avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Activitate plush

Activitate plush

Răspuns la discuția Zero persoane la intretinere?
@ valitinu repet:
"Am fost la asociatie si domnul presedinte mi-a spus ca trebuie, conform legii, sa trec minim 1 persoana la intretinere, ca de acolo se platesc salariile si alte cheltuieli."

Deci de ce nu sa treaca 0 (zero) persoane?
Doar un singur user a citit care este problema ? - elga50

@ elga50:
A spus ca salariile se impart la numarul de persoane, deoarece avem in bloc apartamente cu 3 camere si garsoniere si cica au fost discutii legate de urmatoarea situatie: " la et 4 in ap cu 3 camere sta 1 persoana si langa la garsoniera stau 4. Asa ca asociatia a decis ca , cheltuielile sa se plateasca in functie de cate persoane locuiesc .... Si pierderile la apa rece in functie de consum"

Acuma eu intreb: eu stau la partier. de ce trebuie sa platesc liftul ( ca nu are contor separat ) si mai ales in periaoda cand nu a stat nimeni acolo ?

Ca daca e vorba asa, apoi ma plimb cu liftu zilnic .... poate imi cunosc vecinii :))
Buna ziua
Am cumparat un apartament si in ultimele 2 luni nu a locuit nimeni in el. Am fost la asociatie si domnul presedinte mi-a spus ca trebuie, conform legii, sa trec minim 1 persoana la intretinere, ca de acolo se platesc salariile si alte cheltuieli.

La ce lege face referinta, si daca se pot trece 0 (zero) persoane imi poate spune cineva articolul de lege?

Mentionez ca asociatia este intemeiata de 1 an pe bloc, deci se poate sa stiu mai multe decat el legat de lege ...

In apartamentul in care locuiesc acuma, altul decat cel in discutie, cand l-am luat am facut curat in el si atunci cei de la asoiatie m-au trecut cu 0 persoane.

Se poate ca fiecare sa interpreteze legea ?
Răspuns la discuția P.F.A. - Fond asig. sanatate?
Unde scrie ca legea 95 se aplica din aprilie 2006?
Ca sa ma duc cu ea si le dau peste ochi ;)

Ca asa i-am spus si eu: doamna, dar retroactiv? Si a zis ca da, legea e din 2000, dar mie mi-au calculat pe ultimii 5 ani, deci din 2004

Si ce ma sfatuiti sa fac? Sa platesc si dupa sa ii dau in judecata? Sau sa nu platesc si sa le cer un desfasurator cu ce am de plata?
Cei de la CAS din Iasi mi-au dat doar o hartie pe care scrie: plata: 249, majorari 259
si a zis ca cu aia sa ma duc la casierie sa platesc

Mentionez ca inainte de a duce copie dupa cartea de munca, aveam de plata 55 RON

Multumesc
Buna ziua
Am deschis un PFA in decembrie 2008.
In luna aprilie 2009 am fost sa platesc la CAS impozitul. Mi-au cerut copie dupa cartea de munca si adeverinta de salariat.
Cand le-am dus copiile, mi-au recalculat impozitul de la 55RON la 508 RON.
Mi-au explicat asa:
1. am terminat facultatea in 2002
2. m-am angajat in mai 2006
3. am de platit 249 RON fond de asigurare pentru perioada 2004- 2006 , perioada in care nu am fost angajat; si majorari ca nu am platit de 259 RON

Intrebarea mea este:
Este obligatoriu prin lege sa platesc asigurare daca nu am nici o sursa de venit? daca nu lucrez?
Daca este obligatoriu, de ce nu m-au anuntat ? Acuma au observat si imi calculeaza penalitati ? Este legal ceea ce fac ei ?

Am sunat la bucuresti la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si tipa de acolo m-a trimis la legea 95 articolul 213.
Dupa ce am citit articolul, am sunat din nou si i-am spus ca nu scrie ca ORICE cetatean al Romaniei trebuie sa plateasca CAS chiar daca nu are venituri.
Atunci ea a spus ca articolul 213 spune cine e scutit, si eu ar trebui sa vad articolul 257 si 259; si a inchis.

Ma poate ajuta cineva sa stiu daca sunt obligat sa platesc CAS chiar daca nu am venituri ?

Ca in lege spune ca:
"(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală lunară pe ultimii 5 ani, începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, calculată la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, sau de la data ultimei plăţi a contribuţiei respectiv de la data când plata contribuţiei era obligatorie dacă perioada scursă este mai mică de 5 ani, calculându-se majorări de întârziere."

Deci .... daca nu am avut venit, de ce sa platesc majorari ?
Vreau sa devin asigurat incepand cu 2006 mai. Pana atunci am fost plecat din tara ( pot dovedi cu vizele de pe pasaport) si nu am beneficiat de fondurile lor de sanatate.

Oricum in momentul in care te duci la spital iti cer adeverinta de venit/student. Daca nu ai, platesti.

Acuma ar trebui sa caut pe unde am fost ( si daca am noroc sa mai am chitantele ) sa le cer RETROACTIV banii cu tot cu majorari ?

Legea din Romania ....

Multumesc
Răspuns la discuția Procura de administrare
Va multumesc pentru ajutor. Am fost la posta si dupa ce m-am certat un pic cu doamnele de acolo X-( au inteles si corespondenta a inceput sa-mi vina regulat.
As putea sa spun:
TOPIC INCHIS ;)
Buna ziua.
Stau in apartament care este cumparat pe numele soacrei mele (eu il achit dar nu aveam cum sa fac creditul). Am procura de administrare prin notar asupra apartamentului data de socrul si soacra mea pe numele meu . As putea sa cer trecerea mea la tabelul de asociatie ?Si cum sa procedez ? Deoarece am avut cateva colete care nu mi-au ajuns de la posta negasindu-ma pe lista :(( .
Va multumesc