avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Este dator executorul judecãtoresc sã verifice ...
Discuție deschisă în Executare silită

Este dator executorul judecãtoresc sã verifice titlul executor prezentat spre executare?

Caz: Un contract bancar pe o societate comercială, negarantat de proprietari cu bilete la ordine. Biletele sunt deținute de bancă pe un alt contract bancar, stins prin plată, stipulat în acel contract că a fost garantat prin lăsare a unui bilet în alb.
Întrebare: Un executor judecătoresc trebuie să verifice titlul executor înainte de a cere încuviințarea executări silite sau nu? Dacă nu o face și pornește o cerere de încuvințare de eecutare silită, pe care o obține, încuviințarea fiind doar o formalitate în sistemul judecătoresc românesc dată în procedură necontencioasă, ce poate păți executorul judecătoresc, dar judecătorul care a dat încuviințarea?
Mulțumesc pentru opinii, sugestii și alte răspunsuri.#-o
Cel mai recent răspuns: rapoimpex , utilizator 14:32, 21 Februarie 2013
Sa stiti ca incuviintarea executarii silite nu este doar o formalitate. Instanta verifica toate actele depuse si se resping incuviintari daca nu sunt indeplinite cerintele legale, se dau noi termene pana la depunerea actelor/explicatiilor cerute de instanta. Bineinteles ca executorul verifica titlul executoriu, insa de multe ori creditorul insista sau nu tine cont de cerintele executorului, urmand a se convinge de acestea atunci cand i se respinge incuviintarea sau i se solicita de instanta actele pe care initial le solicitase executorul. Va spun toate acestea, din experienta. :)
Daca apreciati ca executorul judecatoresc nu a respectat etapele si procedura de executare silita aveti dreptul sa formulati contestatie la executare
Mulț›umesc pentru răƒspuns. Deci săƒ înț›eleg căƒ dacăƒ cel care cere executarea silităƒ a unui titlu insistăƒ, executorul judecăƒtoresc nu poate refuza, trebuie săƒ accepte ș™i săƒ întocmeascăƒ dosarul execuț›ional? Cu privire la instanț›e am experienț›a nefastăƒ a județ›ului Covasna, aici ș™i jandarmul de la poartăƒ poate da încuviinț›area, deoarece se prezumăƒ de către judecăƒtori căƒ dacăƒ executorul judecăƒtoresc a întocmit actele acestea sunt în ordine. Măƒ interesează în mod specialƒ de la Dumneavoastrăƒ dacăƒ ca profesionist trebuie săƒ verificaț›i cererea ș™i titlul prezentat ș™i dacăƒ o găƒsiț›i în neregulăƒ puteț›i săƒ o refuzaț›i sau nu? Legal din câte am citit se poate. În cazul în care este acceptat o cerere care este ulterior dovedit prin contestație la executare ca fiind una fără temei juridic executorul judecătoresc ca profesionist a săvârșit vreo abatere sau nu, de la regulile profesiei?
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
rapoimpex, utilizator
Domnule,

Studiati cu atentie legea 58/1934. O sa constatati cu stupoare ca biletul la ordin este un itlu de credit autonom, absolut independent fata de contractul care a stat la baza emiterii lui.

Legal, beneficiarul poate pune in executare biletul la ordin , chiar daca s-au respectat toate obligatiile de plata in contractul ce a dus la emiterea biletului.

Daca emitentul nu se aprara pe calea opozitiei cambiale, invocand acolo exceptiile pe care le poate ridica, executarea silita se poate desfasura si este absolut legala.
Este o mică problemă, dacă pe bilet nu este trecut nimic, ce se execută? A fost investit cu formulă executorie ca având la bază contractul bancar în care nu este stipulat nici o garanție care are la bază vreun bilet la ordin. Biletul la ordin ca titlu de credit autonom trebuie să aibă la bază un act juridic pe baza căreia este emisă, contract, factură etc. Ei au legat biletul de contractul bancar în care garanția este bunul mobil - autoutilitară - care a fost cumpărată și atât. Dacă executorul judecătoresc dorește executarea biletului la ordin trebuia să emită somație cambială pe baza Legii nr.58 din 1934. Biletele sunt refuzate la plata în anul 2007, dar instanța investește cu formulă executorie în 2011. Societatea comercială este dizolvată și radiată la un termen anterior la care este biletul investit cu formulă executorie. Cu legalitatea se stă cam prost în această situație, pe toate nivelurile.

Alte discuții în legătură

Bo avalizat intr-un folosit intr-un contract de credit in care nu exista acest mod de garantare papati papati Buna ziua, sunt 3 BO emise de o societate comerciala si avalizate de asociati, completate de catre banca si cerute a fi executate impotriva avalilor, deoarece ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare MariS19 MariS19 buna, ma poate ajuta cineva cu un sfat referitor la o contestatie la executare. Sunt garant avalist, s-a incuviintat inceperea executarii impotriva mea in ... (vezi toată discuția)
Bilete la ordin refuzate ContSters6135 ContSters6135 Am si eu o problema, daca ma poate ajuta cineva. Am niste bilete la ordin refuzate de banca din cauza lipsei de disponibil. Ce fac, ii dau in judecata sau ma ... (vezi toată discuția)