avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... RECURS ???
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

RECURS ???

Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:

Impotriva unei comunicari care admite investire cu formula executorie a unui bilet la ordin ce se depune? Recurs, intampinare, opozitie la executare?

Cum se timbreaza aceasta?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 14:24, 17 Iulie 2011
Revin asupra raspunsurilor mele anterioare.
Intradevar, invocarea nulitatii biletului la ordin se poate face doar pe cale opozitiei cambiale, in termen de 5 zile de la primirea somatiei, potrivit dispozitiilor art.62 si 63, coroborate cu dispozitiile art.104 - 106 din Legea nr.58/1934.
Va doresc mult succes.
Am vazut ca ati mai postat un topic inainte si am inteles mai bine ce s-a intimplat.
Ati predat biletul numai cu completarea semnaturii fara nimic altceva, fara vreo alta mentiune?
Atunci cred ca cel mai corect v-a raspuns in topicul anterior FilipsiAsociatii:
Motiv de nulitate in cazul in care nu este stipulat in Biletul la ordin ca a fost emis in alb - sunt cateva decizii la ICCJ.
Cred ca veti putea invoca o exceptie cambiala in cadrul opozitiei pentru acest motiv,
Ceea ce mai vad eu este ca va puteti lega si de ceea ce este scris la pct.74 mai jos, faptul ca la completarea biletului in alb beneficiarul trebuie sa respecte intocmai intelegerile de la momentul emiterii. Or in cazul dvs. cred ca este in defavoarea lor faptul ca intelegerile au fost doar verbale, pt.ca neexistind intelegeri scrise si care sa poata fi dovedite de ei, la completarea biletului nu aveau ce intelegeri sa respecte, deci nu aveau dreptul de a completa biletul . avind in vedere si considerentul anterior ca nu este mentionata pe bilet nicio clauza din cele prevazute de norma BNR.
toate acestea va pot ajuta sa sustineti o exceptie in cadrul opozitiei.
Consultati totusi un avocat.

Va trimit si eu in continuare sectiunea din normele BNR care va intereseaza:

Pct. 70. - Cambia in alb este un titlu care cuprinde numai semnatura tragatorului, iar uneori si o parte din mentiunile cerute de art. 1 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin.
Pct. 71. - Mentiunile care lipsesc vor trebui sa fie completate atunci cand posesorul prezinta titlul la plata, fiind obligatoriu ca o cambie in alb sa aiba completat numele ultimului posesor in momentul platii.
Pct. 72. - Primitorul cambiei in alb, cat si oricare dintre posesorii succesivi ai acesteia au dreptul de a completa titlul respectiv cu mentiunile cerute de art. 1 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin, conform intelegerilor care au avut loc anterior intre semnatarii titlului, fara a mai fi necesara interventia tragatorului, dreptul de completare trecand la posesorii succesivi o data cu predarea titlului.
In acest scop, o data cu predarea titlului se va adauga si o clauza, care va trebui sa fie astfel facuta incat sa poata intregi vointa semnatarului titlului.
Aceasta clauza va fi redactata astfel:
a) "inaintea platii posesorul va completa cambia" - in cazul dreptului nelimitat al posesorului cambiei in alb privind completarea acesteia;
sau
b) "inaintea platii posesorul va completa cambia, fara a depasi ... " - in cazul dreptului limitat al posesorului cambiei in alb privind completarea acesteia.
Limitarea dreptului posesorului cambiei in alb de a completa titlul respectiv se va face in legatura cu una sau mai multe din cele opt mentiuni obligatorii prevazute de art. 1 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin, respectand standardele de continut din prezentele norme-cadru. De asemenea, posesorul poate completa o cambie in alb destinata de el sa fie o cambie la vedere sau la un anume timp de la vedere cu mentiuni privind limitari ale clauzei de dobanda.
Pct. 73. - Banca Nationala a Romaniei si societatile bancare nu vor accepta cambii in alb necompletate la momentul intrarii in portofoliul lor.
Pct. 74. - Cu ocazia completarii cambiei in alb, beneficiarul sau un posesor ulterior trebuie sa respecte intocmai intelegerile dintre tragator si beneficiar stabilite in momentul emiterii titlului.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
eugen82, utilizator
Buna ziua,
aveti un contract de v-c? Presupun ca acest bilet a fost dat drept garantie pentru un act comercial. Se practica aceasta modalitate de a lasa BO drept garantie, insa este important daca ati intocmit si un contract in care sa stipulati termenii si conditiile de plata. In ceea ce priveste "intelegerea verbala" poate fi uneori simplu....un "MARTOR", angajat al dvs, un prieten care a "asistat" la acesta "intelegere". Pe langa celelalte posibilitati pe care le aveti pt a va indrepta impotriva "colaboratorului" dvs, puteti sa profitati si cu acest "martor". Asa cum am mai spus, practica de a lasa instrumente de plata in alb exista, si este foarte extinsa.... nu este "etic" insa sa depui acest instrument de plata in banca fara sa-ti anunti colaboratorul cel tarziu cu o zi inainte..... poate ca ati fi optat, ca la data scadenta sa faceti direct plata prin virament bancar, astfel v-ati fi recuperat BO-ul.... Folositi-va de toate parghiile pe care le aveti. Succes!
Deasemenea, puteti face contestatie la executare. Era obligatorie recuperarea debitelor pe care amiabila, care trebuie sa imbrace o animita procedura.... comunicare intermen de 20 zile... proces verbal la conciliere.... esalonarea platilor.....dovada ca dvs. nu ati fost de rea credinta.....Asadar, lipsa concilierii amiabile poate suspenda executarea.
Inca odata nu mai induceti lumea in eroare, somatia cambiala nu poate fi "atacata " decit prin opozitia reglementata de legea cambiei, in termen de 5 zile, este altceva decit contestatia la executare din dreptul comun.
Ceea ce se urmareste pe calea concilierii directe nu priveste raportul cambial, priveste o eventuala actiune ulterioara de recuperare a sumelor printr-o actiune comerciala obisnuita.
Pe calea opozitiei veti putea invoca exceptia permisa de legea cambiei ref. faptul ca biletul nu respecta conditiile de forma, nu are specificata clauza aceea pt. a fi valabil un bilet in alb.
Mergeti oricum la avocat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin in alb mma mma Buna ziua, ma gasesc intr-o situatie neplacuta si va solicit ajutorul. Mi-ati putea raspunde, va rog, la problema pe care o prezint mai jos: societatea la ... (vezi toată discuția)
Bo avalizat instituit cu titlu executor micha20 micha20 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am avalizat un BO in 30 iun.2006 pt un credit de investitii la o societate. In 2009 banca a cerut ... (vezi toată discuția)
Opozitie la executare bo Irina S. Irina S. Pot invoca in cadrul opozitiei la executare faptul ca sumele din BO si pentru care s-a inceput executarea silita au fost achitate? (vezi toată discuția)