Dragi colegi, va propun un nou subiect.
Este vorba despre substitutiile fideicomisare care, dupa cum stiti , sunt prohibite de lege. O alta institutie ce apartine tot dreptului succesoral este si substitutia vulgara care, comparativ cu prima , este valabila.
Daca se inchieie un act, un legat care intruneste caracteristicile subsittutiei fideicomisare , el este sanctionat cu nulitatea absoluta si ca atare nu-si va produce efectele, conform si principiului Quod nullum est, nullum producit effectum''. Totusi, cum stim, exista unele exceptii de la aceasta regula , printre care se regaseste si conversiunea actului juridic nul intr-un act valabil, evident , in anumite conditii.
De aceea , imi vin in minte doua probleme.: Prima , daca unul dintre legatarii succesivi, desemnati de dispunator in cuprinsul legatului , instituitul sau substituitul, decedeaza, ar putea cel care ramane in viata , in temeiul posibilitatii conversiunii actului juridic, , sa devina un legatar pur si simplu, astfel incat actul sa-si produca efectele?
Si a doua chestiune, ar putea substitutia fideicomisara, in temiul aceluiasi principiu, sa fie nula ca atare, insa valabila ca substitutie vulgara? In special pentru faptul ca substituitul este desemnat tot de dispunator .Sau, ar putea acest act , in ipoteza in care instituitul nu vrea sau nu poate sa primeasca legatul, sa beneficieze de el subsituitul?
Imi imaginez ca argumentatiile juridice pot fi foarte interesante.
Va multumesc :blush2:
Cel mai recent răspuns:
ContSters47264 , utilizator
10:58, 18 Septembrie 2010