avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Luarea in tutela a mamei, bolnava de dementa mixta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Luarea in tutela a mamei, bolnava de dementa mixta

Buna ziua. Mama este diagnosticata cu dementa mixta, locuieste cu mine, deci eu am grija de ea. Doresc s-o iau in tutela. Mai am o sora , insa este cu domiciliu in Germania. Ce trebuie sa fac d.p.d.v. juridic ? Am nevoie si de consimtamantul sorei mele ?
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2020
ionel-s, utilizator
Cel mai recent răspuns: Muritornesecurist , utilizator 05:12, 13 Decembrie 2023
Nu aveti nevoie de consimtamantul nimanui, este o decizie personala si atat. In instnata se obtine tutela- se declara interzisa. Consultati un avocat chiar si aici sper sa va raspunda, dar cu hartiile in fata alta poveste
Nu aveti nevoie de acordul surorii.

Dvs trebuie sa formulati actiune de punere sub interdictie a mamei dvs si de numire a dvs in calitate de tutore al mamei.

Se va efectua o expertiza medico-legala de stabilire a discernamantului. Daca concluziil expertizei sunt in sensul ca mama dvs are discernamantul abolit, va fi pusa sub interdictie.

Procedura se desfasoara la judecatoria de la domiciliul bolnavei.
Stimate domn ,

Puteti solicita punerea sub interdictie, pe cale judecatoreasca, daca, in speta,aceasta are discernamantul abolit.

Se poate numi un tutore.

Curatorul special ii poate reprezenta interesele , pe parcursul procesului.

Masura poate fi luata, cata vreme persoana bolnava psihic nu prezinta discernamant, avand diagnosticul de "dementa mixta".

Ca sa deveniti tuture este 1 proces de lunga durata, in sensul ca trebuie sa mergeti la parchetul de pe langa judecatoria de care apartine domiciliul parintelui, sa depuneti cerere de tutore, sa dea declaratii martorii, sa depuneti actele medicale, sa mergeti la INML sa depuneti cerere sa va programeze pt evaluare, iar daca nu aveti suficiente acte medicale trebuie sa va internati parintele la Sp. Obrejia , de acolo sa=i anuntati pe cei de la INML sa ceara si ei bolnavul la evaluarea lor din spital, apoi ei vor trimite la parchet evaluarea si dvs. cu actele de la iesirea din spital sa le depuneti la dosar la judecatorie.
La mine a durat in anul 2020 numai 1 an si jumatate pt ca politia , parchetul nu s=au implicat cu unternarea la Obrejia, pt ca persoana bolnava nu a vrut sa mearga acolo, si a refuzat de multe ori, INML nu a vrut sa vina acasa la evaluare, in Romania este o tragedie sa ai un om bolnav psihic in grija, statul nu se implica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parinte cu alzheimer teo689 teo689 Am o problema cu mama. Acum 2 luni tatal meu a decedat si de atunci mama mea a intrat intr-o depresie severa, care a degenerat in manifestari urate, cu ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni tutorele matusii mele de 85 ani care are handicap ... milikutza milikutza Cum pot deveni tutorele matusii mele de 85 ani care are handicap psihic, se afla intr_un camin pt batrani de 3 ani, timp in care eu i_am achitat cate 1300 lei ... (vezi toată discuția)
Tutela multipla a unui interzis judecatoresc( incapabil) ilinca2901 ilinca2901 in cadrul procesului de obtinere tutela pot fi numite tutori ambele fiice ale unei bolnave psihice ( Alzeimer - dementa senila ) grad de handicap grav ; desi ... (vezi toată discuția)