avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament revocat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament revocat

Buna ziua,
Unchiul meu care a decedat acum un an si jumatate si care nu a avut mostenitori rezervatari, a facut succesiv doua testamente, ultimul revocandul pe primul.
Dupa decesul unchiului meu, ultimul testament a fost contestat in instanta, care a constatat nulitatea absoluta datorita lipsei de discernamint.
In aceasta situatie devine valabil de la sine primul testament care era revocat de cel anulat? Sau trebuie facut un demers in justitie in acest sens ?
Si inca o intrebre:
Acest prim testament are ca beneficiari doi nepoti dintre care numai unul a acceptat mostenirea in termenul legal de 6 luni.Celalalt nepot mai poate veni la mostenire acum dupa un an si jumatate ?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 07:39, 5 Noiembrie 2010
depinde ce diferenta de timp era intre cele doua testamente. daca este de cateva saptamani sau luni, atunci niciunul nu ar fi valabil... se prezuma ca a actionat fara discernamant in ambele cazuri. aceasta problema implica multe discutii.
Intre cele doua testamente este o diferenta de doi ani iar probele prin care s-a anulat cel de al doilea testament sunt datate cu un an si jumatate dupa redactarea primului testament.
Desi prof. F. Deak zice pe undeva ca revocarea produce efecte chiar daca celelalte dispozitii din noul testament ar fi nule indiferent din ce cauza (art. 922). nu sunt deloc de acord cu el pentru ca:
1. citit pe indelete art 922 nu se refera chiar la ...orice cauza de ineficacitate. (e prea mult de comentat pt. un forum)
2. revocarea voluntara (fie expresa, fie tacita) isi are originea in VOINTA testatorului (fie expres/formal exprimata, fie pe care nu a exprimat-o expres, dar pe care a exprimat-o neindoielnic, facand noi acte juridice din care reiese/razbate acesta vointa)

Ori nu putem spune ca s-a anulat cel de-al doilea act tocmai pt ca-i lipsea ... caracterul constient (cauza de anulare = lipsa de discernamant) si in acelasi timp ca ar fi "supravietuit" revocarea neafectata de acesta cauza de nulitate. In ce si-ar mai avea suportul? In "vointa" hartiei pe care e scrisa!?
Cel care nu accepta mostenirea in termenul de 6 luni este strain de aceasta. In cazul d-voastra IonBrad toata mostenirea este culeasa de cel care a acceptat-o, el ramanand singurul mostenitor.
De acord cu Nicoleta! As mai adauga doar ca in toate cazurile in care principiul "quod nullum est nullum producit effectum" - "Ceea ce este nul nu produce efecte" este indepartat, acest lucru se produce ca urmare a interventiei unui alt principiu. Este, exempli gratia, cazul donatiei nule absolut pentru lipsa formei confirmata insa de mostenitorii donatorului. Insa in acel caz exista vointa donatorului dar exprimata intr-o alta forma decat cea solemna impusa de lege. In speta de fata insa, nu exista vointa testatorului ci doar un vid juridic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare testament mariuscazacu mariuscazacu a) Ce putere juridica are un testament care ar favoriza un mostenitor ? b) Poate fi anulat / desfiintat partial sau/si total de ceilalti mostenitori ? (vezi toată discuția)
Testamentul pe baza cărui mi-am făcut casa a fost urmat de alt testament și am probleme cu unul dintre moștenitori. este posibil să rămân fără bunul meu? Dngc Dngc Buna seara..o speta ...in 2009 bunicul meu mia facut un testament pe 2200 metri patrati teren intravilan.am construit o casa cu autorizatie pe numele ... (vezi toată discuția)
Testament. olive olive buna seara din nou revin cu o veche problema care pare ca nu se mai termina privind un testament sa o iau cu inceputul tatal meu a trait in concubinaj cu o ... (vezi toată discuția)