Multumesc mult. Am parcurs linkurile, am priceput cite ceva!
Si mai ales, ca e o nebuloasa, ca in alte domenii, aplicarea legii cu pricina. Si, de asemenea, am priceput din discutii forum: cei de la casa de pensii, nu prea stiu legislatie, am observat si la CP judetul meu, cind am depus actele pentru acordare pensie. M-a ajutat enorm acest portal. Multumesc mult, Dumnezeu sa va ajuet!
POT AVEA pe timpul pensiei anticipate fara penalitate:
1. PFA sau trebuie sa-l inchid?
2. O asociatie culturala non profit.
3. Sa incasez ocazional, indemnizatie pentru sedinta comisiei de denumiri istorice de pe linga prefectura (la care sunt presedinte). Indemnizatia o ridicam pe baza de stat de plata, fara plata asigurare (cred). E la fel ca in cazul consilierilor locali si judeteni, care cf. legislatiei pot FI platiti chiar si la pensie anticipata.
PS. Ciudat, doar ei, CONSILIERII au voie sa mai primeasca ceva pe linga pensie. Cei mai saraci....Doamne!
mai scrie in lege ca se pot face si alte activitati de natura rpofesionala: care anume????
MULTUMESC
Buna dimineatza!
In fine o intrebare: Daca depun decizia la servici, in asa fel, incit sa inceteze raportul de munca pe 15 iunie, contestatia la casa de pensie (pentru recalculare-mi se pare mica pensia, macar sa fiu linistita ca am incercat), pot sa o depun mai devreme decit acel act adninistrativ de incetare? Deoarece, constatia o pot face la 30 zile dupa data emiterii (13 mai sau ridicarii-15 mai), ori mie mi se va intrerupe ciontractul excat in 15 iunie.
O saptamina reusita!
Am banuit, ca nefiind de vrista, depinde doar de depunere, sa zic asa. Sunt nesigura, fiindca nu citesc legi, doar ce tine de specialitatea mea (desi tatal meu a fost avocat). Nu avem nici comp. personal7resurse umane, iar conducerea noastra e cam nesigura si ea, sa nu zic altfel. Totusi, luni ma voi interesa si al serviciul juridic al prefecturii (institutia mea apartine de minister, insa si de pref.), sa preintimpin eventuale ezitari.
Sunt f. incintata ca am re-descoperit acest site! Il stiam, insa nu l-am accesat prea des. Multumesc mult pentru promptudine si intelegere.
Va doresc un w.end linistit si insorit!
Multumesc mult! In fine, mai am o intrebare:
Decizia mea de pensie a fost emisa pe 13 mai, in 15 mai ridicata de mine si semnata pt. ea de o functionara de la casa de pensie, (pe motiv ca nu au...bani pt. timbre sa trimita prin posta). Actul este la mine, nu am depus la servici din motivele de mai sus (nu prea am avut cu cine discuta si recunosc, am vrut sa mai acopar luna mai - luasem si concediul cuvenit pt. zilele lucratoare). Asadar, pe 3 iunie sau 4 iunie le depun la serviciul meu. Nu sunt probleme ca exista interval de timp de la emiterea deciziei si depunere?
Numai bine!
Multumesc. Am folosit majuscule doar la titlu (deformatie profesionala...).
Intrebare: Pe perioada de pensie anticipata, pot avea PFA sau , macar, Asociatie?
W-end frumos!
Multumesc mult acum, domnule Tudor, am vazut mesajul Dvs! Am inteles, insa mai am o nelamurire: in cite zile de la depunerea deciziei se desface/inceteaza contractul de munca? La institutia noastra este mai complicat, fiind eu functionar public trebuie anuntata Agentia Nationala de Functionari sa nu se piarda postul. Am deja decizia, emisa in 13 mai, am ezitat sa o depun , fiindca institutia era implicata intr-o manifestare internationala si nimeni nu avea timp pentru mine (conducerea, contabilitatea, etc.). Am de gind luni, 3 iunie sa o depun.
La intrebarea 2: in perioada contestatiei se primeste pensia (evident dupa ce indeplinesc pasii descrisi de Dvs.)? Numai bine!
1 Ridic de la casa de pensii decizia de pensie (personal, nu o trimit prin posta din anumite motive), o depun la birou. La cite zile se desface contractul de munca de la depunerea deciziei (unii zic in aceeasi . zi, altii 3 zile). iunie.
2. Daca fac contestatie, pensia stabilita mi se va atribui? Adica totusi pina la rezolvarea constestatiei?
MULTUMESC