avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită BO avalizat intr-un folosit intr-un contract de credit ...
Discuție deschisă în Executare silită

BO avalizat intr-un folosit intr-un contract de credit in care nu exista acest mod de garantare

Buna ziua,
sunt 3 BO emise de o societate comerciala si avalizate de asociati, completate de catre banca si cerute a fi executate impotriva avalilor, deoarece in anul 2007 septembrie banca a completat si a introdus la plata si au fost refuzate la plata. Sunt doua contracte. In primul este stipulat ca unul dintre asociati care este si administrator lasa un BO in alb. Este atata nimic mai mult. In celalalt contract de credit nu este stipulat ca ar fi vorba de garantie cu BO in alb. Societatea este dizolvata si radiata in 2011 ianuarie cu o suma de 2090 lei datorie, banca cere in 2011 februarie investirea BO. Banca cere incuviintarea executarii silite in 2011 aprilie impotriva societatii radiate si a avalilor pentru cele doua contracte si BOurile toate 3. Avali primesc somatie cambiala in anul 2011 mai - exista un proces de contestatie la executare pe rolul unei judecatori si astazi - pentru suma de 14 800 lei, banca motiveaza ca diferenta ca a pierdut un proces -unul dintre asociati ca persoana fiziza a stins prin plata un credit de nevoi personale al sau dar banca a contabilizat la societate - banca achitand suma in aprilie 2011 a contabilizat suma inapoi la societate ca datorie - societate radiata intre timp. In anul 2012 banca cere o noua executare silita asupra avalistilor pe baza contractului care nu contine aceste BOuri ca garantii. Deci este pornita o a doua executare silita fara ca prima contestatie la executare sa fi fost solutionata. Este declarat si a doua contestatie la executare, care este respinsa. Inca nu a aparut motivarea sentintei. Astept pareri si sugestii.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
papati, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 14:54, 11 Noiembrie 2013
in primul rand, nu contestatie la executare ci opozitie sa poate face, intemeiata pe dispozitiile legii 58/1934. Daca nu ati facut asa , e inadmisibila contestatia. Doar daca executorul nu a pornit executarea prin somatie intemeiata pe lega 58/1934, caz in care contestatia e admisibila, pentru nulitatea executarii.

Ce pareri sa avem daca vi s-a admis contestatia? in numele cui intrebati? al bancii?

Daca biletele sunt din 2007 emise, in 2010 s-a prescris dreptul lor de a executa.
Nu pot sa fac opozitie cambiala daca nu este emisa somatie cambiala pe baza legii 58/1934. Executorul judecatoresc a pornit executarea silita pe baza CPC si nu pe baza legii speciale, care este interesant deoarece in calitate de aval se doreste executarea silita. In contractul bancar nu este garantare cu BO numai cu autoutilitara cumparata care a si fost executat.
Nu intreb in numele bancii.
In fond am pierdut contestatia la executare ca fiind inadmisibila - este interesant ca
BO sunt investite dupa 3 ani deoarece banca si instanta au considerat ca daca s-au facut acte de executare silita impotriva societatii comerciale - pe baza contractului de credit - aceasta intrerupe termenul de prescriptie si in cazul obligatiei cambiale. Aceleasi BO sunt executate in doua contracte bancare separate cu toate ca la investire erau prevazute pentru unul dintre contracte - care este stins prin plata - fapt recunoscut de banca. In primul caz banca a recunoscut ca contractul de credit a fost stins prin plata - prima executare silita - iar in al doilea contract bancar in care nu exista garantie cu BO - in al doilea caz de executare silita - si persoanele silite nu sunt garanti in respectivul contract.
Contestatia la executare a fost admisa pentru nevoi personale care a fost stins tot prin plata la randul sau.
Am o intrebare: executorul judecatoresc si judecatorul care a incuviintat executarea silita nu sunt tinuti sa verifice actele prezentate de catre client in cazul primului si de catre executorul judecatoresc in cazul judecatorului?
De 65 de zile astept motivarea sentintei dar judecatoarea inca nu a reusit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2013
papati, utilizator
Cum adica nu puteti face opozitie, dar contestatia s-a respins ca inadmisibila? intelegeti ce spuneti? Evident ca executarea se face conform CPC, doar in somatie se prevede ca este emisa si in temeiul art 62 legea 58/1934. in rest, executarea e reglementata de CPC.
Eu am inteles perfect ce spuneti. Stiu ca executarea silita se face pe baza reglementarilor din CPC, dar ca sa fac opozitie trebuie sa am o somatie cambiala, ori legea speciala reglementeaza in mod clar ca somatia cambiala cum trebuie emisa. Somatia primita nu tine cont de aceasta prevedere legala, este emisa pe baza "Contract de credit - in care nu este stipulat garantarea cu BO -, mentioneaza cele 2 BO si in baza Legii nr. 188/2000 privind executori judecatoresti, a art. 373 indice (1), a art. 387 si art. 411 CPC". Nu este somatie emisa pe baza art. 61 alin. 5 din Legea 58/1934, adica nu este transcrisa nimic de pe titlu, astfel nu ma aflu in situatia unei somatii cambiale - parerea mea.
Sa nu mai vorbim ca banca la masa credala sa inscris cu o suma derizorie de 2090,00 lei, iar somatia este emisa pentru 16.704,84 lei. Societatea este radiata cu aceasta datorie, hotararea nu a fost atacata de nici un creditor astfel a ramas definitiva si irevocabila. Aceste doua BOuri sunt folosite si intr-un alt proces de aceeasi banca ca fiind lasate pentru un alt contract de credit, dar nici in contractul respectiv nu este prevazut garantarea creditului cu BO. Nici pe BO nu este stipulat ca banca poate completa aceste BOuri, cum prevede norma BNR. Acel proces este suspendat deoarece executarea a fost efectuata de un executor bancar, care este investit in 2010 pe baza OMJ 2628/1999 - Statutul executorilor bancari - care la art.1 prevede "În temeiul prevederilor art. 88 din Legea bancară nr. 58/1998, se adoptă prezentul statut pentru organizarea şi funcţionarea Corpului executorilor bancari.", lege abrogata din data de 01 ianuarie 2007.

Oricum multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
papati, utilizator
in acest caz nu v-ati aparat bine pe contestatie. In plus, nu aveti dreptate cand spuneti ca nu aveti temei pentru opozitie cambiala. oricand titlul executoriu este cambie sau bilet la ordin, aveti opozitie cambiala. Faptul ca ati avea temei si de contestatie, fiind nula executarea, e altceva.

Apararile pe care le faceti mai sus sunt doar aparari pe opozitie cambiala, nicidecum pe contestatie.

Alte discuții în legătură

Este dator executorul judecãtoresc sã verifice titlul executor prezentat spre executare? rapoimpex rapoimpex Caz: Un contract bancar pe o societate comercială, negarantat de proprietari cu bilete la ordine. Biletele sunt deținute de bancă pe un alt contract ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare MariS19 MariS19 buna, ma poate ajuta cineva cu un sfat referitor la o contestatie la executare. Sunt garant avalist, s-a incuviintat inceperea executarii impotriva mea in ... (vezi toată discuția)
Dubla executare? axellcom axellcom Buna ziua. In calitate de admin al unui sc. am contractat o linie de credit de la o banca. am platit ratele timp de un an si jumatare dupa care datorita unor ... (vezi toată discuția)