Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema legata de calculul rezervei legale:
Conform articolul 183, aliniatul 1 Legea 31/1990: ,,Din profitul societatii se va prelua in fiecare an cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge [b]minimum[/b] a cincea parte din capitalul social”
Conform practicii contabile rezerva legala se calculeaza ca 5% din profitul contabil pe an pana la atingerea a 20 % din valoarea capitalului social. Care este explicatia?
pai si daca o firma aplica o cota de 5% asupra profitului contabil obtinand astfel o suma mai mare decat 20% din capitalul social? de exemplu valoare rezerva = 1000 lei, valoare 20 % capital = 800 lei. De ce isi plafoneaza valoare rezervei la 800 lei daca AGA vrea ca valoarea rezervei sa fie de 1000 lei? ... Intrebarea mea este de ce in literatura de specialitate contabila se sustine ca valoare rezervei legale este de minim 5 % din profitul contabil pana la atingerea a 20 % din valoarea capitalului social, daca legea zice clar ca minim 20 % nu MAXIM? Multumesc
asta era si intrebarea mea pentru ca multi contabili sustin ca odata atins pragul de 20% rezerva nu se mai poate mari si ma gandeam ca poate exista vreo lege speciala ce afirma acest lucru pe care eu nu il stiam
Rezerva legala
alice53
Buna seara,
am o societate microintreprindere ne platitoare de tva nou infiintata si in dec.2015 a avut un profit. Stiu ca trebuie sa constitui o rezerva ... (vezi toată discuția)