dav2013:
Va multumesc pentru raspunsul promt si lamuritor, chir daca intrebarile mele au fost neclar formulate.
Din raspunsul dv. eu am inteles urmatoarele:
La decesul unuia din soti, se procedeaza in ordine astfel:
1. Se stabileste care este cuantumul mostenirii ramase ( de obicei, 1/2 din averea familiei)
2. Aceasta jumatate ramasa se atribuie celor care pretind , care se prezinta la dezbaterea mostenirii si accepta mostenirea : a) pe de o parte sotul supravietuitor, b)pe de alta parte donatarii din testament.
Intrebare : Intre cei doi "concurenti" la jumatatea ramasa de la sotul decedat (sotul supravietuitor si beneficiarul testamentului) are drept de proprietate legal doar destinatarul stabilit prin testament?
Dupa decesul unuia dintre soti, la dezbaterea mostenirii toti au renuntat la drepturile lor, cu exceptia sotului supravietuitor care este in prezent unic proprietar al unui apartament , avand si certificat de proprietate. Este posibil si legal sa vanda proprietatea in intregime cu intrarea in posesie a noului proprietar dupa moartea sa? Exista o anumita parte din avere intangibila (=dreptul copiilor) pe care nu o poate instraina prin donatie sau vanzare-cumparare?
Intr-o familie fara copii, unul din soti doreste sa faca un testament in favoarea unui nepot pentru ca acesta sa asigure ingrijire si inmormantare etc. beneficiind in acest caz de jumatatea din averea actuala a familiei sotului donator. Este legal posibil sa instraineze (in timpul vietii) catre un beneficiar o parte din averea familiei fara acordul celuilalt sot ? Testamentul olograf legalizat la un notariat este valabil fara acordul ambilor soti?