romascanu a scris:
Ati facut niste testamente NULE de toata frumusetea. Banuiesc ca a participat si un creier de notar la afecerea asta.
Ceea ce ati facut dvs poarta denumirea juridica de substitutie fideicomisara.
Mai pe romaneste...
Dvs ati dispus atat pentru propria dvs moarte, in sensul ca bunurile dvs sa fie mostenite de celalalt sot, dar si pentru moartea acestuia din urma, in sensul ca bunurile pe care le va dobandit de la dvs. sa le transmita mai departe copiilor X si Y. Practic ati facut doua liberalitati in cuprinsul aceluiasi testament catre mai multe persoane diferite, liberalitati ce urmeaza a se executa succesiv - una la moartea dvs. pentru sotul supravietuitor si una la moartea acestuia din urma, in beneficiul copiilor. Amandoua sunt NULE pentru ca o persoana poate sa dispuna doar pentru propria sa moarte nu si pentru moartea altuia (fie el sot).
Acelasi lucru a facut si celalalt sot: a dispus atat pentru moartea lui cat si pentru moartea sotului care ii va supravietui.
Substituţia fideicomisară este liberalitatea (legat sau donaţie) prin care dispunătorul impune beneficiarului liberalităţii să conserve bunurile primite, iar la moartea sa să le transmită, în tot sau în parte, unei alte persoane desemnată tot de către dispunător. Astfel, dacă testatorul instituie pe soţul său ca legatar şi-i impune obligaţia de a păstra bunurile testate tot timpul vieţii sale, iar la moarte să le transmită copiilor săi se realizează o substituţie fideicomisară, prohibită expres de art. 803 C. civ.
Eu cred că aici nu este vorba despre o substituţie fideicomisară.:D
Eu am înţeles următoarele:
Soţul face un testament prin care instituie pe soţia supravieţuitoare ca legatar universal. De asemenea, prevede în testament o clauză prin care arată că, în cazul decesului legatarului odată cu testatorul, descendentul său propriu va veni la moştenire.
La fel, soţia face un testament prin care instituie pe soţul supravieţuitor ca legatar universal. De asemenea, prevede în testament o clauză prin care arată că, în cazul decesului legatarului odată cu testatorul, descendentul său propriu va veni la moştenire.
Astfel, nu a testat nimeni pe bunurile altuia şi legatul este perfect legal.
În cazul comorienţilor sau codecedaţilor, când testatorul decedează odată cu legatarul, şi nu se poate dovedi ordinea deceselor, legatul este caduc pentru că nu se poate dovedi capacitatea succesorală a legatarului în momentul deschiderii moştenirii. De vreme ce nu se poate dovedi capacitatea succesorală a legatarului şi deci acesta nu poate primi legatul, la rândul lui, nu-l poate transmite mai departe moştenitorilor săi. Astfel, clauza din testamentul fiecărui soţ constituie un legat caduc în situaţia comorienţilor, caz în care fiecare copil va moşteni partea din succesiune ce revine după părintele său, şi nu altceva.