buna seara!
daca o societate comerciala a emis un B.O. cu titlu de garantie, fara a mentiona data scadentei, iar creditorul a completat ulterior data scadentei dupa bunul sau plac si l-a investit cu formula executorie, care sunt sansele reale de castig in cazul unei contestatii la executare?
legea 58/1934 la art.2 Cambia fara aratarea scadentei este socotita platibila la vedere.
asa incit data scadentei nefiind completata creditorul avea dreptul sa prezinte biletul la plata imediat; cind emiteti bilete la ordin, mai ales in alb, de ce nu cititi si legea cambiei?
in cazul biletelor la ordin nu se face contestatie la executare, ci, dupa primirea somatiei se poate face opozitie la executare in termen de 5 zile, si numai pentru exceptiile special prevazute de legea cambiei , vedeti normele BNR de aplicare la pct.320 - la alin.k) cele 5 zile, pct.321 sint explicate exceptiile
plata pentru care ati garantat cu biletul cind urmeaza sa o faceti ? exista un contract, factura? ati trecut cind anume si in functie de ce anume se va face plata?
ati primit somatia de la executor?
va rog detalii,
Biletul la ordin reprezinta un înscris prin care o persoana (subscriitor) se obliga sa plateasca o suma de bani altei persoane (beneficiar), la scadenta sau la ordinul acesteia.
Legea nr. 58/1934 enumera în art. 104 elementele pe care trebuie sa le cuprinda biletul la ordin:
- denumirea de bilet la ordin;
- promisiunea neconditionata de a plati o suma determinata;
- data scadentei (daca nu este prevazuta, biletul la ordin va fi considerat platibil la vedere
- locul platii (în lipsa acestui element, locul emiterii va fi considerat loc de plata si locul domiciliului emitentului);
– numele beneficiarului;
- data si locul emiterii (daca nu a fost aratat locul emiterii, se va lua în considerare locul aratat lânga numele emitentului);
- semnatura emitentului.
Plata biletului la ordin.
Emitentul unui bilet la ordin este tinut în acelasi mod de plata titlului ca si acceptantul unei cambii. În cazul biletului la ordin nu mai este ceruta de lege formalitatea acceptarii, fiindca raportul juridic cambial se stabileste doar între doua persoane, emitentul titlului si beneficiarul acestuia.
Plata biletului la ordin este guvernata de aceleasi reguli prevazute de lege pentru plata cambiei, respectiv articolele 41 – 46 din Legea nr. 58/1934. Emitentul va beneficia de aceleasi drepturi si va fi supus acelorasi obligatii precum acceptantul unei cambii.
Legea stipuleaza ca biletele la ordin platibile într-un anumit termen de la vedere, trebuie prezentate spre viza emitentului, urmând ca termenul sa curga de la data vizei subscrise de emitent. Refuzul acestuia de a pune viza se constata prin protest. De la data protestului se va calcula termenul, dupa cum prevede art. 107 alin. 2 Legea nr. 58/1934.
Banuiesc ca, daca s-a semnat un BO in alb cu titlul de garantie, s-a facut in baza unui contract;este o practica des folosita de furnizori tocmai pt. a-si asigura "spatele". Cred ca sansele de a castiga contestandu-l sunt foarte mici, aproape inexistente.
@leiila nu este chiar asa, BO in alb se supune anumitor reguli impuse de legea cambiei, poate fi usor nu "contestat", caci nu se face contestatie la executare, ci se poate face opozitie la executare prin invocarea acelor exceptii cambiale care se potrivesc
sansele nu numai ca nu sint 'aproape inexistente' ci sint reale
asta daca furnizorul a completat biletul in mod abuziv, alt mod decit cel prevazut prin contract
oricum userul care a pus intrebarea nu mai pare a fi interesat
Bilet la ordin in alb
mma
Buna ziua,
ma gasesc intr-o situatie neplacuta si va solicit ajutorul. Mi-ati putea raspunde, va rog, la problema pe care o prezint mai jos:
societatea la ... (vezi toată discuția)
Bo
analici
Buna ziua
Am un bilet la ordin de la un furnizor care are data scadenta 31.01.2012 intrebarea mea este daca mai pot sa il depun la banca pentru ridicarea ... (vezi toată discuția)