avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... bilet la ordin in alb
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

bilet la ordin in alb

Buna ziua,
ma gasesc intr-o situatie neplacuta si va solicit ajutorul. Mi-ati putea raspunde, va rog, la problema pe care o prezint mai jos:
societatea la care eram administrator a contractat un credit in noiembrie 2007, ca si garantii rezulta din hotarare AGA pentru contractarea creditului ipoteca de gr. 1 asupra unui imobil al societatii si imputernicirea administratorului doar pentru semnarea documentelor de credit, nu ni s-a comunicat dorinta bancii de a se emite si un bo in alb si din aceasta cauza aceasta garantie accesorie nu figureaza decat in conventia de credit impreuna cu ipoteca de gr. 1 insa nu se specifica cererea de avalizare de catre mine, administrator a bo. desi l-am avalizat.
In timp s-a schimbat si administratorul societatii ( eu) si asociatii de la acea vreme. Nu s-au mai platit tarele de credit de peste 1 an.
In acest moment societatea se afla in reorganizare judiciara.
Banca a completat BO su scadenta februarie 2012.
Eu nu am primit din partea bancii sau a unui executor nici o adresa oficiala.
Ce sanse sunt sa fiu executata eu dat fiind ca:
- BO este garantie accesorie deci intai s-ar trebui scos la licitatie imobilul
- conform legii posesorul cambialei in alb care nu a completat-o timp de 3 ani de la emitere pierde dreptul de a o completa.
Am citit legea si actul cadru al BNR publicat in MO in 14.06.95
In temeiul art. 12 din Legea nr. 38/1934 asupra cambiei si biletului la ordin:
Pct. 70. – Cambia in alb este un titlu care cuprinde numai semnatura tragatorului, iar uneori si o parte din mentiunile cerute de art. 1 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin.
Pct. 78. – Completarea cambiei in alb va trebui sa se efectueze in termen de trei ani de la data reala a emiterii. Nerespectarea termenului legal pentru completarea titlului face ca posesorul titlului sa decada din dreptul de a-l completa dupa expirarea lui, decadere care poate fi invocata atat de tragator, cat si de oricare dintre debitorii cambiali.
Pct. 79. – Termenul de trei ani nu poate fi prelungit prin conventia partilor.

As vrea sa instiintez banca in mod oficial ca nu intentionez sa-mi asum vreun debit al societatii mai ales ca prin modificarea raportului dintre mine si societate prin revocarea din functia de administrator am pierdut calitatea de avalist.Mai mult au trecut 4 ani de la emiterea BO si pana la completarea acestuia de catre banca.
Aceasta opozitie privind decaderea bancii trebuie sa o invoce societatea? sa astept actiunea bancii si raspunsul societatii inainte de a incepe eu orice demers?
Banca ar trebui sa scoata la licitatie imobilul pentru a-si acoperi debitul
Credeti ca in cazul in care banca s-ar indrepta impotriva mea am sanse sa fac cu succes opozitie prin invocarea trecerii perioadei de 3 ani pentru completarea biletului si modificarea raportului dintre mine si societate, ar fi trebuit sa se emita un nou bilet la ordin mai ales ca este completat pe modelul vechi.
Va multumesc frumos pentru rabdare si sper ca veti avea timp sa imi dati o parere.
Monica M.

Cel mai recent răspuns: mma , utilizator 23:31, 11 Ianuarie 2014
Calitatea de avalist nu o poti contesta. Odata ce ai semnat BO la avalist garantezi in nume propriu. Daca pe BO este stipulat" CU PROTEST" prescriptia dreptului de executare silita impotriva ta se implineste dupa un an de la data cand va fi investit cu titlu executoriu. Daca nu dupa 3 ani ca orice titlu executoriu.Banca va executa mai intai imobilul si daca nu se va indestula se va indrepta impotriva ta. Raporturile dintre tine si socitatea comerciala nu intereseaza banca. Ar fi trebuit sa ceri returnarea BO si emiterea altuia avalizat de noul administrator. Cat despre faptul ca nu a fost comnpletat in 3 ani , cum poti demonstra ca nu l-au completat acum un an ? scadenta e alta poveste. La fel si cu faptul ca e model vechi , nu are nici o relevanta , E valabil. Daca banca l-a completat inseamna ca are de gand sa-l foloseasca. Atunci cand s-a schimbat actionariatul si administratorul , banca ar fi trebuit notificata si ceruta returnarea BO si emiterea altuia avalizat de noul administrator. E cam nasol , sa zic asa . Sa speram ca banca va recupera debitul din vanzarea imobilului
multumesc mult pentru raspuns, pot dovedi ca l-au completat acum pentru ca au scris exact debitul ( rate + dobanzi) din momentul actual. si cum spuneati l-au completat in momentul in care aveau intentia sa-l foloseasca adica acum, nu ar fi avut nici un sens sa-l completeze acum un an cu valoarea unui debit viitor, sa mentioneze o data de scadenta viitoare si apoi sa nu actioneze in niciun fel... adica societatea putea intre timp sa plateasca din restanta si biletul la ordin completat astfel la data scadentei ar fi indicat o suma mai mare decat cea datorata efectiv...deci nu mai putea fi folosit
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
mma, utilizator
....pierdeti din vedere un lucru foarte important....b.o.este in formatul vechi,din ce spuneti dumneavoastra si nu mai este valabil,poate sa de-a drumul in banca la cate b.o.vrea ,faceti o cerere catre banca ca daca apare b.o.la plata sa fiti anuntata telefonic in ziua in care apare la plata,cand apare la plata faceti un alt inscris ca b.o.nu este in formatul nou si nu mai este valabil(toate astea in calitate de avalist),si eu zic ca scapati mai usor asa.
Chestia cu modelul vechi si nou am patit-o si eu cu o societate cu fila de c.e.c si banca nu a vrut sa-mi deconteze fila ca era in format vechi,formularele vechi au fost valabile pana anul trecut,de anul acesta daca prezinti un formular vechi la banca nu il deconteaza,fie b.o.sau c.e.c.......va spun asta garantat!!!deci cred ca este valabil si pentru dumneavoastra!!!
....si va mai spun ceva, daca dupa data scadenta pe b.o.in tipm de trei zile nu este pus la plata,acel b.o. este anulabil....se cheama ca a fost prezentat la plata peste termen sau cu termen expirat
- nu va intereseaza si nu va afecteaza decit situatia dvs.personala ca avalist, problemele societatii nu va privesc , din moment ce ati semnat ca avalist, dvs. ca persoana fizica v-ati obligat si sinteti obligat principal la fel ca si emitentul
- nu are importanta ca este in format vechi din moment ce a fost emis inainte de noile norme cu formatul nou, biletul este in continuare perfect valabil iar bancile trebuie sa-l primeasca la plata; probabil ca cele despre care vorbeste @mdcc ca nu le mai primeste banca au fost emise mai recent; de emis bilet nou nu se pune problema, pe banca nu o intereseaza ca nu mai sinteti dvs. administrator, ci sa recupereze creditul de oriunde poate
-ce spune @mdcc in ultimul mesaj cu 3 zile peste data scadentei si anulabil, expirat este total fals, nu este asa, obligatia cambiala ramine chiar daca nu este prezentat deloc la plata la scadenta sau daca este prezentat peste termenul scadenta + doua zile prev. la art41 legea cambiei; diferenta este ca dupa scadenta emitentul nu mai are obligatia de a avea suma in cont, dar biletul poate fi investit si executat, poate fi introdusa si actiune cambiala..
- partea buna este ca intr-adevar banca este deja decazuta -art.12- daca nu a completat in termen de 3 ani; se poate dovedi data emiterii, ati pus vreo data pe bilet atunci? sau din context, fiind specificat in contract ca a fost emis acest bilet in alb, care era data contractului? era in 2008? faptul ca a fost completat in 2012 reiese din calculul dobinzilor, poate si din alte notificari recente
-probabil ca banca daca a completat biletul in 2012, va solicita instantei investirea cu formula executorie, urmariti eventual din cind in cind pe portalul just.ro la judecatoria de care apartine emitentul- societatea sa vedeti daca s-a cerut investirea; nu este rea nici ideea dea scrie bancii in numele dvs. ca avalist pt. a-i atention aca sint decazuti...; raspunsul pe care-l veti primi va va ajuta pt. a va face pe urma apararea
-abia dupa investire , pt. a se indrepta impotriva dvs., banca se va adresa unui executor care va va trimite somatie; aici mare atentie, aveti 5 zile de la comunicarea somatiei pt.opozitie cambiala, actiune la aceesi judecatorie pe care o introduceti dvs.
- pe calea opozitiei cambiale invocati exceptii, nulitatea biletului , incalcarea term. de 3 ani...daca ajungeti aici mai intrebati

Alte discuții în legătură

Bo avalizat instituit cu titlu executor micha20 micha20 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am avalizat un BO in 30 iun.2006 pt un credit de investitii la o societate. In 2009 banca a cerut ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat in nume personal ksimona ksimona In data de 21.12.2006 societatea noastra a luat un credit in valoare de 200.000 euro, garantat cu ipoteca si bilet la ordin fara scadenta si suma avalizat in ... (vezi toată discuția)
Recurs ??? maque maque Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: Impotriva unei comunicari care admite investire cu formula executorie a unui bilet la ordin ce se depune? ... (vezi toată discuția)