avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Activitate anca_popovici

Activitate anca_popovici

Cand spuneti SOT eu presupun ca aveti un certificat de casatorie.
Tatal copilul este sau nu este SOTUL dvs.?
Sunteti casatoriti sau doar convietuiti?

Tatal copilului este SOTUL meu de 3 ani, suntem casatoriti, avem certificat de casatorie. Intre timp, avem si un bebelus impreuna :rolleyes:

La DGASPC ne-am dus la o doamna jurist, printr-o recomandare...... Eram convinsi ca mergem acolo unde trebuie, la departament adoptii, ca sa obtinem niste informatii ca mai apoi sa apelam la serviciile unui avocat. Stiam clar ce vrem si am solicitat informatii in consecinta. Problema este ca familia materna a fiului sotului nu doreste ca eu sa il adopt pe baiat si a facut numeroase plangeri la DGASPC ( ba ca nu e ingrijit, educat, plimbat ba ca este abuzat emotional). F important de mentionat este faptul ca NICI UNA din plangeri nu a fost intemeiata si TOATE rapoartele DGASPC sunt in favoarea noastra. Baietel implineste 9 ani curand....poate ar fi bine sa implineasca 10 ca sa isi dea si el acordul?

Nu avem nimic scris de la DGASPC in legatura cu termenul de 11 ani si de aceea noi ( eu si sotul) am banuit ca doamna jurist sa nu fie in "contact" cu familia materna si sa ne fi indus pe o pista gresita........ Dar am preferat sa mai cerem o parere ca sa nu devenim paranoici.

Va multumesc din suflet pentru raspunsuri!

De la DGASPC am fost informati ca trebuie sa treaca 11 ( ! ! !) ani in care sa crestem impreuna copilul si deabia apoi putem demara actiunea de adoptie unde, intr-adevar, este indestulator acordul tatalui. Nu gasim nicaieri in lege aceasta mentiune si sper sa-mi puteti raspunde daca avem vreo sansa sa facem adoptia.
Cu multumiri!
romascanu a scris:

Când unul dintre părinţi este mort, consimtământul celuilalt părinte este îndestulător.
Este necesar şi consimţământul copilului care a împlinit varsta de 10 ani.

Consimţământul părintelui în viaţă, al copilului care a împlinit 10 ani şi, desigur, cel al adoptatorului se exprimă în faţa instanţei de judecată.

Procedura nu este complicată în cazul adopţiei copilului de către sotul părintelui firesc, dar trebuie observate toate înscrisurile pe care legea le cere (unele chiar în original sau în copie legalizată).

Multumesc frumos pentru raspuns!
Buna ziua!
Pentru adoptia copilului din prima casatorie a sotului este nevoie de acordul rudelor mamei biologice decedate si a curatorului copilului?
In ce conditii se poate face aceasta adoptie?
Multumesc frumos pentru raspuns!
Inteleg ca atat timp cat sunt de acord cu tatal nu sunt probleme si ca nu poate interveni curatorul in luarea deciziilor legate de educatia si cresterea copilului. Practic curatorul se poate opune (eventual) doar asupra unor decizii legate de administrarea bunurilor mostenite de cel mic.
M-am linistit!
Multumesc inca o data!
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce drepturi voi avea, dupa casatorie, asupra copilul minor al viitorului sot care provine din prima casatorie si a carui mama a decedat dar are si un curator pt bunurile mostenite.
Ma intereseaza daca am drepturi in educatia lui ( decizie de mutare la o alta scoala, de inscriere la diferite cursuri, de a calatori cu el in afara tarii etc). Ce probleme (restrictii) pot avea din partea curatorului?
Va multumesc!