Tot nu imi este clara situatia si ce trebuie facut:
Am nascut bebe 1 pe data de 26.03.2012 si am optat pentru concediu de crestere copil de pana la 2 ani si am prins HG 57/2012, in care se spune ca pt copii nascuti dupa data de 1 martie 2012 cel putin o luna din concediu ii revine celuilalt parinte, in cazul meu sotul a refuzat acea luna, deci eu ar trebui sa ma reintorc la munca pe data de 26.02.2014.
Acum sunt insarcinata cu bebe 2 urmand sa nasc undeva la sfarsitul lunii feb inceputul lunii martie.
Am inteles atat de la dumneavoastra cat si de la angajator ca in situatia in care nasc pana pe 25.02.2014 (inclusiv) se prelungeste concediul de crestere copil si ca trebuie sa fac cerere de prelungire si voi avea aceeasi indemnizatie.
Daca nasc dupa 26.02.2014 imi este neclara situatia.
1. Cand mai exact se face cererea de reintoarcere, intrucat eu nu doresc sa raman o luna acasa fara plata ( 26.02.2014-26.03.2014)? Adica eu nu stiu dinainte cand se naste bebe 2 si nu inteleg de ce cererea de reintoarcere trebuie sa o fac doar in situatia in care se naste dupa 26.02.2014, care este termenul legal in care eu trebuie sa anunt angajatorul privind intoarcerea mea? ( ca am inteles ca ar trebui sa anunt cu 15 zile inainte, nu din surse sigure)
2. De la indemnizatii mi s-a spus ca daca bebe 2 se va naste pana ce bebe 1 implineste 2 ani ( si nu 1 an si 11 luni) mi se prelungeste concediul de crestere copil cu cel pt bebe 2, insa nu mi-au spus ce se intampla cu acele zile in care eu nu voi avea venituri respectiv 26.02.2014 pana cand voi naste. Angajatorul mi-a spus ca in nici o situatie eu nu fac cerere de reintoarcere la munca si ca in ambele situatii mi se prelungeste concediul si sa-i anunt atunci cand bebe 2 se naste, pana atunci sa nu fac nimic. Dupa cum mi s-a explicat mai sus eu trebuie sa fac cerere de reintoarcere dar nu stiu ce data trebuie trecuta ( am inteles ca daca eu trec pe cerere ca vreau sa ma intorc la munca incepand cu data 26.02.2014 luna 26.01.2014-26.02.2014 va fi considerata luna in care tatal trebuia sa stea acasa si eu trebuie sa dau inapoi indemnizatia pentru acea luna) si tot pe 26.02.2014 sa depun concediul de maternitate ( prenatal). In aceasta situatie mi se va calcula indemnizatia pentru bebe 1 cu ultimele 12 venituri.
Poate imi puteti explica mai exact cum e cu acea luna a tatalui, ca aici intervin neclaritatile mele.
In data de 05.12.2013 am cumparat 2 telefoane cu 2 abonamente, insa in data de 06.12.2013 am observat pe ecranul unui telefon un punct (o impuritate in interiorul ecranului). Am fost in data de 07.12.2013 la magazin pentru a semnala acest lucru si mi-au spus ca nu-mi pot schimba telefonul, singura modalitate fiind aceea de a-l trimite in service pe garantie. Va rog sa-mi spuneti daca exista posibilitatea de a schimba acest telefon si in ce conditii?
Buna ziua,
Daca sunt angajata avand un contract de agent (asigurari) si din luna Iulie 2012 mi s-au oprit de catre angajator 10.5 % pt pensii, 5,5 % sanatate si 16 % impozit ( conform legii ) pot ramane insarcinata si sa primesc indemnizatie pt crestere copil? Trebuie sa fac ceva in acest sens, adica trebuie sa-mi inregistrez contractul? Cum se va calcula indemnizatia?
Va multumesc.
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Dupa calculul meu, bebe 2 se va naste imediat dupa ce bebe 1 va implini varsta de 2 ani (dar nu exclud varianta de nastere prematura). In acest caz care va fi valoare indemnizatiei primite? Se calculeaza 85% din valoare indemnizatiei din CCC1? ( ultimele 12 venituri)
Vin cu cateva intrebari:
Ma aflu in concediu pt crestere copil de pana la 2 ani si primesc o indemnizatie de 1200 ron. Daca sunt insarcinata si nasc pana la implinirea varstei copilului de 2 ani care va fi indemnizatia primita? 1 luna din cei 2 ani ar trebui sa si-o ia tatal ( insa a renuntat la acest drept), ce se intampla daca nasc dupa 1 an si 11 luni? Trebuie sa ma intorc la munca? Intru in prenatal? Cum se va calcula indemnizatia in aceasta situatie? Cand trebuie sa anunt angajatorul privind noua sarcina/nastere? Daca in perioada cat sunt in crestere copil mi se desfiinteaza postul mai beneficiez de ajutor din partea angajatorului ( in acest moment beneficiez de asigurare medicala si ajutor banesc pt nastere)? Daca institutia are posibilitatea sa-mi gaseasca un loc disponibil intr-un alt sediu, au voie sa ma dea afara?
Va multumesc anticipat.