avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand poate curatorul sa dispuna vanzarea pentru sine ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand poate curatorul sa dispuna vanzarea pentru sine insusi? Este necesara utentificarea actului de vanzare?

Buna ziua,

Daca sunt curatorul unei persoane puse sub interdictie, stiu ca nu am dreptul, conform art. 1654 Cod civil, sa inchei acte de vanzare catre mine insami. Exista si exceptii?
Daca de exemplu as vinde unei firme sau as dona unei fundatii, este posibil? Daca sunt asociat unic la firma respectiva sau presedinte al fundatiei, e posibil?
Este necesara autentificarea actelor de v-c in aceste situatii?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: anagrama , utilizator 17:18, 16 Septembrie 2013
Sunteti tutore probabil, curatorul este numit in cazuri speciale, cand de exemplu intre tutore si interzis exista interese contrare intr o anumita situatie juridica.
Actele de vanzare cumparare a bunurilor imobile se fac in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute si oricum se fac cu autorizarea prealabila a instantei de tutela si numai in interesul celui ocrotit.
Multumesc pentru raspuns, desi acesta nu este complet. Sunt deja curator pentru tata (fara sa fie interese contradictorii asa cum mentionati, ci doar din cauza varstei si bolii de care sufera tata), cu drept de administrare a bunurilor si veniturilor. In urma punerii sub interdictie voi putea incheia si acte de dispozitie. O eventuala vanzare sau donatie se poate face catre firma sau fundatie, cu specificatiile anterioare?
Am intrebat un avocat si mi s-a raspuns ca o varianta ar fi si daca il iau pe tata asociat la firma proprie, iar acesta vine cu aportul sau in natura, iar in actul consitutiv nou se mentioneaza ca in urma retragerii sau decesului asociatului nou, aportul sau in natura sa ramana in patrimoniul firmei. Cred ca e cel mai usor, dar trebuie sa fac probabil expertiza bunurilor imobile cu care intra tatal meu in firma mea ca asociat...Cum vi se par varianta aceasta? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile persoanei puse sub interdictie judecatoreasca popescusteli popescusteli doresc sa aflu si eu raspunsul la doua intrebari ,daca se poate. 1.cum se poate partaja bunurile comune intre doi frati(coproprietari pe casa si pamant)dintre ... (vezi toată discuția)
Proprietate parinte bolnav de dementa giureamax giureamax Buna ziua,am unu din parinti bolnav de dementa,nu se poate ingriji singur depinde in totalitate de ajutorul meu si al mamei.Eu impreuna cu mama ne-am hotarat ... (vezi toată discuția)
Curatela lebadut lebadut Curatorul unei persoane cu handicap poate sa ii vanda bunuri imobile? (vezi toată discuția)