avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Activitate Bronislav

Activitate Bronislav

Răspuns la discuția Grupa de munca
Buna ziua,
Am scris ca "ni s-a specificat" nu ca ni s-a si operat in cartea de munca.
Dar daca aceasta modificare a fost hotarata dupa 2000, la propunerea sindicatelor de exemplu?
Cine ar fi operat-o in cartea de munca dupa 2000, daca eu aveam deja 4 ani de cand parasisem institutia respectiva?
Daca mai tineti minte, pe atunci nu prea puteai sa te duci cand vroiai la serviciul personal (hmmm... poate va aduceti aminte si de ce...) si sa verifici daca aveai operat in cartea de munca una sau alta (asta daca aflai de diferitele modificari in legislatia muncii). Si presupunand ca pe o cale sau alta aflai ca nu s-a operat, capatai invariabil un singur raspuns: "nu a fost timp, o sa se operam cate de repede putem".

Am pus aceasta intrebare deoarece am aflat de la mai multe persoane (3) care se apropie de varsta pensionarii si care au lucrat in diferite departamente ale Varored (Romvared) in acea perioada, (dar pe care nu imi aduc aminte sa le fi cunoscut), ca tocmai datorita acestei prevederi vor iesi la pensie mai repede.
Nu exista o arhiva a legilor, hotarari legale, etc de unde se poate afla modificarile facute in legislatia muncii si de unde sa rezulte daca cei care au lucrat in departamentul respectiv (exploatere vagoane speciale) sau ce meserii (poate functii?) au avut parte (sau poate ca s-au acordat intre timp) de schimbarea incadrarii in alta grupa de munca?

Am aproape 18 ani de cand am plecat de la ei, intre timp mi-am schimbat si specificul muncii asa ca am pierdut complet contactul de orice fel cu aceasta companie.
Singura informatie pe care am capatat-o intre timp (si inca destul de greu) este ca la ora actuala ar exista o arhiva a acestei institutii, undeva prin spatele Circului. Dar nu stiu si daca pot oferi informatii solicitatorilor, daca au un site, o adresa de mail, ma rog daca exista o cale de comunicare cu acestia alta decat o eventuala deplasare personala pana acolo.
Daca ar exista o cale de comunicare cu acestia, as putea sa ma informez personal fara sa mai deranjez terte persoane.

Va multumesc si o zi buna in continuare


Buna ziua,
Am uitat sa mai specific ceva:
Acest ceva se refera strict la raspunsul primit de la domnul consultant care mi-a raspuns intrebarii initiale.
Deci, domnule consultant, credeti ca daca aveam trecute in cartea de munca specificatiile respective, as mai fi pus intrebarea pe forum?

O zi buna in continuare, domnule consultant

Discuție Grupa de munca
Buna ziua,
Am lucrat in perioada 1985-2007 la intreprinderea Romvared CFR Bucuresti ca sef vagoane speciale (bar, restaurant, dormit).
Candva, in acea perioada ni s-a specificat ca suntem incadrati la grupa 2 de munca.
As dori sa stiu daca astazi, 20 februarie 2014 mai beneficiem de acest avantaj (si cat) adica de un anumit procent adaugat la vechimea in munca.
Daca da, unde as putea sa ma adresez (eventual unde se gaseste la ora actuala arhiva respectiva), desi din cartea de munca ar reiesi clar perioada, locurile de munca (adica detasarile).

Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Am citit raspunsul doamnei Elga 50, referitor la modificarea unei ferestre in usa.
Deoarece si eu am o problema asemanatoare, revin cu urmatoarele intrebari:
1) Un perete care are este de rezistenta poate contine 1 sau 2 ferestre? Sau o usa? Nu intra fereastra (golul acesteia) in contradictie cu termenul de "rezistenta"? Banuiam ca "de rezistenta" pot fi grinzile, stalpii, ma rog nu sunt specialist in acest domeniu...Dar gramul acela de flexibilitate si de rezistenta (nu de structura de rezistenta) a unui gol de genul fereastra sau usa poate fi imbunatatit substantial cu tipul materialului din care se construieste tocul ferestrei sau al usii..
2) Nu m-am lamurit din postarile si raspunsurile respective daca acel perete chiar este unul de rezistenta sau nu. (Banuiesc ca istoria respectiva se petrecea intr-o garsoniera dintr-un bloc S14, unde bucataria are o fereastra care se deschide in logie. Deoarece nu suport mirosul de mancare, mai ales cel impregnat in haine (mai ales prajelile), m-ar tenta sa astup usa care da in camera garsonierei si sa inlocuiesc geamul, cu o usa strict de latimea geamului (deci as face un fel de fereastra mai mare... pana la podea, cu un toc din metal gros, ma rog cat ar recomanda un arhitect sau un inginer constructor sau de rezistenta structuri...). Ideea este ca daca NU este un perete care sa faca parte din structura de rezistenta a blocului, m-as incumeta sa investesc intr-un proiect viabil, la primarie, de modificare a ferestrei in usa... Oricum, golul ferestrei nu este cu mult mai mic dacat golul unei usi de interior...
Multumesc anticipat pentru sfaturile competente....
Buna ziua, domnule Adriantot...
Nu vreau sa fiu inteles gresit nici de dumneavoastra si nici macar de cei care citesc cu atentie chiar si printre randuri...
Asa ca ma obligati sa va pun o intrebare: pe cine ar trebui sa invinuiesc? Pe mine insumi?
Sau chiar ar trebui sa ne aliniem cu totii cuminti la orice aberatie scoasa din palarie de cinstitii nostri conducatori? Cuminti si in liniste sa nu starnim panica.... Pacat ca asa vedeti lucrurile,
chiar daca sunteti moderator...(sau poate chiar de aia?). Da, este vorba de drepturi, desi este inutil sa discuti de drepturi atata timp cat nu ai acces la ele.. Nu va suna cunoscut? Parca asa a fost candva si cu dreptul la libera opinie, libera exprimare si altele...si altele...
O societate trebuie sa aiba conducatori si sa se conduca dupa niste principii si valori, altfel ar fi anarhie. Dar acesti conducatori TREBUIE sa MERITE sa gestioneze o tara, o situatie, macar o comunitate mai restransa. Eu am fost educat dupa principiul ca daca nu stiu sa gestionez o situatie, sa nu ma bag. Doar sa intreb, sa solicit ajutor si informatii...
A gestiona inseamna prin extrapolare sa conduci, iar a nu te baga inseamna sa fii condus.
Daca dumneavoastra puteti punctual sa ma contraziceti in afirmatiile facute in mesajul anterior, macar in proportie de 50%, ma dau batut (desi nu prea imi sta in fire).
- "Din prima afirmatie facuta invinuiti pe cineva ca va fura".... dar domnule Adriantot, eu specific pe parcursul mesajului la cine fac referinta....si apoi mesajul va da impresia ca as fi un om care se fura singur? Sau credeti ca suntem intr-o tara unde nu exista nici hoti de buzunare nici escroci care iti baga mana in buzunar fara nici o jena? (stiu ca padure fara uscaturi nu exista, dar parca prea multe uscaturi....)
- "Sigur ca nu este nimic perfect in aceasta lume".... dar domnule Adriantot, nu v-ar placea macar sa tinda ceva catre perfectiune? Sau macar catre mai bine? Dar cum facem asta? Acceptand orice si oricum? Cator generatii inainte de a dumneavoastra sau a mea li s-a cerut sa inteleaga sensul cuvintelor "generatie de sacrificiu"?
Daca o lege este prost conceputa (sau daca adaugarile sale ulterioare contravin chiar legii in sine, adaugari care creeaza clar un monopol asupra serviciului oferit si care divizeaza consumatorii in doua clase: cei favorizati, care au apucat sa se elibereze din monopol si cei defavorizati care raman in continuare fara voia lor sa sustina un sistem deficitar), nu cumva acea lege trebuie regandita? Nu cumva acea lege a devenit anacronica datorita progresului tehnologiei de exemplu?
Nu cumva tocmai aceasta tendinta catre mai bine sta la baza evolutiei in general si a progresului in particular? Nu cumva tocmai lipsa acestei viziuni a lasat Romania in urma astfel incat pana la urma in sociologia internationala va aparea notiunea de "tari din lumea a-IV-a" ?
- "avem libertatea sa traim in asociatii de proprietari, in afara acestora, in blocuri de locuinte, in locuinte individuale, sa acdesam sau nu anumite servicii publice sau comune..., cu respectarea legislatiei.
Ati uitat sa specificati bordeiele, pesterile...
Credeti ca daca as fi avut posibilitatea nu as fi optat pentru un alt tip de locuinta?
- "De aceea am precizat mai sus ca pueti sa va debransati respectand in acelasi timp si legea.Sunt convins ca daca o sa cititi cu atentie contractul incheiat intre furnizorul de energie termica si asociatia dumneavoastra de proprietari, o sa gasiti spre finalul acestuia si modalitatea de reziliere a contractului. "
Pai tocmai de acest lucru aveam nevoie de la dumneavoastra (sau poate de la alt utilizator care s-a lovit la randul lui de aceasta problema....): sa cititi cu atentie legile si ordinele in legatura cu acest subiect si sa-mi oferiti o solutie legala si viabila.
Si mai sunt convins ca daca citeati cu atentie mesajul, nu ati fi apelat la un asemenea sfat, deorece <<Ceilalti locatari NU VOR sa instaleze repartitoare deoareace " nu se vede eficienta" (adica nu se vede suficient reducerea cheltuielilor). Deoarece nu sunt politician, deci nu stiu nici cum sa-i mint nici cum sa-i conving sa realizeze acest pas, m-am decis sa ma deconectez de la RADET, si sa-mi incalzesc camaruta>>.....
Sfatul final al dumneavoastra "Luati lucrurile asa cum sunt." sincer ma dezamageste si nici nu am cum sa-l iau in calcul. Probabil ca voi incerca sa mai gasesc pe cineva care va avea mai multa rabdare sa citeasca un mesaj de la un capat la altul si eventual si un alt punct de vedere asupra subiectului abordat. (o eventuala schimbare a legislatiei in domeniu, careia personal ii gasesc destule hibe:
1) De ce sa-mi interzici posibilitatea deconectarii daca NU MAI ESTE SI ALTCINEVA deconectat? Nu se puteau gasi alte modalitati, cum ar fi de exemplu reducerea costurilor sau nu se puteau impune alte clauze cum ar fi o corecta izolare cu materiale adecvate a spatiului interior?
2) De ce daca un anumit numar de locatari se deconecteaza, ceilalti platesc energia cu care acestia NU SE INCALZESC? Cum ati putea denumi aceasta stare de lucruri? Cine o fi de vina? Cei care s-au deconectat in speranta reducerii cheltuielilor administrative? RADET, care nu tine cont de faptul ca suprafata incalzita este mult mai mica? Sau invidia celor ramasi conectati si cu buzunarele din ce in ce mai goale(pe principiul caprei vecinului, cu toate ca nu vad ce i-ar putea impiedica sa solicite la randul lor deconectarea... poate teama de viitor? sau tendinta jocului duplicitar?)
(cu aceasta ocazie raspund si intrebarii puse de doamna NCorina: NU DATORITA CELOR DECONECTATI de la RADET plateste mai mult dansa si prietena dansei factura, ci datorita faptului ca RADET impune ca INTREAGA cantitate de caldura furnizata blocului (locatiei respective) sa fie achitata de un numar mai restrans de persoane. In mod normal, cheltuielile celorlalti locatari ar trebui sa ramana aceleasi, fara a uita insa ca cei deconectati au obligativitatea sa plateasca cota parte din incalzirea spatiilor comune... si inca ceva: corect ar fi ca legea sa fie aceeasi pentru toate paturile sociale, cu conditia sa fie corecta.
Ca sa fiu corect pana la capat, ar fi trebuit sa folosesc termenul de LEGIUITOR in loc de RADET sau ANSCNR
3) Acceptarea altor surse de energie (de exemplu cel putin in intervalul scurs de la emiterea ordinului 91 si pana in prezent, s-a dezvoltat tehnologia incalzirii cu plasme termice, care ar putea revolutiona incalzirea pe suprafete mici


Buna ziua,
Ca multi altii din aceasta tara m-am cam saturat sa platesc si sa acopar ceea ce fura altii, sau ceea ce nu sunt in stare acestia sa gestioneze sau sa platesc preturi impuse de altii, politic sau nu, fara nici un fel de justificare realista si logica.
Deci, m-am decis sa renunt la incalzirea furnizata de RADET, in ciuda promisiunilor recente ale primarului Oprescu (curios, sunt alegeri anul acesta? parca atunci se fac promisiuni care frizeaza pana si scenariile SF...). Stau singur intr-o garsoniera, dar am ajuns in aceasta iarna sa platesc si 280 RON intretinerea.
Ceilalti locatari NU VOR sa instaleze repartitoare deoareace " nu se vede eficienta" (adica nu se vede suficient reducerea cheltuielilor). Deoarece nu sunt politician, deci nu stiu nici cum sa-i mint nici cum sa-i conving sa realizeze acest pas, m-am decis sa ma deconectez de la RADET, si sa-mi incalzezc camaruta cu
o mica plasma termica (in nici un caz nu mi-ar trece prin cap sa-mi instalez centrala termica intr-o garsoniera de 24 MP). Dar..... surpriza..... am aflat ca ANSCNR prin ordinul 91 din 2007 interzice debransarea unei locuinte, daca nu mai exista si alte debransari efectuate in acel bloc. Deci, practic, NU se mai poate debransa nimeni,
dar toata lumea este obligata sa "beneficieze" de aberatiile exprimate in cifre de ANSCNR (sau de RADET? Cine este mai rau? Cel care fura sau cel care legifereaza furtul?). Cum ramane cu regulile pietii? Cu libertatile omului? Ca mie mi se pare ca am ajuns un sclav la mai multi stapani. Aceasta este democratia ANSCNR? Sau pur si simplu traim intr-o epoca, hai sa-i zicem epoca sclavagist-financiara? (ma poate contrazice cineva?).
Deci ceea ce solicit eu pana la urma, este ca in aceasta societate in care suntem furati, inselati (hai sa zicem "pacaliti") din toate partile, sa am (avem) dreptul de a decide personal in ce directie imi indrept cheltuielile.... fie spre ENEL, fie spre RADET...Cum as putea decide (eu, sau mai multi cetateni) sa anulam acest ordin aberant si ilogic (chiar si in esenta, nu numai in exprimare) al ANRSNC?
De-asemenea, daca dorim sa fim cinstiti fata de noi insine, ar trebui sa existe si o posibilitate de a plati gazul separat, contorizat pe fiecare apartament in parte.
Sincer sa fiu, de aici cred ca pleaca toate problemele... De exemplu, degeaba imi pun eu repartitoare de caldura, daca vecinii se incalzesc cu aragazul.... (sa-mi spuna mie cineva care locuieste la bloc, ca nu este asa...), si daca o anumita institutie impune plata consumului de gaze dupa niste criterii aleatorii (de exemplu dupa consumul unei anumite entitati mai mult sau mai putin populata) Daca se realizeaza tandemul de contorizare gaze+agent termic, atunci pot spune ca fiecare plateste atat cat consuma.... De aceea prefer sa renunt la RADET, si sa platesc la ENEL, unde imi pot controla consumul.(in speranta ca voi putea cat de curand sa platesc si consumul real de gaz consumat cu ajutorul unui contoar interior). Pentru a linisti atat vecinii cat si ANSCNR, mai vin cu o specificare: am lambrisat cu lemn (nu cu plastic) atat peretii cat si tavanul, iar pe jos am parchet (de asemenea din lemn natur). Lasand la o parte intrebarile la care stiu ca nu pot obtine raspuns (momentan, dar in speranta ca acel moment va veni cat de curand), mai ramane una singura, in conditiile specificate:
a) 1 camera de aproximativ 24 MP
b) izolatie din lemn la interior
c) termopan la balcon
d) fara pereti directi la exterior (la exterior se afla doar balconul si bucataria, iar in "spatele" bucatariei este camera de locuit)
e) asigurarea ca nu voi lasa camera neincalzita (incalzirea o voi asigura cu un consumator electric). Dar nici nu pot investi intr-o plasma de incalzire si sa platesc
si agentul termic la RADET
CUM PROCEDEZ PENTRU A MA DEBRANSA LEGAL de la RADET? (asta daca se mai poate face ceva legal si cinstit in tara asta sau trebuie sa urmam cu totii ceea ce vedem si invatam de la "marimile" locale?)