avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită BO avalizat instituit cu titlu executor
Discuție deschisă în Executare silită

BO avalizat instituit cu titlu executor

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
Am avalizat un BO in 30 iun.2006 pt un credit de investitii la o societate. In 2009 banca a cerut insolventa acelei societati pt a-si recupera diferenta neachitata din credit, problema care nu ma priveste. Dar in 2 aug 2011 BO avalizat de mine, cu scadenta 30 sept.2009, este instituit cu titlu executor si primesc acasa somatie de plata in 2 zile. Am facut contestatie si am termen in noiembrie.
Intrebarea mea este urmatoarea:
- valabilitatea unui BO nu este de 1 an de la scadenta? Mai putea cere executare dupa 2 ani? Am citit Lg.58/1934, e mai greu pt mine sa inteleg tot, dar cred ca totusi ceva nu s-a facut corect. Din experienta dvs, ma puteti ajuta va rog cu un punct de vedere juridic? Am o sansa la contestatie?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 18:01, 19 Octombrie 2011
termenul de prescriptie de 1 an de la scadenta este pentru obligatii in regres si avalistii acestora
dvs. sinteti avalistul obligatului principal, al emitentului, pentru care termenul este de 3 ani
fapt pentru care din pacate puteti fi in continuare executat silit, s-a procedat corect si legal.
obligatul principal fiind in insolventa , contrar la ce sustineti va priveste foarte mult, vor incerca sa recupereze suma si de la dvs. ca avalist
despre contestatie: ati depus contestatia obisnuita de drept comun in termen de 15 zile sau ati depus opozitie cambiala in 5 zile?
aceasta din urma poate fi depusa in cazul biletelor la ordin pentru ca dreptul cambial reprezinta norme speciale fata de dreptul comun
dar trebuie sa aveti argumente solide, pe care nu cred ca le aveti, de ce contestati? nu ati semnat dvs. avalizarea? atunci cind ati semnat v-ati angajat si asta este, daca nu cunoasteti legea cambiei barem in mare de ce ati semnat?
singura posibilitate pe care o mai aveti este sa va indreptati impotriva emitentului , a celui in insolventa, daca se mai poate
depinde pentru ce suma ati avalizat, investitiile in ce au constat? bunuri achizitionate? acestea daca mai exista vor fi vindute si veti recupera si dvs.
consultati un avocat, este cazul
Revin cu aceasta problema, ma scuzati ca insist, dar in iunie 2006 cand am semnat eu, biletul nu avea nici suma si nici scadenta, banca a completat apoi scadenta pe BO 30 sept 2009. Si din iunie 2006 sant mai mult de 3 ani. Asta nu conteaza? Eu am citit legile si va citez:

Din Norma-cadru ale BNR nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin:
- Pct. 78 - Completarea cambiei in alb va trebui sa se efectueze in termen de trei ani de la data reala a emiterii. Nerespectarea termenului legal pentru completarea titlului face ca posesorul titlului sa decada din dreptul de a-l completa dupa expirarea lui, decadere care poate fi invocata atat de tragator, cat si de oricare dintre debitorii cambiali.
Va multumesc, astept o lamurire.
dvs aveti un BO , nu cambie , nu pre aveti ce sa faceti , contestatia la executare nu suspenda executarea si poate sa tina foarte mult , trebuia sa cereti suspendarea provizorie, dar parca se plateste cautiune, aveti dovada predarii biletului in alb? odata investita nu cred sa aveti sanse sa nu va execute, doar sa cereti suspendare provizorie si sa scapati de bunurile dvs. instrainundule ca sa nu puteti fi executat silit mai ales daca aveti ceva de pierdut si merita efortul , dar nu se pot instraina oricum ca poate formula actiune pauliana , existe modalitati de instrainare fara sa poata fi atacata daca va intereseaza o sa le expun mai tarziu
@pneuros pai bine domnule, biletul la ordin nu tot cambie este? la fel si cecul si altele....
biletul la ordin este o cambie la care emitentul este si acceptant, vedeti prin legea 58/1934 pe la articolele 100..
@micha20 vedeti la art.106 din lege unde se spune ca sint aplicabile biletului la ordin dispozitiile privind cambia ...cambia in alb (art.12)
art.12 este acela in aplicarea caruia BNR a scris punctul 78 din norma , cel pe care-l citati
ce spune art.12 la aliniatul al 2-lea: Posesorul decade din dreptul de a complecta cambia in alb dupa trei ani de la data emisiunii cambiei.

mai este ceva ref. cambia/ biletul completate in alb, uitati-va la punctul 72 din norma:
In acest scop, o data cu predarea titlului se va adauga si o clauza, care va trebui sa fie astfel facuta incat sa poata intregi vointa semnatarului titlului.
Aceasta clauza va fi redactata astfel:
a) "inaintea platii posesorul va completa cambia" - in cazul dreptului nelimitat al posesorului cambiei in alb privind completarea acesteia;
sau
b) "inaintea platii posesorul va completa cambia, fara a depasi ... " - in cazul dreptului limitat al posesorului cambiei in alb privind completarea acesteia
.
ati scris o astfel de clauza pe bilet inainte de a-l preda banciii? daca nu este nul

asa cum v-am scris mai sus, pt. aceste aspecte nu contestatie la executare ci opozitie la executare trebuia sa faceti, in termen de 5 zile de la primirea somatiei pct. 320 lit.k) din norma BNR), invocind exceptii cambiale,cele explicate in norma BNR la pct.321

intrebarea este in ce data ati primit somatia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin in alb mma mma Buna ziua, ma gasesc intr-o situatie neplacuta si va solicit ajutorul. Mi-ati putea raspunde, va rog, la problema pe care o prezint mai jos: societatea la ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat in nume personal ksimona ksimona In data de 21.12.2006 societatea noastra a luat un credit in valoare de 200.000 euro, garantat cu ipoteca si bilet la ordin fara scadenta si suma avalizat in ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare MariS19 MariS19 buna, ma poate ajuta cineva cu un sfat referitor la o contestatie la executare. Sunt garant avalist, s-a incuviintat inceperea executarii impotriva mea in ... (vezi toată discuția)