Am intrebat un avocat si mi s-a raspuns ca o varianta ar fi si daca il iau pe tata asociat la firma proprie, iar acesta vine cu aportul sau in natura, iar in actul consitutiv nou se mentioneaza ca in urma retragerii sau decesului asociatului nou, aportul sau in natura sa ramana in patrimoniul firmei. Cred ca e cel mai usor, dar trebuie sa fac probabil expertiza bunurilor imobile cu care intra tatal meu in firma mea ca asociat...Cum vi se par varianta aceasta? Multumesc.
Multumesc pentru raspuns, desi acesta nu este complet. Sunt deja curator pentru tata (fara sa fie interese contradictorii asa cum mentionati, ci doar din cauza varstei si bolii de care sufera tata), cu drept de administrare a bunurilor si veniturilor. In urma punerii sub interdictie voi putea incheia si acte de dispozitie. O eventuala vanzare sau donatie se poate face catre firma sau fundatie, cu specificatiile anterioare?
Daca sunt curatorul unei persoane puse sub interdictie, stiu ca nu am dreptul, conform art. 1654 Cod civil, sa inchei acte de vanzare catre mine insami. Exista si exceptii?
Daca de exemplu as vinde unei firme sau as dona unei fundatii, este posibil? Daca sunt asociat unic la firma respectiva sau presedinte al fundatiei, e posibil?
Este necesara autentificarea actelor de v-c in aceste situatii?
Multumesc - de data aceasta raspunsul e mai detaliat si logica este evidenta. Ramane insa intrebarea: cum poate un curator sa se foloseasca de toate bunurile celui pe care il reprezinta pentru buna ingrijire a acestuia, daca nu poate dispune de un anumit bun atunci cand veniturile nu sunt suficiente pentru indeplinirea mandatului? Ne cam invartim in jurul cozii...
Multumesc pentru raspuns - simplu si la obiect. Interpretarea data de mine si pe care o cinsiderati exagerata, este de fapt urmare a enuntului evaziv al respectivului aliniat din lege. Pentru ca si interpretarea dvs. asupra interpretarii mele poate fi considerata exagerata. Orice interpretare este de fapt subiectiva. Am dreptate?
Sunt curator pentru tatal meu, suferind de dementa tip Alzheimer, prin incheiere judecatoreasca definitiva si irevocabila din 2012; curatela respectiva imi da dreptul, citez: "sa administrez bunurile, sa primesc si administrez bunurile de orice natura si sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie de asigurari sociale, precum si cele prevazute de Legea 448/2006"; intrebari:
- pe baza acestei curatele pot incheia acte de dispozitie? ma refer la vanzare - cumparare, tata avand terenuri agricole si deasemenea o casa cumparata de la stat care o achita in rate, dar la incheierea platii trebuie sa fie prezent pentru incheierea vanzarii, dupa cum mi s-a spus la Adm. Fond. Locativ
- daca raspunsul este negativ, care ar fi varianta cea mai simpla: o procura notariala de la tata sau o curatela in care se specifica incheierea actelor de dispozitie in numele lui tata?
- tata are discernment diminuat dar nu am vrut sa-l pun sub interdictie, pentru a nu-i afecta mai mult psihicul; tata se poate deplasa, vorbi, uneori gandeste chiar foarte logic, dar nu mai e in stare sa scrie corect sau sa-si apere interesele, este foarte vulnerabil
- daca il pun sub interdictie, mai e nevoie de alta curatela cu instituirea dreptului sus-mentionat, sau procura notariala?
Curatela aceasta actioneaza ca un mandat, si fiind o curatela generala de administrare a bunurilor si veniturilor, e echivalenta cu un mandat general. Corect? In plus, in noul cod civil este specificat:
Art. 2016
Întinderea mandatului
(1) Mandatul general îl autorizează pe mandatar să efectueze numai acte de conservare şi de administrare.
(2) Pentru a încheia acte de înstrăinare sau grevare, tranzacţii ori compromisuri, pentru a se putea obliga prin cambii sau bilete la ordin ori pentru a intenta acţiuni în justiţie, precum şi pentru a încheia orice alte acte de dispoziţie, mandatarul trebuie să fie împuternicit în mod expres.
(3) Mandatul se întinde şi asupra tuturor actelor necesare executării lui, chiar dacă nu sunt precizate în mod expres."
Am putea folosi alin. 3? Care in opinia mea contrazice oarecum alin. 2…Pentru ca de fapt doresc sa inchei un act de dispozitie, nespecificat, dar care este pentru indeplinirea mandatului, si anume ingrijirea cat mai buna alui tata.
Ati putea specifica cand anume se aplica acest aliniat 3?