avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montarea centralei de apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montarea centralei de apartament

As vrea sa stiu care este procedura LEGALA, pasii de urmat de catre cineva care doreste sa se debranseze de la RADET si sa-si monteze centrala de apartament.
Intrebarea mea are urmatorul motiv: proprietara unui apartament a venit acum ceva timp si a cerut aprobare de la asociatie sa se separe de la coloana comuna de gaze. Aceasta aprobare i-am dat-o, eu fiind presedintele asociatiei. Zilele trecute m-a anuntat victorioasa ca si-a montat centrala de apartament. Eu nu i-am dat acordul asociatiei pentru montarea centralei si nici vecinii nu au fost intrebati, iar RADETul nu stie nimic, debransarea fiind facuta de cei care i-au montat centrala. Mi-a spus ca acum nu mai este birocratia dinainte si ca n-are nevoie de aprobarea nimanui, atata timp cat exista repartitoare pentru caldura si contoare la apa calda. Asa i-a spus ei un prieten care este administrator de imobile.
As vrea sa stiu CUM este LEGAL sa se procedeze.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:50, 8 Iulie 2015
Legea 325 este inca in vigoare si pentru montarea unei CT de apartament, pe langa montarea unei conducte separate de gaz, trebuia facuta si deconectarea de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Aici este "cuiul".
Iata ce spune legea 325/2006 cu privire la serviciului public de alimentare cu energie termică :
Art.30
...............
(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(3) Debranşarea unui utilizator de energie termică, altul decât cel de tip condominiu, se realizează cu anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.

Fara aceste conditii apartamentul respectiv nu va putea fi considerat deconectat de la sistemul centralizat si deci nu va putea fi scutit de plata sub diferite forme a energiei termice, in special incalzirea din timpul sezonului rece.
Birocratia a ramas neatinsa.
Multumesc =D>
Debransarea este o anomalie tipic romaneasca si inseamna o modificare a instalatiei de incalzire, ceea ce presupune un proiect tehnic, comform Legii 10/1995 a calitatii in constructii, art. 18, al. 2. Faptul este confirmat de Colegiul de conducere al Asociației Inginerilor de Instalaţii din România intr-un raspuns la o intrebarea RADET. In respectivul colegiu activeaza decani/fosti decani ai facultatilor de instalatii din Bucureşti, Cluj-Napoca, laşi, Timişoara, Braşov
Sursa “Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004

Debransarea produce efecte in plan tehnic, economic si al confortului termic.
Legea 325/2006 este o varianta "soft", care fenteaza legea calitatii in constructii.
darida a scris:
Debransarea produce efecte in plan tehnic, economic si al confortului termic.

DEbransare tuturor apartamentelor de la sitemul public centralizat produce sau ar produce efecte benefice in plan tehnic, economic si al confortului.
Relatia este directa intre furnizorul si utilizatorul de gaz. Asociatia de proprietari nu se mai implica in gestionarea gazului, a revizia centralelor individuale, in plata facturilor...
Este mai economic pentru fiecare proprietar, mai economic pentru bugetul satului acre nu mai suporta subventii...
Confortul este la nivelul cerintelor si posibilitatilor finaciare ale fiecarui proprietar de apartament fara a fi legat sau conditionat de vecini, de consumul lor, de programul lor...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Montarea centralei termice de apartament king king Buna ziua.As dori si eu raspuns la o intrebare.In urma unei sedinte sa dispus sa facem separare de gaz,fiecare familie.Firma care face instalatia de gaz,mai ... (vezi toată discuția)
Cereri racordare gaze si debransare radet constanta simona_12 simona_12 Buna ziua! Suntem proprietarii unui apartament situat in scara (scara C) unui bloc al carei furnizor de energie termica este RADET Constanta. Dorim sa demaram ... (vezi toată discuția)