avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua,

Am urmatoarea speta la care as dori rezolvare:

O persoana a avut somaj pe care l-a intrerupt pe o perioada de 9 luni cu un contract de munca pe perioada determinata la un salar brut de 653 lei (jumatate de norma), iar mai apoi din 20 iunie an curent si-a reluat somajul in suma de 518 lei. Intre timp persoana a fost depistata cu cancer si operata. As dori sa stiu care este procentul care se aplica pentru determinarea concediului medical tinand cont ca ultimele 6 luni contin si perioada de somaj (aproximativ 1 luna si jumatate), iar restul perioadei este acoperita de perioada in care persoana a munci cu CM.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: miriam_tompea , utilizator 23:10, 31 August 2014
1. Pe fata certificatului medical medicul va scrie codul de indemnizatie, de la 1 la 15.

2. Pe verso-ul certificatului medical aveti cele 15 coduri de indemnizatie, fiecare cu procentul ei de calcul al indemnizatiei.

3. - Baza de calcul a indemnizatiei o reprezinta veniturile brute din cele 6 luni anerioare lunii in care ati intrat in concediu medical.
- Aceste venituri sunt provenite din indemnizatii de somaj si din salarii.
codul de indemnizatie este 14, iar la somaj mi s-a spus ca datorita faptului ca persoana este in somaj de aporximativ o luna si jumatate procentul maxim acordat este 75%, iar la codul 14 procentul este 100% conform Ordinul nr. 233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate stabileşte prin Anexa nr. 1 Codurile de indemnizaţie de asigurări sociale de sănătate.. Exista vreo baza legala pentru asa ceva?

Va multumesc !
1. Daca este vorba de codul de indemnizatie 14 atunci procentul de calcul al indemnizatiei este de 100%, asa cum scrie pe verso-ul certificatului.

2. - In Ordinul 233/2006 nu scrie ce spun cei de la Agentia de Somaj.
- Sa va arate unde scrie ce au spus.

3. Daca nu va plateste cu 100% faceti o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) cea suporta plata indemnizatiei si care returneaza Agentiei de Somaj sumele platite drept indemnizatii de concedii medicale.

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


5. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea si va sanctiona Agentia de Somaj respectiva si in felul acesta poate se hotaraste si aceasta sa va calculeze corect indemnizatiile de concediu medical.
va multumesc mult pentru ajutor ! O zi minunata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal crisgeulik crisgeulik Buna seara. Sunt in a doua luna de concediu prenatal, si am dus ambele concediu angajatorului. Ma intereseaza in cat timp imi vin bani si cat la suta. Din cate ... (vezi toată discuția)
Concediu medical palltina palltina As dori si eu sa stiu care este procedura pentru plata concediului medical. Nu ma intereseaza cum se face dosar etc ci daca eu trebuie sa astept pana primeste ... (vezi toată discuția)
Refuz plata concediu medical diana45 diana45 Buna ziua, M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie. In decembrie am avut 3 zile de concediu medical, in ianaurie 3 zile si in februarie 2 satamani. ... (vezi toată discuția)