avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit bancar transmis mostenitorilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit bancar transmis mostenitorilor

Buna seara,

o pers.decedata a avut un credit bancar cu asigurare de viata ( la care a completat la banca o declaratie pe proprie raspundere ca nu este bolnav, desi era).
Dupa deces, am trimis firmei de asigurari documentele necesare printre care si fisa medicala, cu raspunsul ca nu accepta plata restanta, motivul fiind acea declaratie pe proprie raspundere pe care a dat-o.
Ca mostenitor, exista un copil care are jumatate dintr-un apartament mostenit.
Va rog, intrebarea mea este ( banca someaza sa se plateasca altfel depune dosarul la juridic), in acest caz, suma era anul trecut 2000 ron acum sunt 4000 ron, daca nu se plateste caci nu are venit mostenitorul, se poate ajunge sa fie executare silita la acea parte de 1/2 a apartamentului?
Va multumesc,
Maria
Cel mai recent răspuns: Mariaraf , utilizator 19:44, 22 Aprilie 2013
Cand a decedat si ce ati mostenit de la parintele decedat ?
Buna ziua,

a decedat in 27 ianuarie 2012 si mostenitorul a primit 1/2 dintr-un apartament ce-l detinea,
Cealalta parte a imobilului apartine mamei( dupa ce s-au despartit in anii trecuti,nefacand partaj la momentul respectiv,acum, firesc are dreptul.
Ceea ce nu inteleg, este ca banca ne-a spus ca trebuie platita suma si nu inteleg si nu cunosc de ce se da acea declaratie pe proprie raspundere cand faci un credit de nevoi personale,cand probabil persoana in cauza nu este atentionata.
Va multumesc,
Maria
Aveti tot interesul in acest caz sa platiti acea datorie daca vreti sa ramaneti cu respectiva cota din apartament.
O mostenire cuprinde si activele- bunuri/ valori si pasive- datorii. Raspundeti pt datorii in limita activelor mostenite.
Mergeti sa va intelegeti cu banca in vederea achitarii in rate.

Declaratia pe proprie raspundere a dat-o tata la propunerea sau nu, a bancii.
Asiguratorul nu va plati daca la data asigurarii, tata era bolnav.

Va multumesc ptr.raspuns.
As vrea sa va mai intreb totusi, acea parte de 1/2 din apartament, o pot ceda in situatia data mamei, prin donare sau alt mijloc?
Mlutumesc inca o data,
Toate bune!
Da, o puteţi ceda.

Problema se pune doar în privinţa aspectului dacă cedarea vă foloseşte. Iar aici răspunsul este NU. Banca poate uza de acţiunea pauliană (revocatorie) dacă prin actul încheiat îi sunt fraudate interesele.

Cu alte cuvinte, nu veţi scăpa de obligaţia de plată.

Alte discuții în legătură

Cine plateste ratele bancare a unei persoane decedate ? costy68 costy68 soacramea fiind o femei bolnava cu diferite afectiuni in urma cu vreo 3 ani sa inprumutat de la banca titiac cu suma de 4000 lei ...pt a rezolva diferite ... (vezi toată discuția)
Optiune succesorala - deschidere succesiune - ajutor!!!!!! narcisa07 narcisa07 Va rog ajutati-ma cu un sfat in urmatoarea problema: Tatal meu a murit acum 2 luni, eu fiind singura fiica, la randul meu am 2 fiice minore. Am niste credite ... (vezi toată discuția)
Firma de recuperare - debitor decedat Cosmin Sighiartau Cosmin Sighiartau [b]Speta este urmatoarea:[/b] Numitul Z.C. in anul 2005 ia un credit de nevoi personale de la banca. La incheierea contractului de credit banca il obliga pe ... (vezi toată discuția)