In cazul in care s-a constatat printru-un inscris oficial ca aveti un rinic unic congenital, in functie de starea acestuia puteti beneficia de un certificat de handicap acordat pe grade de invaliditate, in baza caruia puteti obtine :
* indemnizatie lunara si alte facilitati in functie de certicatul de atestare a gradului de handicap.
* reducerea varstei standard de pensie, in cazul existentei unui handicap prexeistent angajarii in munca, adica anterior calitatii de asigurat.
* credite pentru nevoi personale cu dobanda privelegiata
In legislatia romaneasca totul depinde de dobandirea certificatului de handicap acordat pe criteriile din actele normative in vigoare, in acest context va recomandam sa va adresati medicului de familie pentru procedura administrativa.
In Romania, prevederile legislative in materie pentru lipsa unui organ din motive congenitale nu constituie un motiv de protectie atata timp cat acesta este la parametri medicali de functionare.
Situatia existenta :
Angajatorul are peste 21 de salariati si desi a inceput negocierea CCM nu a inchiat unul nou in conditiile Legii nr.62/2011.
CCM-ul existent si-a incetat valabilitatea la 01.06.2011 si de la acea data
angajatorul emite acte privind modificarea unor caluze din cim-ul salariatilor.
Desigur pretinde negociere individuala in baza Codului Muncii.
Speta: daca legiuitorul prevede exista unui CCM la nivel de unitate pentru acest tip de angajator cu peste 21 de salariati ,atunci este legal ca acesta sa faca negocieri individuale fara a avea un CCM la nivel de unitate ?
Mai mult, angajatorul este o societate cu capital integral de stat.
In alicatia Revisal se transmit elementele din contractul individual de munca si acte aditionale incheiate ulterior pentru fiecare individ care are calitatea de salariat, asa cum sunt ele pe suportul ferestrelor din aceasta aplicatie. Concret, daca salariatul dvs. beneficiaza de anumite sporuri inscrise in cim si actele aditionale ulterioare , acestea fac obiectul inregistrarii si transmiterii in reges la ITM.
Referitor la concedierea colectiva :
* Art.60 lit.g din Codul Muncii republicat, interzice concedierea salariatilor "pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical "
*Art.220 alin.(2) din Codul Muncii republicat, precizeaza ca "pe durata exercitarii mandatului , reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pe motive ce tin de indeplinirea mandatului".
*Art.10 alin.1 din Legea nr.62/2011-Legea dialogului social precizeaza :"sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenta la sindicat si activitatea sindicala."
In acest context, va rog sa ma lamuriti : posturile salariatilor care indeplinesc functii in sindicatele unei firme pot face obiectul art.65 coroborat cu art.66 din Codul Muncii republicat ?( concediere colectiva)
In cazul executarii silite a unui activ din societatei angajatorul poate aplica procedura concedierii colective a salariatilor care au deservit acest activ ?