avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare avalist
Discuție deschisă în Executare silită

Executare avalist

Am o mare nelamurire:
O societate X desfasoara activitati comerciale cu o alta societate Y. X i emite lui Y un bilet la ordin avalizat de administratorul societatii in favoarea Y.
Y gireaza mai departe biletul la ordin catre Z. La data scadentei biletul se refuza la plata; intre X si Y incep discutiile pentru discount uri pentru marfa neconfoma,X face plati partiale catre Y. Intre timp X se dizolva prin hotarare judecatoreasca.
Dupa 2 ani , Z incepe executarea silita a avalistului (persoana fizica). Este ok,avand in vedere ca intre X si Z nu exista niciun raport comercial.Cum are avalistul garantia ca Z nu si-a recuperat inca debitul de la Y? De ce avalistul trebuie sa faca dovada platilor catre Y pentru Z in conditiile in care plata catre aceasta mi se pare nejustificata,neexistand niciun raport comercial sau de alta natura?
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 15:03, 1 August 2013
Se pare ca ati emis un Bilet la ordin fara sa stiti cu ce se mananca. Biletul la ordin este un titlu de creanta autonom, care nu are nicio legatura cu raportul juridic ce a generat emiterea sa. Mai mult, avalistul nu poate invoca niciun fel de execeptii fata de giratar ( posesorul BO-ului in acest moment ), deci nu se poate apara aratand ca s-au facut platile in contractul pentru care a fost emis BO-ul sau ca nu se datoreaza bani.
Avalistul este obligat sa garanteze plata sumei inscrisa in BO, in caz contrar fiind obligat sa plateasca el aceasta suma.

In concret, aveti sanse extre de mici sa scapati fara sa platiti. Doar un judecator slab pregatit, care sa nu aiba habar de ce prevede Legea 58/1934 sa va dea dreptate.
Dar impotriva giratarului nu se poate depune plangere penala pentru inselaciune? In mod logic, nu cred ca poate sa isi recupereze o creanta care o are fata de o societate de doua ori.( probabil si posibil de la Y dar si de la avalist)
Promisiunea de plata s-a facut pentru Y,iar Z art rebui sa isi recupereze creanta in primul rand de la Y.
Care este termenul de prescriptie pentru ca giratarul sa poata executa silit avalistul?
3 ani de la data scadentei.

Nu este fapta penala. Sunt 2 creante, una in BO, una in contract, sunt 2 titluri distrincte si autonome unul fata de celalalt.
Cum sa fie autonome? BO a fost dat in urma unei facturi,chiar scrie conf cv fact nr...!
Din punctul meu de vedere,logic ,cea de-a treia societate nu este indreptatita sa ceara de doua ori o creanta ( mai ales de la o terta persoana cu care nu are niciun raport)!Promisiunea de plata nu a fost facuta catre Z!
Plata partiala ulterioara a facturii ( respectand raportul comercial intre X si Y) nu inlatura dreptul lui Z de a se indrepta impotriva avalistului?


Oricum,partea grava este fasificarea semnaturii! In dreapta este semnatura emitentului,administratorul societatii, stanga sus,la Avalizat,este o imitatie grosolana a acesteia!
Stimate domn, o prevedere legala nu este negociabila. Imi permit sa va sfatuiesc, in calitatea dvs de antreprenor, sa solicitati opinii juridice avizate ori de cate ori intentionati sa incheiati contracte comerciale si/sau sa garantati contractele respective cu orice fel de garantie.

Legea 58/1934 prevede faptul ca BO este un titlu de credit autonom. Punct. Nu se negociaza.

Inteleg ca v-ati razgandit acum, nu ati mai avalizat ci a fost falsificata semnatura. Acesta este intr-adevar un motiv de nulitate.. daca se constata falsul. In plus, este si un motiv de suspendare a executarii biletului la ordin.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie executare MariS19 MariS19 buna, ma poate ajuta cineva cu un sfat referitor la o contestatie la executare. Sunt garant avalist, s-a incuviintat inceperea executarii impotriva mea in ... (vezi toată discuția)
Elemente bilet la ordin avalizat onuttza onuttza Mi s-a recomandat pt o mai mare siguranta a incasarii creantelor, sa utilizez drept garantie in cadrul contractelor comerciale de vanzari marfa, [b]bilete la ... (vezi toată discuția)
Investirea cu formula executorie a unui bilet la ordin danip danip Am primit ( eu repr societatea Y)de la judecatorie o comunicare prin care se admite cererea inregistrata de creditoarea ( societatea x) ,de a se incepe ... (vezi toată discuția)