Buna ziua,
As avea si eu o intrebare referitor la vechimea pe cartea de munca pentru o prietena.
La un contract de munca pe per. nedeterminata (8 ore/zi) din ian. 2009-martie 2012, i s-au platit contributiile cam un singur an : 10 ian.2009-febr.2012, restul lunilor pana la data anului 2012 luna martie nu s-au platit.
In schimb contractul s-a incheiat cu o decizie de incetare munca semnata, dar netrimisa la itm. Totodata a primit o adeverinta semnata si stampilata de angajator cu vechimea: ian 2009-martie 2012, dar tot fara inregistrarea la ITM. Dupa n minciuni indrugate de angajator a decis sa mearga la ITM.
Cand a solicitat de la ITM adev. de vechime, i s -a spus ca are doar un an platit si ca ei nu se ocupa de somarea angajatorului, ci persoana trebuie sa dea in judecata angajatorul pentru ca nu a incheiat contractul si nu a platit darile catre pensii pentru vechime.
Va rog sa imi spuneti ce demers se poate face pe cale legala si daca cheltuielile in instanta judecat pe litigii de munca va aduce costuri celui ce cheama in instanta? Alta modalitate nu exista?
Multumesc anticipat.
Buna ziua!
Anul trecut in mai am deschis un srl cu asociat unic pe numele meu, dar nu am reusit sa am nici u fel de activitate comerciala. Anul acesta as dori sa lichidez firma din motive personale. Va rog frumos sa imi dati cateva detalii despre procesul acesta de lichidare, si anume:
Actele in prima etapa : decizia si cererea catre ONRC terbuie sa fie standard. Are cineva un model de lichidare voluntara cu radiere?
Costurile la ONRC pentru registru si oficiu la cat se ridica per total?
IN cea de a doua etapa trebuie sa mai platesc ceva?
SI o ultima intrebare: daca am depus declaratiile pe 0 pentru ca firma nu a avut activitate, mai trebuiau platite ceva taxe?
Va multumesc frumos si va urez toate cele bune!