avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de agent - primesc indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de agent - primesc indemnizatie

Buna ziua,
Daca sunt angajata avand un contract de agent (asigurari) si din luna Iulie 2012 mi s-au oprit de catre angajator 10.5 % pt pensii, 5,5 % sanatate si 16 % impozit ( conform legii ) pot ramane insarcinata si sa primesc indemnizatie pt crestere copil? Trebuie sa fac ceva in acest sens, adica trebuie sa-mi inregistrez contractul? Cum se va calcula indemnizatia?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:45, 21 Iunie 2013
1. Venitul obtinut din contractul de agent de asigurari este un venit profesional impozabil si este eligibil pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii (inclusiv luna nasterii) si este cuprinsa intre:
* 600 - 3.400 lei daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an;
* 600 - 1.200 lei daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani.

3. Contractul de prestari servicii trebuie sa fie inregistrat la angajator si cand va fi cazul o sa va completeze adeverinta tip cu veniturile nete pe cele 12 luni necesare.
bebe2 a scris:

.... Trebuie sa fac ceva in acest sens, adica trebuie sa-mi inregistrez contractul? Cum se va ...

Pana pe 25 mai 2013 trebuia depusa Declaratia 200 pe privind veniturile declarate in anul 2012.
Formularul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania.
Declaratia 200 se depune si de catre persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente pentru care impozitul retinut la sursa de platitorii de venituri reprezinta plata anticipata in contul impozitului anual, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare: venituri din drepturi de proprietate intelectuala; venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie; venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial; venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil; venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe salarii concediu crestere si ingrijire copil alexfelea alexfelea buna ziua, as dori sa stiu daca pe perioada concediului de crestere si ingrijire copil, acela de 2 ani, se percepe impozitul pe salariu si care este ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mihaelacoca mihaelacoca daca am 310 lei salarul net(4 ore pe cartea de munca) pot sa iau indemnizatia de crestere copil?si cat trebuie sa am la ultimul loc de munca (luni,ani)pentru a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu crestere copil tina militaru tina militaru Buna ziua. Sunt in postnatal si as vrea sa intru in concediul de crestere copil pentru 1 an. Cum se calculeaza indemnizatia avand in vedere ca am un contract ... (vezi toată discuția)