avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1935 soluții astăzi
Forum Activitate miriam_tompea

Activitate miriam_tompea

Buna ziua: am urmatoarea speta: un echipament tehnologic are durata normala de servire = 10 ani, se incheie un contact de leasing operational pentru acest echipament pe o perioada de 7 ani. Dupa cei 7 ani se prelungeste contractul cu inca 2 ani. Se transforma leasingul in unul financiar (daca da de ce?) si care este impactul asupra celor 7 ani incheiati (daca are loc schimbarea naturii leasingului). Va multumesc anticipat.
Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:

Societatea X inregistreaza profit in anul 2013. AGA hotarase ca nu se vor acorda dividende din profit. Tinand cont ca 20 % din actionari au dividend prioritar fara drept de vot cum se va proceda? se vor acorda dividende tinand cont ca doar 80% din actionari au votat?

Va multumesc anticipat !
Răspuns la discuția Calcul rezerva legala
asta era si intrebarea mea pentru ca multi contabili sustin ca odata atins pragul de 20% rezerva nu se mai poate mari si ma gandeam ca poate exista vreo lege speciala ce afirma acest lucru pe care eu nu il stiam
Răspuns la discuția Calcul rezerva legala
pai si daca o firma aplica o cota de 5% asupra profitului contabil obtinand astfel o suma mai mare decat 20% din capitalul social? de exemplu valoare rezerva = 1000 lei, valoare 20 % capital = 800 lei. De ce isi plafoneaza valoare rezervei la 800 lei daca AGA vrea ca valoarea rezervei sa fie de 1000 lei? ... Intrebarea mea este de ce in literatura de specialitate contabila se sustine ca valoare rezervei legale este de minim 5 % din profitul contabil pana la atingerea a 20 % din valoarea capitalului social, daca legea zice clar ca minim 20 % nu MAXIM? Multumesc
Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema legata de calculul rezervei legale:

Conform articolul 183, aliniatul 1 Legea 31/1990: ,,Din profitul societatii se va prelua in fiecare an cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge [b]minimum[/b] a cincea parte din capitalul social”

Conform practicii contabile rezerva legala se calculeaza ca 5% din profitul contabil pe an pana la atingerea a 20 % din valoarea capitalului social. Care este explicatia?

Multumesc
Răspuns la discuția Concediu medical
va multumesc mult pentru ajutor ! O zi minunata
Răspuns la discuția Concediu medical
codul de indemnizatie este 14, iar la somaj mi s-a spus ca datorita faptului ca persoana este in somaj de aporximativ o luna si jumatate procentul maxim acordat este 75%, iar la codul 14 procentul este 100% conform Ordinul nr. 233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate stabileşte prin Anexa nr. 1 Codurile de indemnizaţie de asigurări sociale de sănătate.. Exista vreo baza legala pentru asa ceva?

Va multumesc !
Buna ziua,

Am urmatoarea speta la care as dori rezolvare:

O persoana a avut somaj pe care l-a intrerupt pe o perioada de 9 luni cu un contract de munca pe perioada determinata la un salar brut de 653 lei (jumatate de norma), iar mai apoi din 20 iunie an curent si-a reluat somajul in suma de 518 lei. Intre timp persoana a fost depistata cu cancer si operata. As dori sa stiu care este procentul care se aplica pentru determinarea concediului medical tinand cont ca ultimele 6 luni contin si perioada de somaj (aproximativ 1 luna si jumatate), iar restul perioadei este acoperita de perioada in care persoana a munci cu CM.

Va multumesc !
multumesc
Daca o pesoana este in somaj, poate in aceasta perioada sa primeasca atat indemnizatie de somaj cat si venit din prestari servicii fara ca suma primita din prestarile servicii sa depaseasca valoarea indicatorului unic (=500 ron)?