Testamentul isi produce efectele la decesul testatorului, el este un act secret si revocabil .
Ca orice act si testamentul poate fi atacabil, adica el poate fi anulat in instanța pe lipsa capacitatii depline de Exercițiu a testatorului, sanse aproape nule in cazul in care testamentul este autentificat la notar, poate fi supus reductiunii liberalitatilor excesive daca încalcă cota de rezerva a moștenitorilor rezervatari ( Soț, copii si parinti ai defunctului) . Aceste doua acțiuni nu se pot declanșa decât după moartea testatorului deci după deschiderea succesiunii.
Revocarea testamentului se poate face numai de catre testator fie printr o declaratie de revocare, fie prin întocmirea unui nou testament care ar cuprinde o asemenea declaratie sau ar cuprinde clauze testamentare contrare cu cel anterior.
testamentul isi produce efectele la acceptarea lui dupa deces:)
averea mortului poate fi oricand blocata de un creditor...anterior acceptarii si dupa deces ( ma gandeam aici la actiunea oblica)
da, poate fi anulat pentru nerespectarea conditiilor de fond si de forma la intocmirea lui
sansele sunt egale si nu apropae nule daca testamentul e autentificat si nu-i sub semnatura privata
ba dimpotriva in cazul unui testament autentificat, orice viciu privind fondul si forma conduce la nulitate pe cand in situatia in care il scrie omul pe genunchi e mereu discutabil
angajati avocat
1. pentru o actiune anterioara decesului testatorului...ex. discernamantul e discutabil in opinia dvs
2. pentru conservarea bunurilor in familie
Testament anulare
LIVIU2009
Ma numesc LIVIU, sunt din BACAU, actualmente muncesc in ITALIA si am o problema in legatura cu un testament.
In anul 2004 un prieten de familie care nu are ... (vezi toată discuția)
Testament olograf
arunarun
Buna ziua,
Iata o situatie: tanti batrana , nevazator grad I, fara rude ,la activ cu vreo 20 de testamente facute si desfacute. In prezent ,ultimul ... (vezi toată discuția)