Am urmatoarea speta: o societate a luat un credit de la o banca ,80 % garantat de stat( FNGCM). S-a platit aproapejumatate din valoare,dupa care firma a intrat in incapacitate de plata( precizez ca au fost si incercari fara succes de acordarea unei perioade de gratie). Un executor judecatoresc a pus 2 popriri: una pe suma intreaga a creditului si una pe suma ramasa+ dobanzi( aprox 20 %). Stiu sigur ca banca si-a recuperat cei 80 % de la fondul de garantare. In aceasta situatie,este legala poprirea? Sau mai bine spus cele2 popriri pe acelasi credit? Nu ar trebui sa fie doar pe valoarea ramasa?Multumesc mult
Cum sa fie autonome? BO a fost dat in urma unei facturi,chiar scrie conf cv fact nr...!
Din punctul meu de vedere,logic ,cea de-a treia societate nu este indreptatita sa ceara de doua ori o creanta ( mai ales de la o terta persoana cu care nu are niciun raport)!Promisiunea de plata nu a fost facuta catre Z!
Plata partiala ulterioara a facturii ( respectand raportul comercial intre X si Y) nu inlatura dreptul lui Z de a se indrepta impotriva avalistului?
Oricum,partea grava este fasificarea semnaturii! In dreapta este semnatura emitentului,administratorul societatii, stanga sus,la Avalizat,este o imitatie grosolana a acesteia!
Dar impotriva giratarului nu se poate depune plangere penala pentru inselaciune? In mod logic, nu cred ca poate sa isi recupereze o creanta care o are fata de o societate de doua ori.( probabil si posibil de la Y dar si de la avalist)
Promisiunea de plata s-a facut pentru Y,iar Z art rebui sa isi recupereze creanta in primul rand de la Y.
Care este termenul de prescriptie pentru ca giratarul sa poata executa silit avalistul?
Am o mare nelamurire:
O societate X desfasoara activitati comerciale cu o alta societate Y. X i emite lui Y un bilet la ordin avalizat de administratorul societatii in favoarea Y.
Y gireaza mai departe biletul la ordin catre Z. La data scadentei biletul se refuza la plata; intre X si Y incep discutiile pentru discount uri pentru marfa neconfoma,X face plati partiale catre Y. Intre timp X se dizolva prin hotarare judecatoreasca.
Dupa 2 ani , Z incepe executarea silita a avalistului (persoana fizica). Este ok,avand in vedere ca intre X si Z nu exista niciun raport comercial.Cum are avalistul garantia ca Z nu si-a recuperat inca debitul de la Y? De ce avalistul trebuie sa faca dovada platilor catre Y pentru Z in conditiile in care plata catre aceasta mi se pare nejustificata,neexistand niciun raport comercial sau de alta natura?