(1) Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuința pe care o deținea, în timp ce a făcut parte din detașamentele de muncă forțată, are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 175 lei.
(2) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), precum și copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) au dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care ar fi beneficiat părintele lor decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.
(3) Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.
(4) Copilul care s-a aflat atât în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1)-(3), cât și în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g) beneficiază de indemnizația al cărei cuantum este mai mare.
(5) La stabilirea indemnizației prevăzute la alin. (2) sau (3), în situația în care ambii părinți ai copilului s-au aflat în situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), copilul are dreptul la indemnizația al cărei cuantum este mai mare.
(6) De prevederile alin. (2)-(5) beneficiază în mod corespunzător și copilul celui decedat după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) și g), în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentei ordonanțe.
Explicati va rog corect sumele primite. Ati boldat doar suma cea mai mica prevazuta de lege, dar mai sunt doua situatii : una in care copilul primeste aceeasi suma pe care ar fi primit-o parintele is cea de-a doua situatie cand copilul primeste jumatate din suma pe care ar fi primit-o parintele sau ( adica 350 lei pentru fiecare an de deportare).
Buna ziua,
Am si eu o neclaritate in legatura cu calcularea pensiei.
Mi s-a calculat :
Total stagiu de cotizare: 10 ani, 1 luna, 20 zile
Stagiu asimilat: 3 ani, 3 luni, 27 zile
Mi s-a calculat spor aferent gr. I: 5 ani, 0 zile
Mi s-a calculat corect sporul aferent gr. I ????
Mutumesc.
Buna ziua,
Va scriu din strainatate si va rog fff. frumos sa-mi raspundeti.
E vorba de succesiune cu elemente de extraneitate.
E vorba de matusa mea din strainatate, originara din Brasov care a murit in 2014 si sunt 3 copii ca mostenitori.
Certificatul de mostenitori e facut in strainatate in anul 2015, casa lor din Brasov a fost nationalizata in 1961 si vanduta de stat in 1998, matusa nu mai avea cetatenia romana, iar prima transa de bani de la ANRP, e deja varsata la CEC Bank, si se pot ridica de la orice sucursala a CEC Bank din tara, cu conditia sa am cert. de mostenitori romanesc.
Unde se poate face cert. suplimentar de mostenitor, la Brasov unde e casa, la Bucuresti unde are sediul ANRP, in strainatate unde a fost dezbatuta mostenirea, fiind vorba doar de o suma de bani, sau ori unde in tara???
Verii mei nemaiavand cetatenia romana, pot face actele necesare cert. suplimentar de mostenitor la notarul roman din strainatate, la fel si traducera actelor ?? ???, De ce acte am nevoie pt. a dezbate mostenirea in Romania ?
Va multumesc pentru bunavointa de a-mi raspunde.
Cu multa stima,
Buna ziua,
Va scriu din strainatate..
E vorba de matusa mea care a decedat in strainatate in anul 2014.
Cetatenia romana le-a fost luata la emigrare.
Mostenitorii legali sunt cei 3 copii. Sotul decedat tot in Israel in 1986.
La emigrare au lasat in urma lor un apartament intr-o casa in Brasov, care a fost nationalizata si vanduta pe L.112.
In strainatate s-a dezbatut mostenirea.
Matusa a primit prima transa de bani de la ANRP, insa ea nu a fost ridicata de la CEC Bank din lipsa cert. de mostenitori.
Verii mei au nevoie de dezbaterea succesunii in Romania si eliberarea unui certificat suplimentar de mostenitor pentru depozitul bancar ce se afla la CEC Bank si pentru sumele de bani ce vor fi platiti ulterior.
Daca e vorba de un depozitar ce poate fi ridicat la orice sucursala a CEC Bank, cert. supl. de mostenitor poate fi facut oriunde in tara sau in strainatate ???.
Traducerea actelor se face la notarul roman din strainatate sau la censulat.
Va stau la dispozitie cu alte informatii.
Va rog sa-mi raspundeti.
Din 3 mai 2012 am o decizie definitiva si irevocabila referitor la capatul de cerere privind obligarea APRP la desemnarea unui evaluator pentru intocmirea raportului de evaluare si la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire.
Desi ANRP-ul inca nu a efectuat evaluarea imobilului potrivit grilei notariale, deci, neavand stabilit nici o suma de despagubire, as dori sa aflu, cum se va executa plata despagubirilor:
- conf. art. 41, in termen de 5 ani, incepand cu 1 ianuarie 2014,
- s-au conf. art. 31, in termen de 3 ani de la emiterea deciziei de compensare prin puncte, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017
Va multumesc
Stimata Ynocentta,
As dori a stiu daca sunteti sigura si bine informata pe ceea ce ati postat la intrebarea mea??
La aceeasi intrebare pusa unei avocate cu multe articole publicate in domeniul despagubirilor, am primit urmatorul raspuns:
"ANRPul va trebui sa numeasca un evaluator care va face evaluarea conform grilei notarilor. Dn pacate intrati pe noua procedura."
Rog un raspuns argumentat.
Multumesc
Buna ziua.
Din 3 mai 2012 am o decizie definitiva si irevocabila referitor la capatul de cerere privind obligarea APRP la desemnarea unui evaluator pentru intocmirea raportului de evaluare si la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire.
Intre timp, a aparut noua lege 165/2013, care precizeaza ca evaluarea imobilului nerestituit se va face pe baza grilei notarilor existente, fara a se tine cont de valoarea de piata a bunului.
As dori sa intreb cum se va face evaluarea imobilului, conform grilei notarilor, sau conform dispozitivului sentintei, adica ANRP-ul va trebui sa desemneze un evaluator, pentru intocmirea raportului de evaluare.
Cu multa stima.
Buna ziua.
Am o mare neclaritate, inca nu am putut sa primesc un raspuns concret, iar de la ANRP, bineinteles ca nu am primit nici un raspuns la intrebarea mea.
Din 3 mai 2012 am o decizie definitiva si irevocabila referitor la capatul de cerere privind obligarea APRP la desemnarea unui evaluator pentru intocmirea raportului de evaluare si la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire.
Intre timp, a aparut noua lege 165/2013, care precizeaza ca evaluarea imobilului nerestituit se va face pe baza grilei notarilor existente, fara a se tine cont de valoarea de piata a bunului.
As dori sa va intreb daca stiti cum se va face evaluarea imobilului, conform grilei notarilor, sau conform dispozitivului sentintei, adica ANRP-ul va trebui sa desemneze un evaluator, pentru intocmirea raportului de evaluare.
Va multumesc anticipat pentru raspuns, dorindu-va in continuare o zi excelenta.
Cu multa stima.