avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare

Universitatea X isi da acordul ca un profesor din cadrul acesteia sa incheie relatii de munca contractuale pe o perioada determinata de 1 an de zile cu Institutia Y. Prin urmare, profesorul este detasat in cadrul Institutiei si primeste atributii de director executiv. Mentionez ca nu a fost facuta o cerere de detasare cum prevede legea (prin urmare, nici nu s-a primit un raspuns cu acordul de detasare), insa urmare a raspunsului primit (acordul ca acesta sa incheie relatii de munca contractuale pe o perioada determinata de 1 an de zile) este data o decizie de detasare de catre directorul general, fara consultarea celorlalte departamente.
Urmare a acestei decizii de detasare trebuie stabilit salariul mai favorabil asa cum prevede Codul Muncii. La universitate a avut urmatoarele drepturi salariale: salariu de incadrare, gradatie de merit, spor vechime, spor titlu stiintific de doctor. Salariul in cadrul institutiei este mai mic, prin urmare ar trebui sa beneficieze de drepturile salariale de la universitate.
Intrebarea mea este: va beneficia in continuare de toate sporurile pe care le-a avut la universitate? Mentionez ca "detasarea" s-a facut la o institutie publica.
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
Cristina-ADM, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 30 Mai 2013
Legea nu prevede ca salariatul sa faca cerere de detasare .
Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Un mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Cu privire la procedura de detasare, definitia din lege stabileste ca este un act prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului (cedent), la un alt angajator (cesionar), in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia din urma.

art.47 C.mun. prevede :
.....
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare loc de munca germi germi Cum se procedeaza daca se pleaca dintr-o institutie in alta institutie pe un post de conducere(director adjunct),cu pastrarea locului in cadrul institutiei din ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariat anonim_71 anonim_71 La o anumita firma,posturile salariatilor sint remunerate diferit.Adica anumite posturi au unele sporuri salariale in plus fata de altele.Daca un salariat de ... (vezi toată discuția)
Detasat conform art 47 alin(2) din legea 53/2003, codul muncii ACManuela ACManuela Buna ziua, In perioada iunie 2015 - februarie 2016 am fost desatata la o institutie publica in baza prevederilor art 45-47 din Legea 53/2003 Codul muncii ... (vezi toată discuția)