Buna ziua,
Pentru a stabili daca trebuie sa facturati cu TVA sau nu trebuie undeplinite cele 4 conditii cumulative cf Codului Fiscal, si anume:
a) Activitatea consta intr-o livrare de bunuri in sfera TVA cu plata, prin plata intelegandu-se fie pretul incasat, fie un avantaj sau o contraprestatie;
b) Activitatea economica consta intr-o livrare de bunuri/prestare de servicii efectuata de un comerciant sau un operator economic, prin desfasurarea unei activitati economice producatoare de venituri, cu caracter repetitiv, ca urmare a desfasurarii normale a activitatii sale. Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii nu sunt scutite in mod expres de TVA prin efectul legii;
c) Livrarea este efectuata de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA;
d) Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii este efectuata pe teritoriul Romaniei sau se prezuma ca este efectuata pe teritoriul Romaniei, caz aplicabil in general prestarilor de servicii, cand locul prestarii de servicii se stabileste in functie de statul /statele unde sunt inregistrati prestatorii si beneficiarii.”
Avand in vedere ca dumneavoastra prestati servicii catre un beneficiar din afara spatiului UE, va incadrati la art 133, alin.5 lit.3 pct .4 din Codul Fiscal:
ART. 133 Locul prestării de servicii
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), locul următoarelor servicii este considerat a fi:
e) locul unde beneficiarul este stabilit sau îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, dacă respectivul beneficiar este o persoană neimpozabilă care este stabilită sau îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în afara Comunităţii, în cazul următoarelor servicii:
4. serviciile de publicitate;
Concluzia este ca facturile catre acesti beneficiari vor fi fara TVA si, nu datorati TVA de plata in Romania.
Pe de alta parte, depasirea plafonului de 65,000 eur va obliga sa va inregistrati ca si platitor de TVA, dar pentru operatiunile care se vor incadra in cele 4 conditii cumulative aratate mai sus. De exemplu, pentru servicii care intrra in sfera TVA prestate catre societati din Romania.
Buna ziua!
Multumesc pentru raspuns!
Mai as avea doar o intrebare - are relevanta codul CAEN al PFA-ului cu faptul ca nu voi datora TVA pe serviciile respective?
In concluzie, dupa ce voi trece de acel plafon de 65,000 euro voi fi nevoit in 10 zile sa declar ca sunt platitor de TVA. Dar, cum demonstrez la fisc ca ma incadrez aici art 133, alin.5 lit.3 pct .4 din Codul Fiscal? Asta tinand cont ca eu primesc doar bani de la diferite firme de publicitate si doar atat. Nu vand alte servicii, nu vand bunuri, nu folosesc facturi.
La final de an declar suma totala pe care am facut-o si mai declar ca veniturile sunt venite din strainatate sau cum? De unde stiu cei de la fisc ca eu nu trebuie sa platesc TVA pe sumele primite? Eu primesc banii prin Paypal.
Exemplu practic:
Sa presupunem ca la inceputul lunii octombrie ma inregitrez ca platitor de TVA si-n luna octombrie fac suma x. Tinand cont ca eu sunt PFA pe sistem real (am declarat anul trecut o suma pe care platesc impozit anticipat anul asta si anul viitor voi declara suma totala si voi plati impozit pe ce am facut in plus), cum se face? Adica, platesc in continuare totul ca pana atunci si la sfarsit de an sau anul viitor declar ca sumele facute dupa depasirea plafonului de 65,000 sunt scutite de TVA? #-o
Multumesc inca o data pentru raspuns.
Dupa ce va inregistrati ca si platitor de tva va trebui sa depuneti trimestrial Decontul de tva , din care va reiesi daca aveti sau nu tva de plata. De asemenea, va trebui sa depuneti declaratia 394.
Declaratia este pe raspunderea dumneavoastra, iar cei de la ANAF , nu pot contesta ceea ce declarati, decat in urma unui control si daca constata ca ati declarat eronat.
Buna ziua!
Multumesc inca o data pentru raspuns!
Trebuie sa mentionez ca codul CAEN al PFA-ului pe care-l am inregistrat nu are prea mare legatura cu publicitatea, pentru ca atunci cand am facut PFA-ul ma ocupam de site-uri/creare site-uri/soft-uri/etc. Are vreo legatura codul CAEN cu ceea ce mi-ati spus dumneavoastra mai sus? Adica - banuiesc ca nu trebuie sa-mi schimb lunar sau o data la cateva luni codul CAEN daca o data primesc bani din publicitate, o data primesc bani din software, o data pe creare site-uri, etc, corect?
Pot declara ca primesc bani din publicitate (exact asa primesc), pe un PFA cu un cod caen de create soft/etc? Sau trebuie schimbat codul?