avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cand se plateste TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cand se plateste TVA?

Buna dimineata!

As avea si eu o rugaminte ca cineva sa-mi raspunda ori sa ma ghideze in legatura cu cateva intrebari. Intreb de cateva zile in stanga si-n dreapta si nu am primit un raspuns.

Pe scurt, am PFA si urmeaza sa depasesc plafonul de 65,000 de euro si sa trec la TVA. Problema este urmatoarea - lunar primesc sume de bani de la diferite firme de publicitate (gen Google Adsense, doar ca firmele respective sunt toate in SUA). Tinand cont ca toti bani pe care-i fac via PFA sunt doar din sumele respective primite si nu din alte servicii, voi fi nevoit sa platesc TVA?

Tinand cont ca firmele respective imi trimit sume fixe (nu fac factura sau altceva), dupa ce trec de pragul de 65,000 euro si voi fi nevoit sa ma inregistrez ca platitor de TVA, voi fi nevoit sa platesc TVA-ul de 24% din buzunarul propiu?

Din cate stiu daca faci o factura si esti platitor de TVA adaugi acel TVA pe factura si clientul iti da banii care ulterior ii dai catre stat. Dar tinand cont ca eu primesc sume fixe, banuiesc ca respectivele companii nu-mi vor trimite mie 24% in plus ca sunt eu mai cu mot. Deci, voi plati din buzunar banii respectivi pe langa alti 16%?

Astept un raspuns,:frantic:
Cel mai recent răspuns: georgevlad , utilizator 18:43, 13 August 2013
Buna ziua,

Pentru a stabili daca trebuie sa facturati cu TVA sau nu trebuie undeplinite cele 4 conditii cumulative cf Codului Fiscal, si anume:

a) Activitatea consta intr-o livrare de bunuri in sfera TVA cu plata, prin plata intelegandu-se fie pretul incasat, fie un avantaj sau o contraprestatie;
b) Activitatea economica consta intr-o livrare de bunuri/prestare de servicii efectuata de un comerciant sau un operator economic, prin desfasurarea unei activitati economice producatoare de venituri, cu caracter repetitiv, ca urmare a desfasurarii normale a activitatii sale. Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii nu sunt scutite in mod expres de TVA prin efectul legii;
c) Livrarea este efectuata de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA;
d) Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii este efectuata pe teritoriul Romaniei sau se prezuma ca este efectuata pe teritoriul Romaniei, caz aplicabil in general prestarilor de servicii, cand locul prestarii de servicii se stabileste in functie de statul /statele unde sunt inregistrati prestatorii si beneficiarii.”

Avand in vedere ca dumneavoastra prestati servicii catre un beneficiar din afara spatiului UE, va incadrati la art 133, alin.5 lit.3 pct .4 din Codul Fiscal:

ART. 133 Locul prestării de servicii

(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), locul următoarelor servicii este considerat a fi:
e) locul unde beneficiarul este stabilit sau îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, dacă respectivul beneficiar este o persoană neimpozabilă care este stabilită sau îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în afara Comunităţii, în cazul următoarelor servicii:

4. serviciile de publicitate;

Concluzia este ca facturile catre acesti beneficiari vor fi fara TVA si, nu datorati TVA de plata in Romania.

Pe de alta parte, depasirea plafonului de 65,000 eur va obliga sa va inregistrati ca si platitor de TVA, dar pentru operatiunile care se vor incadra in cele 4 conditii cumulative aratate mai sus. De exemplu, pentru servicii care intrra in sfera TVA prestate catre societati din Romania.
Buna ziua!

Multumesc pentru raspuns!

Mai as avea doar o intrebare - are relevanta codul CAEN al PFA-ului cu faptul ca nu voi datora TVA pe serviciile respective?

In concluzie, dupa ce voi trece de acel plafon de 65,000 euro voi fi nevoit in 10 zile sa declar ca sunt platitor de TVA. Dar, cum demonstrez la fisc ca ma incadrez aici art 133, alin.5 lit.3 pct .4 din Codul Fiscal? Asta tinand cont ca eu primesc doar bani de la diferite firme de publicitate si doar atat. Nu vand alte servicii, nu vand bunuri, nu folosesc facturi.

La final de an declar suma totala pe care am facut-o si mai declar ca veniturile sunt venite din strainatate sau cum? De unde stiu cei de la fisc ca eu nu trebuie sa platesc TVA pe sumele primite? Eu primesc banii prin Paypal.

Exemplu practic:

Sa presupunem ca la inceputul lunii octombrie ma inregitrez ca platitor de TVA si-n luna octombrie fac suma x. Tinand cont ca eu sunt PFA pe sistem real (am declarat anul trecut o suma pe care platesc impozit anticipat anul asta si anul viitor voi declara suma totala si voi plati impozit pe ce am facut in plus), cum se face? Adica, platesc in continuare totul ca pana atunci si la sfarsit de an sau anul viitor declar ca sumele facute dupa depasirea plafonului de 65,000 sunt scutite de TVA? #-o

Multumesc inca o data pentru raspuns.
Dupa ce va inregistrati ca si platitor de tva va trebui sa depuneti trimestrial Decontul de tva , din care va reiesi daca aveti sau nu tva de plata. De asemenea, va trebui sa depuneti declaratia 394.
Declaratia este pe raspunderea dumneavoastra, iar cei de la ANAF , nu pot contesta ceea ce declarati, decat in urma unui control si daca constata ca ati declarat eronat.
Buna ziua!

Multumesc inca o data pentru raspuns!

Trebuie sa mentionez ca codul CAEN al PFA-ului pe care-l am inregistrat nu are prea mare legatura cu publicitatea, pentru ca atunci cand am facut PFA-ul ma ocupam de site-uri/creare site-uri/soft-uri/etc. Are vreo legatura codul CAEN cu ceea ce mi-ati spus dumneavoastra mai sus? Adica - banuiesc ca nu trebuie sa-mi schimb lunar sau o data la cateva luni codul CAEN daca o data primesc bani din publicitate, o data primesc bani din software, o data pe creare site-uri, etc, corect?

Pot declara ca primesc bani din publicitate (exact asa primesc), pe un PFA cu un cod caen de create soft/etc? Sau trebuie schimbat codul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Livrare intracomunitara pfa kisslilla kisslilla Buna ziua, O PFA neplatitoare de TVA cum poate realiza livrari intracomunitare si extracomunitare? De ex: - se inscrie in ROI? - in ce valuta emite ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Facturare prestari servicii legale edina edina Buna seara. I-as ruga pe cei care activeaza in domeniu financiar-contabil sa ma ajute cu un raspuns in urmatoarea problema: un avocat, platitor de TVA, inscris ... (vezi toată discuția)