avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Investirea cu formula executorie a unui bilet la ordin
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Investirea cu formula executorie a unui bilet la ordin

Am primit ( eu repr societatea Y)de la judecatorie o comunicare prin care se admite cererea inregistrata de creditoarea ( societatea x) ,de a se incepe investirea cu formula executorie a unui bilet la ordin emis de catre debitoarea "societatea z" in favoarea beneficiarului ( soc Y).
Societatea x, creditoarea, a vandut marfa catre societatea Y, iar societatea Y a vandut-o mai departe societatii z.
Eu ( soc Y) am girat biletul la ordin catre societatea x.
Instanta retine ca cerintele pt investirea cu form execut, prevazute de art. 104, 106 raportat la art.41,42,48 al.1 pct 1 si art.49 din Legea 58/1934, sunt intrunite.
In consecinta, vazand art 376 C.PR.CIV, raportat la art.61 al.1 si 3 din Lg 58/1934, biletul la ordin va fi investit cu form execut.

Eu ce-as putea face in acest caz? trebuie sa fac recurs? pt ca in cazul in care creditorul nu poate sa-si recupereze banii de la societatea z, atunci eu sunt urmatoarea pe lista?

multumesc anticipat pt atentie si interes
Cel mai recent răspuns: danip , utilizator 09:51, 4 August 2009
Puteti face recurs intr-adevar!
Si da , in cazul in care societatea Z nu are banii sau alte bunuri care sa fie executabile , urmati pe lista!:D
Daca ca si pers juridica nu are bani sau alte bunuri care sa fie executabile, atunci il vor urmari si ca pers fizica din acest punct de vedere?

Iar in cazul in care eu am cazut la o intelegere ( momentan doar verbal - pt ca s-a dispus deja investirea bo) cu furnizorul meu( soc x), in sensul recuperarii marfii de la debitor ( soc Z) iar pe baza de pr vb de custodie le-am predat-o lor, respectiv soc x, se mai poate anula aceasta procedura ?

Care este pragul falimentului?, ma poate santaja si cu falimentul, nu-i asa?
Procedura nu se anuleaza dar ei pot renunta la punerea in executare a BO investit.B-)
Daca isi recupereaza marfa nu vad de ce ar incerca o executare mai ales ca dispar motivele executarii , prejudiciul fiind recuperat!S-ar face contestatie la executare !:)
Poate ca ei vor banii, nu vor marfa, aceasta marfa despre care vb repr de fapt echipamente electrice si electronice destul de scumpe , acestea fiind comandate special pentru lucrarea ce trebuia sa o finalizam si s-ar putea sa treaca mult si bine pana cand sa reuseasca ei sa o vanda, pentru ca este destinata special unui tip de lucrari.

Probabil ca aceasta problema , ramane de rezolvat intre mine si ei.

multumesc pentru raspunsuri

mai am totusi o intrebare; ce lege reglementeaza modul de completare a BO-urilor,( d.p.d v contabil cunosc, insa m-ar interesa d p d v al unui avocat) mi s-a spus ca "prostimea" lucreaza "en gross" in Romania si de aceea nu stim nimic
Poate va ajuta prevederile ART. 104-105 din Legea nr. 58/1934 a cambiei si biletului la ordin -actualizata:

Art. 104. - Biletul la ordin cuprinde:
1) denumirea de bilet la ordin trecutã în însusi textul titlului si exprimatã în limba întrebuintatã pentru redactarea acestui titlu;
2) promisiunea neconditionatã de a plãti o sumã determinatã;
3) arãtarea scadentei;
4) arãtarea locului unde plata trebuie fãcutã;
5) numele aceluia cãruia sau la ordinul cãruia plata trebuie fãcutã;
6) arãtarea datei si a locului emiterii;
7) Semnãtura emitentului, respectiv semnãtura olografã a persoanei fizice având calitatea de emitent sau, dupã caz, a reprezentantului legal ori a împuternicitului emitentului, persoanã fizicã, persoanã juridicã sau entitate care utilizeazã astfel de instrumente; (punct modificat prin art. I pct. 41 din O.U.G. nr. 39/2008, astfel cum a fost completatã prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 163/2009, în vigoare de la 17 mai 2009)
8) numele emitentului, respectiv numele si prenumele, în clar, ale persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitãtii care se obligã. În cazul în care numele emitentului depãseste spatiul alocat pe titlu, se vor înscrie pe biletul la ordin primele caractere din numele si prenumele, respectiv din denumirea emitentului, în limita spatiului special alocat, fãrã ca prin aceasta sã se atragã nulitatea biletului la ordin; (punct introdus prin art. I pct. 42 din O.U.G. nr. 39/2008, astfel cum a fost completatã prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 163/2009, în vigoare de la 17 mai 2009)
9) codul emitentului, respectiv un numãr unic de identificare preluat din documentele de identificare sau de înregistrare ale emitentului. (punct introdus prin art. I pct. 42 din O.U.G. nr. 39/2008, astfel cum a fost completatã prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 163/2009, în vigoare de la 17 mai 2009)

Art. 105. - Titlul cãruia îi lipseste vreuna din conditiunile arãtate la articolul precedent nu va fi socotit bilet la ordin afarã de cazurile arãtate în alineatele ce urmeazã.
Biletul la ordin a cãrui scadentã nu este arãtatã, este socotit plãtibil la vedere.
În lipsa unei arãtãri speciale, locul emisiunii titlului este socotit loc de platã si în acelasi timp loc al domiciliului emitentului.
Biletul la ordin nu aratã locul unde a fost emis, se socoteste semnat în locul arãtat lângã numele emitentului.

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin xerxes xerxes buna seara! daca o societate comerciala a emis un B.O. cu titlu de garantie, fara a mentiona data scadentei, iar creditorul a completat ulterior data ... (vezi toată discuția)
Executare avalist ecristian ecristian Am o mare nelamurire: O societate X desfasoara activitati comerciale cu o alta societate Y. X i emite lui Y un bilet la ordin avalizat de administratorul ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin Salagean  Vasilica Salagean Vasilica Buna ziua Am o intrebare referitoare la valabilitatea biletului la ordin in cazul in care ii lipseste atat locul emiterii cat si locul platii . Am citit ... (vezi toată discuția)