Buna ziua!
Multumesc inca o data pentru raspuns!
Trebuie sa mentionez ca codul CAEN al PFA-ului pe care-l am inregistrat nu are prea mare legatura cu publicitatea, pentru ca atunci cand am facut PFA-ul ma ocupam de site-uri/creare site-uri/soft-uri/etc. Are vreo legatura codul CAEN cu ceea ce mi-ati spus dumneavoastra mai sus? Adica - banuiesc ca nu trebuie sa-mi schimb lunar sau o data la cateva luni codul CAEN daca o data primesc bani din publicitate, o data primesc bani din software, o data pe creare site-uri, etc, corect?
Pot declara ca primesc bani din publicitate (exact asa primesc), pe un PFA cu un cod caen de create soft/etc? Sau trebuie schimbat codul?
Buna ziua!
Multumesc pentru raspuns!
Mai as avea doar o intrebare - are relevanta codul CAEN al PFA-ului cu faptul ca nu voi datora TVA pe serviciile respective?
In concluzie, dupa ce voi trece de acel plafon de 65,000 euro voi fi nevoit in 10 zile sa declar ca sunt platitor de TVA. Dar, cum demonstrez la fisc ca ma incadrez aici art 133, alin.5 lit.3 pct .4 din Codul Fiscal? Asta tinand cont ca eu primesc doar bani de la diferite firme de publicitate si doar atat. Nu vand alte servicii, nu vand bunuri, nu folosesc facturi.
La final de an declar suma totala pe care am facut-o si mai declar ca veniturile sunt venite din strainatate sau cum? De unde stiu cei de la fisc ca eu nu trebuie sa platesc TVA pe sumele primite? Eu primesc banii prin Paypal.
Exemplu practic:
Sa presupunem ca la inceputul lunii octombrie ma inregitrez ca platitor de TVA si-n luna octombrie fac suma x. Tinand cont ca eu sunt PFA pe sistem real (am declarat anul trecut o suma pe care platesc impozit anticipat anul asta si anul viitor voi declara suma totala si voi plati impozit pe ce am facut in plus), cum se face? Adica, platesc in continuare totul ca pana atunci si la sfarsit de an sau anul viitor declar ca sumele facute dupa depasirea plafonului de 65,000 sunt scutite de TVA? #-o
Multumesc inca o data pentru raspuns.
Buna dimineata!
As avea si eu o rugaminte ca cineva sa-mi raspunda ori sa ma ghideze in legatura cu cateva intrebari. Intreb de cateva zile in stanga si-n dreapta si nu am primit un raspuns.
Pe scurt, am PFA si urmeaza sa depasesc plafonul de 65,000 de euro si sa trec la TVA. Problema este urmatoarea - lunar primesc sume de bani de la diferite firme de publicitate (gen Google Adsense, doar ca firmele respective sunt toate in SUA). Tinand cont ca toti bani pe care-i fac via PFA sunt doar din sumele respective primite si nu din alte servicii, voi fi nevoit sa platesc TVA?
Tinand cont ca firmele respective imi trimit sume fixe (nu fac factura sau altceva), dupa ce trec de pragul de 65,000 euro si voi fi nevoit sa ma inregistrez ca platitor de TVA, voi fi nevoit sa platesc TVA-ul de 24% din buzunarul propiu?
Din cate stiu daca faci o factura si esti platitor de TVA adaugi acel TVA pe factura si clientul iti da banii care ulterior ii dai catre stat. Dar tinand cont ca eu primesc sume fixe, banuiesc ca respectivele companii nu-mi vor trimite mie 24% in plus ca sunt eu mai cu mot. Deci, voi plati din buzunar banii respectivi pe langa alti 16%?
Astept un raspuns,:frantic:
Buna ziua!
Am cateva intrebari in legatura cu plata taxelor din reclame (Google Adsense, publicitate pe site, etc).
1. Am PFA pus deja in functiune de ceva timp (ani) si platesc taxe la stat deja. Mentionez ca lunar primesc din partea unor companii din SUA diverse sume de bani pentru publicitate prin intermedium platformei Paypal - ulterior ii scot pe card, etc. La sfarsitul anului completez o declaratie cu veniturile pe care le-am avut - si anul urmator platesc integral ce 16% + 5.5% sanatate + alte taxe aditionale.
Intrebare - la PFA ai nevoie de un cont bancar pentru PFA? Ai nevoie de vreo contabilitate ceva? Eu spre exemplu imi numar singur veniturile, le declar la sfarsit de an si apoi platesc taxele pe ele anul urmator.
Eu am PFA in regim real - declar la inceput de an o suma si la sfarsit de an declar cat am facut defapt.
2. Problema mea este urmatoarea - este posibil ca anul acesta veniturile sa depaseasca plafonul de 65000 de euro (din cate am inteles plafonul nu este 65.000 de euro reali, cat circa 220,000 lei - adica-n ziua de azi circa 49,700 euro la cursul zilelor noastre). Cum eu primesc sume de bani lunar de la diverse companii gen Google Adsense si altele, din moment ce voi trece la impozitarea cu TVA (daca voi trece), voi fi nevoit sa scot din buzunarul propiu cei 24% TVA (pe langa alti 16% impozit + 5.5% sanatate + pensie + etc), pentru ca eu nu pot sa oblig Google spre exemplu sa-mi dea banii + 24% tva in plus. Corect?
Ce voi face? Voi fi nevoit sa platesc din buzunar inca 24% taxe, corect? Deci circa 24+16+5.5% + pensie, circa 50% din venit il voi plati la stat.
Se poate face vreo deducere ceva?
3. In cazul in care nu as fi avut PFA, daca as fi obtinut tot asa, lunar, venituri si per total (intr-un an) as fi obtinut peste 65,000 euro, as fi fost nevoit sa platesc TVA? Ce solutii am? Din cate inteleg orice as face daca depasesc acel prag voi fi nevoit in 10 zile lucratoare sa imi pun si acel tva si in continuare sa scot din buzunar alti 24% pentru tva.
Astept raspunsuri si idei. Mentionez ca intre timp voi contacta si un contabil sa vedem ce-mi spune. Enigma mea este urmatoarea - cum este posibil (daca inteleg eu bine) sa platesc 24% tva din buzunarul propiu, tinand cont ca nu pot factura si nu pot adauga cei 24% tva in plus. Nu vand, nu fac servicii, tot ce primesc sunt niste sume destul de mari de bani din partea unor companii de publicitate. Mi-am facut PFA pentru ca asa am considerat la vremea respectiva.
Din cate am inteles daca este persoana fizica si doar declari banii la stat, dar scoti in mod regulat bani, trebuie pana la urma sa devii autorizat, deci sa platesti TVA-ul. Corect?
Astept un raspuns!
Multumesc,:frantic: