avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament al unuia din soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament al unuia din soti

Intr-o familie fara copii, unul din soti doreste sa faca un testament in favoarea unui nepot pentru ca acesta sa asigure ingrijire si inmormantare etc. beneficiind in acest caz de jumatatea din averea actuala a familiei sotului donator. Este legal posibil sa instraineze (in timpul vietii) catre un beneficiar o parte din averea familiei fara acordul celuilalt sot ? Testamentul olograf legalizat la un notariat este valabil fara acordul ambilor soti?
Cel mai recent răspuns: Mario231 , utilizator 21:40, 18 Septembrie 2024
1. Testamentul nu poate avea ca efect transmiterea bunurilor în timpul vieţii testatorului.

2. Prin testament nu se poate transmite averea actuală, ci averea care se va găsi în patrimoniu la data morţii.

3. Un soţ nu poate transmite, prin acte între vii, jumătate din averea comună. ªi nici vreo altă cotă din ea. Poate dispune doar asupra bunurilor proprii.

4. Testamentul este valabil fără acordul celuilalt soţ. El, testamentul adică, se referă doar la bunurile proprii ale testatorului sau la cota sa din bunurile comune (cotă care va fi stabilită la deces).
dav2013:
Va multumesc pentru raspunsul promt si lamuritor, chir daca intrebarile mele au fost neclar formulate.
Din raspunsul dv. eu am inteles urmatoarele:
La decesul unuia din soti, se procedeaza in ordine astfel:
1. Se stabileste care este cuantumul mostenirii ramase ( de obicei, 1/2 din averea familiei)
2. Aceasta jumatate ramasa se atribuie celor care pretind , care se prezinta la dezbaterea mostenirii si accepta mostenirea : a) pe de o parte sotul supravietuitor, b)pe de alta parte donatarii din testament.

Intrebare : Intre cei doi "concurenti" la jumatatea ramasa de la sotul decedat (sotul supravietuitor si beneficiarul testamentului) are drept de proprietate legal doar destinatarul stabilit prin testament?
Testamentul nu-i donatie, cel ce mosteneste nu e donatar, ci mostenitor testamentar ( in acest caz).
Problema e ca sotul supravietuitor e mostenitor rezervatar, deci cel testamentar nu va mosteni toata averea defunctului. Rezerva e de jumatate din cat ar mosteni pe cale legala.
Bine, se poate intampla ca sotia sa decedeze prima si astfel nepotul sa mosteneasca tot ce are unchiul pe cale testamentara.

Cei doi soti pot face si partaj acum, apoi unchiul poate vinde sau incheia un contract de intretinere cu nepotul pt partea sa. Sau isi poate convinge nevasta ca amnadoi sa incheie contract de intretinere cu nepotul, astfel nepotul va trebui sa ii ingrijeasca pe amandoi si nici nu se vor certa apoi pe avere.


Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Multumesc frumos, gi-jane2 !
Bună seara am și eu un testament și nu știu dacă este valabil unde ma pot adresa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)