avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte dispozitie. Curator vs Tutore
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte dispozitie. Curator vs Tutore

Bina ziua,

Sunt curator pentru tatal meu, suferind de dementa tip Alzheimer, prin incheiere judecatoreasca definitiva si irevocabila din 2012; curatela respectiva imi da dreptul, citez: "sa administrez bunurile, sa primesc si administrez bunurile de orice natura si sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie de asigurari sociale, precum si cele prevazute de Legea 448/2006"; intrebari:

- pe baza acestei curatele pot incheia acte de dispozitie? ma refer la vanzare - cumparare, tata avand terenuri agricole si deasemenea o casa cumparata de la stat care o achita in rate, dar la incheierea platii trebuie sa fie prezent pentru incheierea vanzarii, dupa cum mi s-a spus la Adm. Fond. Locativ
- daca raspunsul este negativ, care ar fi varianta cea mai simpla: o procura notariala de la tata sau o curatela in care se specifica incheierea actelor de dispozitie in numele lui tata?
- tata are discernment diminuat dar nu am vrut sa-l pun sub interdictie, pentru a nu-i afecta mai mult psihicul; tata se poate deplasa, vorbi, uneori gandeste chiar foarte logic, dar nu mai e in stare sa scrie corect sau sa-si apere interesele, este foarte vulnerabil
- daca il pun sub interdictie, mai e nevoie de alta curatela cu instituirea dreptului sus-mentionat, sau procura notariala?

Curatela aceasta actioneaza ca un mandat, si fiind o curatela generala de administrare a bunurilor si veniturilor, e echivalenta cu un mandat general. Corect? In plus, in noul cod civil este specificat:

Art. 2016
Întinderea mandatului
(1) Mandatul general îl autorizează pe mandatar să efectueze numai acte de conservare şi de administrare.
(2) Pentru a încheia acte de înstrăinare sau grevare, tranzacţii ori compromisuri, pentru a se putea obliga prin cambii sau bilete la ordin ori pentru a intenta acţiuni în justiţie, precum şi pentru a încheia orice alte acte de dispoziţie, mandatarul trebuie să fie împuternicit în mod expres.
(3) Mandatul se întinde şi asupra tuturor actelor necesare executării lui, chiar dacă nu sunt precizate în mod expres."

Am putea folosi alin. 3? Care in opinia mea contrazice oarecum alin. 2…Pentru ca de fapt doresc sa inchei un act de dispozitie, nespecificat, dar care este pentru indeplinirea mandatului, si anume ingrijirea cat mai buna alui tata.
Ati putea specifica cand anume se aplica acest aliniat 3?

Multumesc si astept.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 16:32, 5 Iulie 2014
Ca sa faceti acte de dispozitie trebuie sa l puneti sub interdictie. Acest lucru o face instanta de tuteal de la domiciliul celui care va fi pus sub interdictie. Actele de interdictie se fac numai in interesul interzisului si cu autiorizarea prealabila a instantei de tutela.
Dupa punerea sub interdictie, se poate proceda la efectuarea de acte de dispozitie de catre tutore.

Curatela se instituie asupra persoanelor care au discernamand, insa, din cauza unei afectiuni organice, sunt in imposibilitate de a si-l exprima.Curatorul, insa, nu poate incheia , in numele persoanei pe care o reprezinta, acte de dispozitie .


Tutorele poate incheia acte de dispozitie, avand in vedere interesul incapabilului, cu autorizarea instantei de tutela.

Multumesc mult, acum este intr-adevar foarte clar ce am de facut.
Mai pun si eu un pai peste foc:
Intr-un caz de retrocedare imobiliara, unul din trei titulari indivizi, este pus sub interdictie judiciara (are un tutore).
Tutorele poate, prin procuri speciale, sa transmita unuia dintre coproprietari, dreptul de reprezentarea interzisului pentru:
1.- modificare/rectificare titlu de proprietate ce s-a dovedit neintabulabil;
2.- relatia cu autoritatile in legatura cu completarea titlului prin alipire a unei suprafete retrocedata prin hot. comisiei locale, ulterior emiterii titlului;
3.- intocmirea formalitatilor de publicitate imobiliara si intabulare;
4.- drept de semnatura privind procedura legata de vanzarea imobilului;
5.- procura judiciara pentru reprezentarea interzisului in instanta, pentru orice litigiu eventual si viitor, legat de primele 4 puncte;
?????
Multumesc anticipat!
Precizare: "paiul" meu era de fapt format numai din 5 intrebari!
A 6-a era -"Autoritatea tutelara trebuie sa incuviinteze in toate cele 5 cazuri?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2014
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numire tutore pentru fratele lipsit de discernamant -punerea sub interdictie ContSters58959 ContSters58959 sunt fratele unei persoane lipsite de discernamint si la notar am intimpinat o problema pentru ca cel lipsit de discernamint sa imi doneze mie o parte dintr-un ... (vezi toată discuția)
Donatie cand unul din proprietari este bolnav psihic eleny62 eleny62 Tatal meu vrea sa-mi doneze apartamentul detinut de el impreuna cu sotia care este bolnava psihic. Trebuie neaparat si acordul ei? Fratii nu au nici o ... (vezi toată discuția)
Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)