O persoana se detaseaza in cadrul unei institutii pe o perioada de 1 an de zile. Conform codului muncii, persoana detasata beneficiaza de drepturile mai favorabile, in cazul de fata de drepturile de la institutia de la care s-a detasat. Dupa o perioada se decide reducerea salariului persoanei detasate, in vederea incadrarii in cheltuielile de personal prevazute in buget, printr-un acord scris intre salariat si institutie. Se poate proceda in acest mod, respectiv reducerea salariului printr-un acord scris, avand in vedere ca exista un contract de munca semnat pe un anumit salariu cu institutia care a detasat, iar noul salariu-cel redus, este mai mic chiar si de cat s-ar fi cuvenit daca s-ar fi luat in considerare drepturile de la institutia la care s-a detasat? Ce poate face persoana detasata in aceasta situatie?
Universitatea X isi da acordul ca un profesor din cadrul acesteia sa incheie relatii de munca contractuale pe o perioada determinata de 1 an de zile cu Institutia Y. Prin urmare, profesorul este detasat in cadrul Institutiei si primeste atributii de director executiv. Mentionez ca nu a fost facuta o cerere de detasare cum prevede legea (prin urmare, nici nu s-a primit un raspuns cu acordul de detasare), insa urmare a raspunsului primit (acordul ca acesta sa incheie relatii de munca contractuale pe o perioada determinata de 1 an de zile) este data o decizie de detasare de catre directorul general, fara consultarea celorlalte departamente.
Urmare a acestei decizii de detasare trebuie stabilit salariul mai favorabil asa cum prevede Codul Muncii. La universitate a avut urmatoarele drepturi salariale: salariu de incadrare, gradatie de merit, spor vechime, spor titlu stiintific de doctor. Salariul in cadrul institutiei este mai mic, prin urmare ar trebui sa beneficieze de drepturile salariale de la universitate.
Intrebarea mea este: va beneficia in continuare de toate sporurile pe care le-a avut la universitate? Mentionez ca "detasarea" s-a facut la o institutie publica.