avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Activitate Ana_Ardelean

Activitate Ana_Ardelean

Buna ziua,
Sunt PFA autorizata in sistem real si vand consumabile pentru imprimante. Acestea le import din Uniunea Europeana deci facturile mele de intrare nu contin TVA. Le vand in Romania, deci facturile emise de mine pentru vanzarea acestora contin TVA 24%.
Am aflat cu surprindere de la contabila mea ca din martie 2015, in calculul venitului impozabil intra veniturile si cheltuielile incluzand TVA. Pe mine ma dezavantajeaza foarte mult deoarece la import nu am TVA iar la vanzare am. In afara de asta cheltuielile mele cu TVA sunt minore, inseamna ca mie imi intra in calculul venitului impozabil marea majoritate a TVA-ului facturat. Nu exista nicio diferenta de calcul al venitului impozabil pentru PFA-uri care fac in majoritatea cazurilor import din UE si vanzare in tara? Mi se pare nedrept sa platesti impozit pentru TVA-ul care nu-ti apartine! Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Sunt PFA si fac comert pe internet, cumpar consumabile din UE, apoi le vand in tara cu un mic adaos. Acum am aflat ca am de platit retro contributie pentru pensie pe anii 2011 si 2012, eu neavand niciun fel de contract cu Casa de Pensii pe aceasta perioada. In venitul brut anual, care este baza de calcul, imi intra costul produsului + valoarea adaugata. Ori costul produsului nu este al meu, pe acela il achit furnizorului.
Mi s-a spus azi la Casa de Pensii ca daca am venitul brut pe anul 2011 mai mare decat 8088 iar pe 2012 mai mare decat 8468, atunci mi se calculeaza retro pe cei 2 ani. Nu inteleg cum e posibil ca sa mi se calculeze pe venitul brut. Mie in "Cheltuieli" imi intra si costul produselor cumparate, nu doar costurile cu apa, energia electrica, gunoiul, etc. etc. Nescazand cheltuielile imi ramane umflat venitul brut aiurea, cu sume uriase care nu intra in buzunarul meu. Credeti ca as putea sa fac ceva in acest sens? In mod sigur mai sunt si altii in situatia mea. Va rog sa-mi dati un sfat ca sunt disperata. Va multumesc anticipat.