avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reglementari debransare caldura RADET
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reglementari debransare caldura RADET

Buna ziua,
Ca multi altii din aceasta tara m-am cam saturat sa platesc si sa acopar ceea ce fura altii, sau ceea ce nu sunt in stare acestia sa gestioneze sau sa platesc preturi impuse de altii, politic sau nu, fara nici un fel de justificare realista si logica.
Deci, m-am decis sa renunt la incalzirea furnizata de RADET, in ciuda promisiunilor recente ale primarului Oprescu (curios, sunt alegeri anul acesta? parca atunci se fac promisiuni care frizeaza pana si scenariile SF...). Stau singur intr-o garsoniera, dar am ajuns in aceasta iarna sa platesc si 280 RON intretinerea.
Ceilalti locatari NU VOR sa instaleze repartitoare deoareace " nu se vede eficienta" (adica nu se vede suficient reducerea cheltuielilor). Deoarece nu sunt politician, deci nu stiu nici cum sa-i mint nici cum sa-i conving sa realizeze acest pas, m-am decis sa ma deconectez de la RADET, si sa-mi incalzezc camaruta cu
o mica plasma termica (in nici un caz nu mi-ar trece prin cap sa-mi instalez centrala termica intr-o garsoniera de 24 MP). Dar..... surpriza..... am aflat ca ANSCNR prin ordinul 91 din 2007 interzice debransarea unei locuinte, daca nu mai exista si alte debransari efectuate in acel bloc. Deci, practic, NU se mai poate debransa nimeni,
dar toata lumea este obligata sa "beneficieze" de aberatiile exprimate in cifre de ANSCNR (sau de RADET? Cine este mai rau? Cel care fura sau cel care legifereaza furtul?). Cum ramane cu regulile pietii? Cu libertatile omului? Ca mie mi se pare ca am ajuns un sclav la mai multi stapani. Aceasta este democratia ANSCNR? Sau pur si simplu traim intr-o epoca, hai sa-i zicem epoca sclavagist-financiara? (ma poate contrazice cineva?).
Deci ceea ce solicit eu pana la urma, este ca in aceasta societate in care suntem furati, inselati (hai sa zicem "pacaliti") din toate partile, sa am (avem) dreptul de a decide personal in ce directie imi indrept cheltuielile.... fie spre ENEL, fie spre RADET...Cum as putea decide (eu, sau mai multi cetateni) sa anulam acest ordin aberant si ilogic (chiar si in esenta, nu numai in exprimare) al ANRSNC?
De-asemenea, daca dorim sa fim cinstiti fata de noi insine, ar trebui sa existe si o posibilitate de a plati gazul separat, contorizat pe fiecare apartament in parte.
Sincer sa fiu, de aici cred ca pleaca toate problemele... De exemplu, degeaba imi pun eu repartitoare de caldura, daca vecinii se incalzesc cu aragazul.... (sa-mi spuna mie cineva care locuieste la bloc, ca nu este asa...), si daca o anumita institutie impune plata consumului de gaze dupa niste criterii aleatorii (de exemplu dupa consumul unei anumite entitati mai mult sau mai putin populata) Daca se realizeaza tandemul de contorizare gaze+agent termic, atunci pot spune ca fiecare plateste atat cat consuma.... De aceea prefer sa renunt la RADET, si sa platesc la ENEL, unde imi pot controla consumul.(in speranta ca voi putea cat de curand sa platesc si consumul real de gaz consumat cu ajutorul unui contoar interior). Pentru a linisti atat vecinii cat si ANSCNR, mai vin cu o specificare: am lambrisat cu lemn (nu cu plastic) atat peretii cat si tavanul, iar pe jos am parchet (de asemenea din lemn natur). Lasand la o parte intrebarile la care stiu ca nu pot obtine raspuns (momentan, dar in speranta ca acel moment va veni cat de curand), mai ramane una singura, in conditiile specificate:
a) 1 camera de aproximativ 24 MP
b) izolatie din lemn la interior
c) termopan la balcon
d) fara pereti directi la exterior (la exterior se afla doar balconul si bucataria, iar in "spatele" bucatariei este camera de locuit)
e) asigurarea ca nu voi lasa camera neincalzita (incalzirea o voi asigura cu un consumator electric). Dar nici nu pot investi intr-o plasma de incalzire si sa platesc
si agentul termic la RADET
CUM PROCEDEZ PENTRU A MA DEBRANSA LEGAL de la RADET? (asta daca se mai poate face ceva legal si cinstit in tara asta sau trebuie sa urmam cu totii ceea ce vedem si invatam de la "marimile" locale?)
[ link extern ]
Chiar daca nu este o consolare,locuitul in imobile de locuit in comun conduce inevitabil si la situatii independendente de vointa proprietarilor
Nu sunteti singurul constrans sa suporte dispozitiile autoritatii locale
In tara ,in mai multe localitati autoritatea publica locala prin HCLM a interzis debransarea consumatorilor individuali din cadrul imobilelor de locuit in comun
Bronislav a scris:
Cum procedez pentru a ma debransa legal (asta daca se mai poate face ceva legal si cinstit in tara asta...?)

Puteti sa va debransati legal. Discutati cu vecinii dumneavoastra, luati hotararea in adunarea generala si reziliati contractul cu furnizorul. Daca va hotarati intr-o luna, doua, pana la toamna este suficient timp ca toti proprietarii sa-si rezolve incalzirea individual in asa fel ca la intrarea in sezonul rece din toamna 2013 sa nu mai aveti nevoie de sistemul public de incalzire.

In alta ordine de idei, citind mesajul dumneavoastra, sunt trist de faptul ca dumneavoastra (dar nu sunteti singurul), dati vina pe altii. Din prima afirmatie facuta invinuiti pe cineva ca va fura, ca nu gestioneaza corect, ca e o problema politica s.a.m.d. Sigur ca nu este nimic perfect in aceasta lume, dar avem libertatea sa traim in asociatii de proprietari, in afara acestora, in blocuri de locuinte, in locuinte individuale, sa acdesam sau nu anumite servicii publice sau comune..., cu respectarea legislatiei.
De aceea am precizat mai sus ca pueti sa va debransati respectand in acelasi timp si legea.
Sunt convins ca daca o sa cititi cu atentie contractul incheiat intre furnizorul de energie termica si asociatia dumneavoastra de proprietari, o sa gasiti spre finalul acestuia si modalitatea de reziliere a contractului.
Luati lucrurile asa cum sunt.
In viziunea mea adevarati hoti sunt cei care se debranseaza pentru ca ajung sa aibe caldura dar sa nu o plateasca. Concret la noi in bloc debransatul are 18 grade si plateste 10% din factura si eu am 23 grade si platesc 90% din factura. La noi fiecare se gandeste cum sa fure si el un pic daca se poate. M-am incalzit cand am stat la casa cu lemne si carbune si va rog sa crede-ti caldura este scumpa. Vreau sa vad daca cineva care locuieste la casa si incalzeste 18grade temperatura constanta o suprafata de 50 metri patrati si sa il coste 30 lei!!:O Daca iti cumperi o masina de lemne te costa 1000 lei si daca faci foc nonstop nu iti ajunge, cu gaz ajungi sa platesti de vorbesti singur.
NCorina a scris:
In viziunea mea adevarati hoti sunt cei care se debranseaza

M-ati prins sau ma dau prins. Ma autodenunt si recunosc hotia pe care o savarsesc eu si toti vecinii mei de cativa ani. Ne-am debransat si-am reziliat contractul cu furnizorul public de energie termica si apa acalda. Sper sa fim condamnati cumva cu suspendare mai ales ca noi recunoastem faptele!:surrender:
Vad ca ma ironizati. Vreau sa va intreb de ce imi creste mie factura la caldura daca sunt debransati? concret prietena mea plateste la 2 camere 121 lei caldura pe luna martie (nu locuieste in acelasi bloc dar metoda de calcul este aceiasi fiinca nu are repartitoare) si eu platesc 167 lei tot la 2 camere. Daca factura mea de caldura nu ar fi influientata de cati vecini sint debransati nici nu m-ar interesa subiectul. In blocul care locuiesc sunt debransati 5 apartamente total si unul partial, fara acordul COLTERM, fara sa faca redimensionarea si echilibrarea hidraulica......a si mai e ceva fara sa cheme o firma care sa calculeze SET pentru coloane.
Blocul are 44 apartamente si daca fiecare isi taie caloriferele cum il taie capul si plateste cat considera la factura de caldura pot sa consider ca sunt furata. Vreau sa va intreb - legea este data pentru toata lumea sau numai pentru fraieri?
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
NCorina, utilizator

Alte discuții în legătură

Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Debransare incalzire centrala bloc (nu termoficare !) Pache Pache Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje construit in anii \'70, care are centrala proprie pe gaze naturale. Se impune refacerea acestei centrale a blocului din ... (vezi toată discuția)
Montarea centralei de apartament GeorgetaAnca GeorgetaAnca As vrea sa stiu care este procedura LEGALA, pasii de urmat de catre cineva care doreste sa se debranseze de la RADET si sa-si monteze centrala de ... (vezi toată discuția)