avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită BO avalizat intr-un folosit intr-un contract de credit ...
Discuție deschisă în Executare silită

BO avalizat intr-un folosit intr-un contract de credit in care nu exista acest mod de garantare

Buna ziua,
sunt 3 BO emise de o societate comerciala si avalizate de asociati, completate de catre banca si cerute a fi executate impotriva avalilor, deoarece in anul 2007 septembrie banca a completat si a introdus la plata si au fost refuzate la plata. Sunt doua contracte. In primul este stipulat ca unul dintre asociati care este si administrator lasa un BO in alb. Este atata nimic mai mult. In celalalt contract de credit nu este stipulat ca ar fi vorba de garantie cu BO in alb. Societatea este dizolvata si radiata in 2011 ianuarie cu o suma de 2090 lei datorie, banca cere in 2011 februarie investirea BO. Banca cere incuviintarea executarii silite in 2011 aprilie impotriva societatii radiate si a avalilor pentru cele doua contracte si BOurile toate 3. Avali primesc somatie cambiala in anul 2011 mai - exista un proces de contestatie la executare pe rolul unei judecatori si astazi - pentru suma de 14 800 lei, banca motiveaza ca diferenta ca a pierdut un proces -unul dintre asociati ca persoana fiziza a stins prin plata un credit de nevoi personale al sau dar banca a contabilizat la societate - banca achitand suma in aprilie 2011 a contabilizat suma inapoi la societate ca datorie - societate radiata intre timp. In anul 2012 banca cere o noua executare silita asupra avalistilor pe baza contractului care nu contine aceste BOuri ca garantii. Deci este pornita o a doua executare silita fara ca prima contestatie la executare sa fi fost solutionata. Este declarat si a doua contestatie la executare, care este respinsa. Inca nu a aparut motivarea sentintei. Astept pareri si sugestii.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
papati, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 14:54, 11 Noiembrie 2013
Am invocat si lipsa somatiei cambiale astfel consider ca executarea silita este lovita de nulitate, deoarece trebuia sa fie emisa somatie cambiala pe baza legii speciale.
Consider ca si punerea in discutie a sumei pretinse este un motiv de contestatie la executare pe langa faptul invocat ca suntem in fata unei executari nule. Neemiterea somatiei cambiale duce la nulitatea absoluta a executarii silite - in opinia mea - deoarece este o nulitate de ordine publica. Titlul executoriu in acest caz este contractul de credit a unei societati comerciale - fara garantare cu BO - si BOurile. Consider ca nu aveam de ce sa fac opozitie daca nu sa emis somatie cambiala. Executarea silita a unei obligatii cambiale trebuie sa aiba la baza o somatie cambiala, cred eu ca asta prevede legea speciala si nici decum pe baza unei somatii emise conform cu CPC. Oare eu sa gresec asupra acestui aspect? Nu cred. Eu cred ca principiul specialia generalibus derogant trebuia luat in seama de instanta. Consider ca apararile in cadrul contestatiei la executare sunt corect formulate nu se rezuma doar la aceste aspecte prezentate. A fost invocat si investirea BOurilor peste termen, faptul ca banca recunoaste plata integrala a celuilalt contract unde a folosit deja aceste BOuri o data, etc.
Oricum am introdus o actiune in constatare pentru ca instanta sa constate ca BOurile nu sunt garantii in contractul de credit respectiv si inca o actiune in pretentii fata de banca pentru abuz de drept.
In opinia Dvs. care este carenta din apararea in contestatie la executare? Cum ati fi procedat Dvs.?
atunci aveti motiv fondat de recurs. In legatura cu suma nu aveti dreptate. Doar pe opozitie cambiala se pot face astfel de aparari. Cititi cu atentie legea si norma de aplicare si o sa intelegeti ce spun. pe contestatie aceste motive sunt clar inadmisibile. Titlul este/sunt biletul/biletele la ordin nu contractul de credit. Din nou, cititi legea, o sa vedeti ca bo-ul este un titlu executoriu autonom fata de orice raport juridic din care a luat nastere, implict fata de contractul de credit in speta dvs.

Actiunea in constatare este inadmisibila, aveti/aveati actiune in realizarea dreptului ( opozitia la executare)

carenta ar fi neintroducerea opozitie cambiale.
In mod normal ar trebui sa castigati pe recursul la contestatie, pentru ca executarea este nula absolut daca nu e pornita cu somatie cambiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este dator executorul judecãtoresc sã verifice titlul executor prezentat spre executare? rapoimpex rapoimpex Caz: Un contract bancar pe o societate comercială, negarantat de proprietari cu bilete la ordine. Biletele sunt deținute de bancă pe un alt contract ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare MariS19 MariS19 buna, ma poate ajuta cineva cu un sfat referitor la o contestatie la executare. Sunt garant avalist, s-a incuviintat inceperea executarii impotriva mea in ... (vezi toată discuția)
Dubla executare? axellcom axellcom Buna ziua. In calitate de admin al unui sc. am contractat o linie de credit de la o banca. am platit ratele timp de un an si jumatare dupa care datorita unor ... (vezi toată discuția)