avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Activitate bog-dan

Activitate bog-dan

Răspuns la discuția Noul Cod Penal
@ procmarci, mii de multumiri pentru raspuns privind noul CP si clarificarea privind nementionarea aspectelor ce tin de terorism in acesta. Aveti recomandarea mea!
Răspuns la discuția Noul Cod Penal
Asa este cum spuneti si asa este si normal, noul CP (adica L286/2009), prin art si aln citat de dvs, abroga vechiul CP (adica L301), cu continutul Titlului IV, asa cum l-am citat eu cu prevederile privind terorismul. Deja discutia privind x art de lege abroga y lege nu-si are rostul. Revin cu intrebarea initiala, daca in noul CP din 2014 se mentin sau nu articolele legate de terorism. Si inca odata, nu fac referire nici la L535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului si nici la L51/1991 privind siguranta nationala si nici la vreo alta lege/hg/og publicata si actualizata de x ori.
Cu multumiri!
Răspuns la discuția Noul Cod Penal
De fapt cred ca va referiti la CP din 1968, acolo intr-adevar titlul IV era ceva legat de avutul obstesc. In CP din 2004 publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004 cu legea 301, titlul IV (art 295 -300) face/fac referire la domeniul terorismului.
Acum revin cu intrebarea initiala, in noul CP din 2014 se mentin sau nu articolele legate de terorism. Si daca da si daca nu cer prea mult, la ce titlu si ce articole.
Cu multumiri anticipate!
Răspuns la discuția Noul Cod Penal
Este interesant ceea ce-mi spuneti, pentru ca inclusiv varianta publicata in M.Of. este asa cum am citat-o eu mai sus, cu titlul IV privind terorismul. De fapt cred ca va referiti la CP din 1968, acolo intr-adevar titlul IV era ceva legat de avutul obstesc. In CP din 2004 publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004 cu legea 301, titlul IV face referire la domeniul terorismului.
Acum revin cu intrebarea initiala, in noul CP din 2014 se mentin sau nu articolele legate de terorism.
Răspuns la discuția Noul Cod Penal
Eu am urmatoarele date ([ link extern ] )


Titlul IV - CRIME ªI DELICTE DE TERORISM (Lege nr. 301 din 2004 Codul penal)

Art. 295 - Acte de terorism
(1) Constituie acte de terorism următoarele infracţiuni atunci când sunt săvârşite în scopul tulburării grave a ordinii publice, prin intimidare, prin teroare sau prin crearea unei stări de panică:
a) infracţiunile de omor şi omor calificat prevăzute în art. 178 şi art. 179, vătămarea corporală şi vătămarea corporală gravă prevăzute în art. 186 şi art. 187, precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal prevăzută în art. 201;
b) infracţiunile prevăzute în art. 105-108 din Codul aerian;
c) infracţiunile de distrugere prevăzute în art. 263 şi art. 264;
d) infracţiunile de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, nerespectarea regimului materialelor nucleare şi a altor materii radioactive, precum şi nerespectarea regimului materiilor explozive, prevăzute în art. 406-408;
e) introducerea sau răspândirea în atmosferă, pe sol, în subsol sau în apă de produse, substanţe, materiale, microorganisme sau toxine de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor sau animalelor ori mediul înconjurător;
f) ameninţarea cu bombe sau cu alte materii explozive.
(2) În cazul infracţiunilor prevăzute în alin. (1) lit. a)-d) se aplică maximul special al pedepsei prevăzute de lege, care poate fi sporit până la maximul ei general, iar dacă maximul general este neîndestulător, pedeapsa poate fi sporită până la maximul general al pedepsei imediat superioare.
(3) În cazul infracţiunii prevăzute în alin. (1) lit. e), pedeapsa este detenţiunea severă de la 15 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, iar în cazul infracţiunii prevăzute în alin. (1) lit. f), pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
(4) Tentativa se sancţionează cu pedeapsa prevăzută pentru infracţiunea consumată sau cu o pedeapsă în cadrul limitelor imediat inferioare pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea consumată.
(5) Se consideră tentativă şi producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum şi luarea de măsuri în vederea comiterii infracţiunilor prevăzute la alin. (1).
(6) Înţelegerea în vederea săvârşirii de acte de terorism se pedepseşte cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
 Sus
Art. 296 - Asocierea pentru săvârşirea de acte de terorism
Asocierea în vederea săvârşirii de acte de terorism se pedepseşte cu detenţiune severă de la 15 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
 Sus
Art. 297 - Finanţarea actelor de terorism
(1) Punerea la dispoziţie sau colectarea de fonduri, direct sau indirect, ştiind că aceste fonduri sunt folosite, în totul sau în parte, pentru săvârşirea actelor de terorism, se sancţionează cu detenţiune severă de la 15 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi realizarea de fonduri în scopul finanţării actelor de terorism.
(3) Fondurile puse la dispoziţie sau colectarea pentru săvârşirea actelor de terorism ori realizate în scopul finanţării actelor de terorism se confiscă.
 Sus
Art. 298 - Ameninţarea în scop terorist
(1) Ameninţarea unei persoane sau colectivităţi prin orice mijloace cu răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, materiale, microorganisme sau toxine de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor ori mediul înconjurător se pedepseşte cu închisoare strictă de la 2 la 5 ani.
(2) Ameninţarea adresată unui stat, unei organizaţii internaţionale sau unei persoane fizice ori juridice cu folosirea materialelor nucleare, a altor materii radioactive sau a materiilor explozive, în scopul de a provoca vătămarea corporală sau moartea unei persoane ori pagube materiale, se pedepseşte cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (2) este condiţionată de îndeplinirea sau neîndeplinirea unui act sau când prin ameninţare, sub orice formă, se pretinde a se da ori a se preda materialele nucleare, alte materii radioactive ori materii explozive, pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
 Sus
Art. 299 - Alarmarea în scop terorist
Alarmarea fără motiv întemeiat, în scopul creării unei stări de panică, a unei persoane sau a publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordinii publice prin corespondenţă, telefon sau orice alte mijloace de transmitere la distanţă cu privire la răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, materiale, microorganisme sau toxine din cele prevăzute în art. 298 alin. (1) se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.
 Sus
Art. 300 - Sancţionarea persoanei juridice
Persoana juridică se sancţionează pentru infracţiunile prevăzute în prezentul titlu.

Exista si legea de combatere a terorismului din 2004, dar as fi vrut sa stiu daca se mentine in vreun fel titlul si prevederile din vechiul CP privind terorismul si in noul CP.
Răspuns la discuția Noul Cod Penal
Multumesc, asa am crezut si eu initial ca e titlul privind securitatea nationala, dar nu mi se pare ca ar avea vreo legatura cu terorismul, asa cum sunt articolele din vechiul CP. Acestea de securitate nationala sunt total diferite si sunt cele de la Titlul III din vechiul CP. Voiam sa stiu daca actele de la titlul IV (CRIME ªI DELICTE DE TERORISM) din vechiul CP sunt pastrate si in noul CP.
Discuție Noul Cod Penal
Stie cineva daca si unde in noul Cod Penal (cel propus in 2009 si adoptat in februarie 2014) sunt prevazute infractiunile de terorism????
Prin comparatie, in vechiul CP (cel din 2004), sunt enumerate in Partea a 2-a, Partea speciala, Titlul 4, art. 295-300.
Cu multumiri anticipate!
Aceeasi intrebare mi-o pun si eu, ce il impiedica la anul, sau peste doi, trei ani sa vina sa recolteze porumbul. Acu' sa nu fiu nici eu absurd, dar in urmatorii ani chiar nu am de gand sa pun porumb ci lucerna pe terenul respectiv si sa-l transform in viitor in livada.
Intre timp mi-a iesit de la cadastru si intabularea si extrasul de carte funciara cu incheiere cu tot. Pe hartii se mentioneaza clar ca terenul este liber de sarcini. Banuiesc/sper eu ca acest lucru se refera inclusiv la porumbul cu pricina, nu-i asa?
Buna ziua,
In urma cu vreo 2 luni de zile am cumparat o bucata de teren intravilan la tara, categoria teren arabil. In ziua cand am fost la notar pentru semnarea actelor finale, vanzatorul m-a rugat sa-l las sa-si stranga la toamna, cultura de porumb care era pe teren la momentul vanzarii. I-am spus ca sunt de acord, drept urmare notarul a trecut in contractul de vanzare-cumparare la final, acest lucru: faptul ca eu, cumparatorul, „sunt de acord ca vanzatorul sa recolteze porumbul de pe acest teren”.
Intre timp, toamna a venit iar vanzatorul a recoltat porumbul, iar in plus, in mod absolut abuziv, fara acordul meu si in absenta mea, a taiat si doi salcami maturi, a cules nucile dintr-un nuc si migdalele din doi migdali.
In prezent, intrebarile mele ar fi:
1. Daca peste cativa ani eu voi vrea la randul meu sa vand acest teren, aceasta ultima propozitie (cu acordul meu privind recoltarea porumbului de catre vanzator) ar putea sa ma impiedice sa vand terenul respectiv? Si intreb acest lucru pentru ca am auzit tot felul de povesti si intamplari pe la colegi cu astfel de clauze ascunse in contracte si care au constituit piedici ulterioare in vanzarea terenurilor respective. Inclusiv in cazul meu, notarul a descoperit in ultimul moment o sulta de vreo 200 de lei pe care o avea proprietarul catre fosta sa sotie, situatie care s-a rezolvat cu o declaratie notariala a sotiei vanzatorului.
2. Ce as putea sa fac pentru a evita ca fostul proprietar sa mai abuzeze de fosta sa calitate de proprietar si sa nu mai vina sa-si mai recolteze si in anii viitori nucile, migdalele si alte produse, in functie de ce idei i-ar mai putea trece prin minte.
Va multumesc anticipat pentru amabilitate si pentru raspunsuri.
Nu are nimeni nici un raspuns pentru mine? O idee? Nimic, nimic?