avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate parinte bolnav de dementa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate parinte bolnav de dementa

Buna ziua,am unu din parinti bolnav de dementa,nu se poate ingriji singur depinde in totalitate de ajutorul meu si al mamei.Eu impreuna cu mama ne-am hotarat sa vindem apartamentul si sa ne mutam in localitatea unde s-a nascut mama,iar el sa stea cu noi in noua locuinta si sa avem grija de el ca si pana acum.
Intrebarea este: poate mama sa vanda apartamentul in conditiile in care tata este bolnav de dementa ??? actele sunt pe numele la amandoi
TRebuie pus sub interdictie... dureaza un pic.
si asta ce presupune,deci in concluzie se poate face ???
Nu poate sa vanda nimic in aceasta faza. Trebuie pus sub interdictie, acest lucru se face de catre instanta de tutela de la domiciliul celui care va fi pus sub interdictie. Numit un tutore. Abia dupa aceasta procedura cu autorizarea prealabila si obligatorie a instantei de tutela se poate vinde apartamentul. Acesta este un act de dispozitie si toate actele de dispozitie ale interzisului trebuie sa urmareasca interesul si ocrotirea acestuia. Deci va fi coproprietar pe alt bun pe care il veti cumpara sau banii din pret cuveniti pt partea dansului vor fi depusi intr un cont la banca. Daca mama va fi umita tutore, pt procedurile notariale de vanzare cumparare va trebui sa fie numit si un curator special.
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
ContSters250994, utilizator
Multumesc am inteles,cam mare bataia de cap.nu prea stiu ce este un curator special,un supraveghetor sau ceva de genul???
Potrivit dispozitiilor art. 106 alin. (2) coroborat cu art. 164 alin. (2) din Noul Cod civil, punerea sub interdictie reprezinta o masura de ocrotire a majorului care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale , din cauza alienatiei sau debilitatii mintale.


Ocrotirea majorului are loc prin punerea sub interdicţie judecătorească sau prin instituirea curatelei.

Citind aceste norme observăm că interdicția judecătorească este o măsură de ocrotire, de drept civil, care poate fi dispusă numai de către instanța de judecată (așa cum arată și denumirea), daca și numai dacă interesul persoanei fizice o impune.


art. 104. Interesul persoanei ocrotite

(1) Orice măsură de ocrotire a persoanei fizice se stabileşte numai în interesul acesteia.

(2) La luarea unei măsuri de ocrotire trebuie să se ţină seama de posibilitatea persoanei fizice de a-şi exercita drepturile şi de a-şi îndeplini obligaţiile cu privire la persoana şi bunurile sale.

Solicitaţi expertiza medico-legală psihiatrică , iar dacă se va constata că tatăl dvs. este lipsit de discernământ, acesta va fi pus sub interdicţie , se va numi un tutore şi nu va mai putea încheia acte de dispoziţie decât prin tutore şi cu acordul instanţei de tutelă.

Alte discuții în legătură

Bunurile persoanei puse sub interdictie judecatoreasca popescusteli popescusteli doresc sa aflu si eu raspunsul la doua intrebari ,daca se poate. 1.cum se poate partaja bunurile comune intre doi frati(coproprietari pe casa si pamant)dintre ... (vezi toată discuția)
Luarea in tutela a mamei, bolnava de dementa mixta ionel-s ionel-s Buna ziua. Mama este diagnosticata cu dementa mixta, locuieste cu mine, deci eu am grija de ea. Doresc s-o iau in tutela. Mai am o sora , insa este cu ... (vezi toată discuția)
Curator sau tutore? oanalumi oanalumi Buna seara, Suntem doua surori, mama a decedat, iar tatal are dementa altzaimher. Cu sora mea nu ma pot intelege, deoarece si ea are o problema psihica. ... (vezi toată discuția)