avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... RECURS ???
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

RECURS ???

Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:

Impotriva unei comunicari care admite investire cu formula executorie a unui bilet la ordin ce se depune? Recurs, intampinare, opozitie la executare?

Cum se timbreaza aceasta?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 14:24, 17 Iulie 2011
investirea cu formula executorie nu are cale de atac ptr debitor. dvs veti putea face doar contestatie la executare in momentul inceperii acesteia.
Pe comunicare scrie "Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare"
Incheierea de admitere a cererii de investire cu formula executorie a biletului la ordin nu este supusa niciunei cai de atac - art.373 ind.3 alin.1 ind.1 c.pr.civ.

Ceea ce aveti de facut este ca atunci cind veti primi somatie (cambiala) de la executor judecatoresc sa faceti opozitie in termen de 5 zile calendaristice la judecatoria respectiva.
Si nu contestatie la executare pt. ca executarea cambiala este o procedura speciala diferita de cea de drept comun.
Taxa de timbru nu stiu cit ar fi dar cert este mica si nu la valoare
Mare atentie la faptul ca opozitia cambiala nu poate fi intemeiata decit pe exceptiile prevazute de legea cambiei, pe care ar fi bine sa o cititi si chiar sa consultati un avocat. Va lamuriti mai bine din norma-cadru nr.6/1994 a BNR la punctul 320 si urm.

Pct. 321. - Exceptiile pe care un debitor cambial le poate opune posesorului cambiei se impart in urmatoarele categorii:
a) exceptii privitoare la nulitatea titlului;
b) exceptii decurgand din raporturile personale dintre posesorul si debitorul cambiei (exceptii personale);
c) exceptii privitoare la conditiile de exercitare a actiunii sau executiei cambiale (exceptii procedurale)!
Pct. 322. - Exceptiile privitoare la nulitatea titlului sunt:
a) exceptii deduse din insasi forma cambiei (exceptii formale);
b) exceptii bazate pe lipsa de valoare juridica a conditiilor de forma numai aparent existente (incapacitatea, falsul, lipsa de mandat).
Pct. 323. - Pentru ca o cambie sa fie valabila nu este necesar ca ea sa intruneasca conditiile esentiale mentionate in art. 1 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin din chiar momentul emiterii sale, ci in momentul prezentarii titlului la plata. Completarea titlului trebuie sa se faca in conformitate cu intelegerea intervenita intre tragator si primitor.
Pct. 324. - In cazul in care titlul nu se prezinta la plata regulat ca forma, lipsindu-i unul sau mai multe dintre elemente esentiale, comentate in prezentele norme-cadru in legatura cu art. 1 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin, un asemenea titlu nu are valoarea juridica a unei cambii. O astfel de cambie este nula din punctul de vedere al dreptului cambial. Nulitatea cambiei pentru asemenea vicii de forma rezulta din chiar cuprinsul cambiei si nu necesita alte probe.
Pct. 325. - Exceptiile bazate pe lipsa de valoare juridica a conditiilor de forma numai aparent existente nu rezulta din cuprinsul titlului, de aceea ele trebuie dovedite cu probe exterioare acestuia.
Pct. 326. - Exceptiile referitoare la forma titlului (exceptiile formale) pot fi invocate de oricare dintre semnatarii cambiei, deoarece titlul se prezinta inform din punct de vedere al dreptului cambial.
Pct. 327. - Exceptiile referitoare la incapacitate, fals sau lipsa de reprezentare valabila nu pot fi invocate decat de catre persoanele ale caror obligatii sunt lovite de nulitate in chiar substanta lor pe aceste considerente.
Pct. 328. - Exceptiile personale deriva din raporturile juridice care intervin intre partile semnatare ale cambiei. Aceste raporturi constituie, de regula, raportul fundamental al obligatiei cambiale abstracte.
Exceptiile personale sunt:
a) exceptii referitoare la raportul fundamental care a determinat crearea sau circulatia cambiei;
b) exceptii referitoare la viciile de consimtamant; c) exceptii izvorand din raporturi ulterioare creatiei cambiale.
Pct. 329. - Exceptiile personale pot fi dovedite numai prin acte scrise "de grabnica solutiune". Prin "acte scrise de grabnica solutiune" se intelege acele acte prin care exceptia se dovedeste completa, adica fara a mai fi necesara administrarea unor probe suplimentare deosebite care ar temporiza solutionarea procesului cambial.
Pct. 330. - Exceptiile bazate pe lipsa conditiilor necesare pentru exercitiul actiunii sau executarii cambiale sunt:
a) neposedarea cambiei in original (cu exceptia cazului in care cambia a fost inlocuita printr-o hotarare de amortizare si aceasta hotarare tine locul titlului);
b) lipsa de legitimare formala din partea posesorului, cand acesta nu justifica posesiunea cambiei printr-o serie neintrerupta de giruri;
c) lipsa protestului sau nulitatea acestuia;
d) prescriptia actiunii sau executarii cambiale;
e) pierderea actiunii in cazul prevazut de art. 80 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin.
Aceste exceptii rezulta din prezentarea actelor in baza carora se exercita actiunea sau executarea cambiala.
Pct. 331. - Toate exceptiile cambiale, de orice fel, trebuie invocate la primul termen de infatisare. Prin primul termen de infatisare se intelege: primul termen la prima instanta cand, procedura fiind indeplinita, partile pot pune concluzii in fond, chiar daca paratul sau oponentul nu se prezinta.

excep
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
eugen82, utilizator
Incheierea prin care este admisa cererea de investire cu formula executorie nu este supusa niciunei cai de atac (art.373 indice 3 alin.2 Cod procedura civila).
Impotriva executarii silite se poate face contestatie la executare, adresata instantei de executare. In cazul in care executarea silita este facuta in temeiul unui titlu, altul decat o hotarare judecatoreasca, in cuprinsul contestatiei la executare pot fi formulate aparari de fond cu privire la titlu (art.399 Cod procedura civila).
Termenul de formulare al contestatiei impotriva executarii silite sau a titlului executoriu este de 15 zile si curge de la data cand debitorul a primit somatia ori de la data cand a luat act de primul act de executare (art.401 lit.c Cod procedura civila)
Va multumesc pentru explicatii si precizari.

Totusi, pe comunicare scrie "Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare".

Ce sa fac? sa astept somatia, sau sa depun recurs ?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin in alb mma mma Buna ziua, ma gasesc intr-o situatie neplacuta si va solicit ajutorul. Mi-ati putea raspunde, va rog, la problema pe care o prezint mai jos: societatea la ... (vezi toată discuția)
Bo avalizat instituit cu titlu executor micha20 micha20 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am avalizat un BO in 30 iun.2006 pt un credit de investitii la o societate. In 2009 banca a cerut ... (vezi toată discuția)
Opozitie la executare bo Irina S. Irina S. Pot invoca in cadrul opozitiei la executare faptul ca sumele din BO si pentru care s-a inceput executarea silita au fost achitate? (vezi toată discuția)