Buna ziua,
As avea si eu o intrebare referitor la vechimea pe cartea de munca pentru o prietena.
La un contract de munca pe per. nedeterminata (8 ore/zi) din ian. 2009-martie 2012, i s-au platit contributiile cam un singur an : 10 ian.2009-febr.2012, restul lunilor pana la data anului 2012 luna martie nu s-au platit.
In schimb contractul s-a incheiat cu o decizie de incetare munca semnata, dar netrimisa la itm. Totodata a primit o adeverinta semnata si stampilata de angajator cu vechimea: ian 2009-martie 2012, dar tot fara inregistrarea la ITM. Dupa n minciuni indrugate de angajator a decis sa mearga la ITM.
Cand a solicitat de la ITM adev. de vechime, i s -a spus ca are doar un an platit si ca ei nu se ocupa de somarea angajatorului, ci persoana trebuie sa dea in judecata angajatorul pentru ca nu a incheiat contractul si nu a platit darile catre pensii pentru vechime.
Va rog sa imi spuneti ce demers se poate face pe cale legala si daca cheltuielile in instanta judecat pe litigii de munca va aduce costuri celui ce cheama in instanta? Alta modalitate nu exista?
Multumesc anticipat.
Buna, daca ii da in judecata, nu plateste nimic, pentru ca la conflicte de munca se judeca gratuit. Si eu mi-am dat angajatorul in judecata si am castigat in prima instanta si stiu care sunt procedurile. Daca vrei sa te ajut, da-mi mail si te ghidez, sfatuiesc cu mare placere.
Nu vad alta cale, se pare ca angajatorul a fost de rea credinta din moment ce nu i s-au platit darile care sunt obligatorii. Asptept vesti de la tine.
1. ITM-ul nu certifica activitatea decat pana la 01.01.2011, cand s-au abrogat prevederile Decretului nr.92/1976 privind carnetul de munca.
2. Adeverinta semnata si stampilata de angajator cu vechimea: ian 2009-martie 2012 este valabila .
Daca se dorea se fragmenta perioada in doua , astfel:
- ian 2009 - 01.01.2011 si se lua viza ITM-ului
- 01.01.2011 - martie 2012, vizata numai de catre angajator
3. Actiuniile care au ca obiect conflictele de munca nu sunt supuse platii taxelor judiciare de timbru.
Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia isi are domicilul sau locul de munca reclamantul.
Actiunea in instanta poate avea mai multe acpete de cerere.
Adeverinta vechime
Viovas
Buna ziua. un salariat plecat in cursul anului 2011 solicita o adeverin ta de vechime. Eu sunt obligat sa-i dau pt toata perioada lucrata la mine sau doar pt ... (vezi toată discuția)