buna, ma poate ajuta cineva cu un sfat referitor la o contestatie la executare. Sunt garant avalist, s-a incuviintat inceperea executarii impotriva mea in temeiul titlurilor executorii contract de credit si bilete la ordin emise de societatea comerciala al carei administrator eram si care momentan se afla in insolventa. Mi s-a comunicat de curand de la executorul bancar o adresa de infiintare a popririi (adresata societatii comerciale al carui angajat sunt in prezent) prin care s-a dispus infiintarea popririi fata somatie. Doresc sa formulez contestatie la executare, intrucat debitorul principal al contractului de credit este societatea comerciala care a emis biletul la ordin pe care l-am avalizat in calitate de administrator, iar aceasta societate se afla in procedura insolventei de aproximativ 2 ani, iar pana in momentul de fata nu s-au valorificat bunurile acestei societati. In ceea ce priveste contractul de credit mentionez faptul ca pentru creditul acordat s-a instituit ipoteca asupra unui imobil, imobil care nu a fost valorificat pana in prezent. Aveau dreptul sa ceara executarea mea in calitate de garant avalist atata timp cat nu s-a valorificat imobilul ipotecat si societatea este inca in insolventa? orice sfat sau model de contestatie imi este de ajutor, multumesc
Avalizarea Biletului de Ordin exact asta presupune: cel care a semnat (administratorul societatii) garanteaza cu averea proprie / plateste in cazul in care societatea nu poate onora instrumentul de plata respectiv.
Nu vad ce motiv ati putea invoca in contestatia la executare, insa merita sa incercati, invocand ceea ce ati expus. Vedeti ca pentru suspendarea executarii instanta va poate stabili plata unei cautiuni.
In primul rand, sunteti executat silit in temeiul biletului la ordin, titlu executoriu reglementat de legea 58/1934. Aceasta este o lege speciala care cuprinde o serie de reguli derogatorii de la dreptul comun, inclusiv faptul ca BO este un titlu de creanta autonom fata de raportul juridic care i-a dat nastere ( contractul de credit in cazul dumneavoastra)/
Contestatia la executare este inadmisibila cand legea prevede o alta cale de atac, calea de atac este opozitia la executare in termen de decadere de 5 zile de la primirea somatiei de plata cambiale. Daca executorul bancar nu v-a trimis o somatie ce de plata ce este intemeiata si pe prevederile art 62 din Legea 58/1934, sunteti in termen de a depune opozitia la executare.
Nu in ultimul rand, motivul invocat de dvs este neintemeiat intru-cat debitorii in baza unui Bilet la ordin raspund in solidar fata de beneficiarul biletului la ordin pentru plata sumei inscrise in titlu.
Subliniez- puteti face contestatie la executare doar daca atacati pe motiv de nulitate actele executorului bancar, cum ar fi de ex faptul ca nu a emis somatie cambiala, asa cum dispune art. 62 din legea 58/1934, sau ca actele de executare nu respecta prevederile art. 388 c pr civ, etc.
Motivul invocat de dvs nu
ms pt raspunsuri.
Dar s-a instituit o garantie asupra unui imobil, de ce nu se asteapta sa se valorifice imobilul?
totodata, s-au emis 2 b.o. (unul avalizat de societatea emitenta si administrator si unul avalizat de administrator si sotie)ce au fot completate de catre banca cu aceeasi suma, iar daca s-ar executa ambele b.o. s-ar ajunge la dublul sumei creditate plus dobanzile aferente.
Mai mult decat atat pe cel de-al doilea b.o. nu-mi recunosc semnatura la emitent.
Nu am primit nici o somatie de plata cambiala, am primit pe data de 22.03. adresa de infiintare a popririi. Sotia administratorului nu a primit inca nimic
Bo avalizat
anders
Buna ziua.
Fiind asociat intr-o societate comerciala am avalizat un bilet la ordin ca garantie pentru un credit luat de societate. Am cesionat partile sociale ... (vezi toată discuția)