avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte dispozitie. Curator vs Tutore
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte dispozitie. Curator vs Tutore

Bina ziua,

Sunt curator pentru tatal meu, suferind de dementa tip Alzheimer, prin incheiere judecatoreasca definitiva si irevocabila din 2012; curatela respectiva imi da dreptul, citez: "sa administrez bunurile, sa primesc si administrez bunurile de orice natura si sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie de asigurari sociale, precum si cele prevazute de Legea 448/2006"; intrebari:

- pe baza acestei curatele pot incheia acte de dispozitie? ma refer la vanzare - cumparare, tata avand terenuri agricole si deasemenea o casa cumparata de la stat care o achita in rate, dar la incheierea platii trebuie sa fie prezent pentru incheierea vanzarii, dupa cum mi s-a spus la Adm. Fond. Locativ
- daca raspunsul este negativ, care ar fi varianta cea mai simpla: o procura notariala de la tata sau o curatela in care se specifica incheierea actelor de dispozitie in numele lui tata?
- tata are discernment diminuat dar nu am vrut sa-l pun sub interdictie, pentru a nu-i afecta mai mult psihicul; tata se poate deplasa, vorbi, uneori gandeste chiar foarte logic, dar nu mai e in stare sa scrie corect sau sa-si apere interesele, este foarte vulnerabil
- daca il pun sub interdictie, mai e nevoie de alta curatela cu instituirea dreptului sus-mentionat, sau procura notariala?

Curatela aceasta actioneaza ca un mandat, si fiind o curatela generala de administrare a bunurilor si veniturilor, e echivalenta cu un mandat general. Corect? In plus, in noul cod civil este specificat:

Art. 2016
Întinderea mandatului
(1) Mandatul general îl autorizează pe mandatar să efectueze numai acte de conservare şi de administrare.
(2) Pentru a încheia acte de înstrăinare sau grevare, tranzacţii ori compromisuri, pentru a se putea obliga prin cambii sau bilete la ordin ori pentru a intenta acţiuni în justiţie, precum şi pentru a încheia orice alte acte de dispoziţie, mandatarul trebuie să fie împuternicit în mod expres.
(3) Mandatul se întinde şi asupra tuturor actelor necesare executării lui, chiar dacă nu sunt precizate în mod expres."

Am putea folosi alin. 3? Care in opinia mea contrazice oarecum alin. 2…Pentru ca de fapt doresc sa inchei un act de dispozitie, nespecificat, dar care este pentru indeplinirea mandatului, si anume ingrijirea cat mai buna alui tata.
Ati putea specifica cand anume se aplica acest aliniat 3?

Multumesc si astept.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 16:32, 5 Iulie 2014
cred ca este o intrebare dificila totusi, vad ca nimeni nu se incumeta...:-/
Nu e nimic dificil. Calitatea de curator nu vă îndreptăţeşte să încheiaţi acte de dispoziţie. Iar interpretarea dată de dumneavoastră alin.3 al art.2016 C.civil este exagerată.

Pe de altă parte, tatăl nefiind pus sub interdicţie, vă poate mandata să încheiaţi acte de dispoziţie, cu condiţia să aibă discernămînt la momentul autentificării procurii.

Dacă notarul va aprecia că nu are discernamînt, poate solicita opinia unui medic specialist, iar dacă nici acesta nu confirmă existenţa discernămîntului, soluţia rămîne punerea sub interdicţie. Astfel, dacă veţi fi numit tutore, veţi putea solicita instanţei de tutelă să autorizeze actele de dispoziţie asupra bunurilor interzisului.



Multumesc pentru raspuns - simplu si la obiect. Interpretarea data de mine si pe care o cinsiderati exagerata, este de fapt urmare a enuntului evaziv al respectivului aliniat din lege. Pentru ca si interpretarea dvs. asupra interpretarii mele poate fi considerata exagerata. Orice interpretare este de fapt subiectiva. Am dreptate?
Nu. Textul este total lipsit de ambiguitate. Haideţi să vedem:

(3) Mandatul se întinde şi asupra tuturor actelor necesare executării lui, chiar dacă nu sunt precizate în mod expres.

Care este obiectul mandatului? Administrarea bunurilor (nicidecum încheierea de acte de dispoziţie, pentru care mandatul trebuie să fie unul expres, nu unul general - o spune alin.2). Mandatarul va putea încheia şi alte acte (în scopul administrării bunurilor) decît cele prevăzute expres în actul de mandat. Condiţia este aceea ca actele făcute să fie în limita mandatului (adică, în limita puterilor de administrare).

Apoi, mai trebuie să coroboraţi articolul citat de dumneavoastră cu cele care reglementează curatela.

Nu e foarte simplu, dar nici complicat nu este. E ca la doctor. Pînă la urmă, de-aia există doctori, jurişti, arhitecţi... Fiecare cu specialitatea lui.



Multumesc - de data aceasta raspunsul e mai detaliat si logica este evidenta. Ramane insa intrebarea: cum poate un curator sa se foloseasca de toate bunurile celui pe care il reprezinta pentru buna ingrijire a acestuia, daca nu poate dispune de un anumit bun atunci cand veniturile nu sunt suficiente pentru indeplinirea mandatului? Ne cam invartim in jurul cozii...

Alte discuții în legătură

Numire tutore pentru fratele lipsit de discernamant -punerea sub interdictie ContSters58959 ContSters58959 sunt fratele unei persoane lipsite de discernamint si la notar am intimpinat o problema pentru ca cel lipsit de discernamint sa imi doneze mie o parte dintr-un ... (vezi toată discuția)
Donatie cand unul din proprietari este bolnav psihic eleny62 eleny62 Tatal meu vrea sa-mi doneze apartamentul detinut de el impreuna cu sotia care este bolnava psihic. Trebuie neaparat si acordul ei? Fratii nu au nici o ... (vezi toată discuția)
Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)