Daca sunt curatorul unei persoane puse sub interdictie, stiu ca nu am dreptul, conform art. 1654 Cod civil, sa inchei acte de vanzare catre mine insami. Exista si exceptii?
Daca de exemplu as vinde unei firme sau as dona unei fundatii, este posibil? Daca sunt asociat unic la firma respectiva sau presedinte al fundatiei, e posibil?
Este necesara autentificarea actelor de v-c in aceste situatii?
Sunteti tutore probabil, curatorul este numit in cazuri speciale, cand de exemplu intre tutore si interzis exista interese contrare intr o anumita situatie juridica.
Actele de vanzare cumparare a bunurilor imobile se fac in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute si oricum se fac cu autorizarea prealabila a instantei de tutela si numai in interesul celui ocrotit.
Multumesc pentru raspuns, desi acesta nu este complet. Sunt deja curator pentru tata (fara sa fie interese contradictorii asa cum mentionati, ci doar din cauza varstei si bolii de care sufera tata), cu drept de administrare a bunurilor si veniturilor. In urma punerii sub interdictie voi putea incheia si acte de dispozitie. O eventuala vanzare sau donatie se poate face catre firma sau fundatie, cu specificatiile anterioare?
Am intrebat un avocat si mi s-a raspuns ca o varianta ar fi si daca il iau pe tata asociat la firma proprie, iar acesta vine cu aportul sau in natura, iar in actul consitutiv nou se mentioneaza ca in urma retragerii sau decesului asociatului nou, aportul sau in natura sa ramana in patrimoniul firmei. Cred ca e cel mai usor, dar trebuie sa fac probabil expertiza bunurilor imobile cu care intra tatal meu in firma mea ca asociat...Cum vi se par varianta aceasta? Multumesc.