avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT ANULARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT ANULARE

Ma numesc LIVIU, sunt din BACAU, actualmente muncesc in ITALIA si am o problema in legatura cu un testament.
In anul 2004 un prieten de familie care nu are parinti, nu are sotie, nu are copii, a decis sa-mi faca testament . Intre timp situatia lui sa deteriorat atat din punct de vedere medical cat si social. Are probleme meru cu vecinii pe care ia inundat de cateva ori, in casa este foarte mizerie din cate mi-au declarat vecinii si prieteni care au incercat sa-l ajute, nu are incredere in nimeni si persoanele pe care le-am rugat sa aibe gria cat de cat de el spun ca nu se poate sta de mizerie.
Zilele trecute am inteles ca au venit reprezentanti de la primarie si l-au amenintat ca daca nu face curatenie si ordine anuleaza TESTAMENTUL care mi l-a facut iar pe el il interneaza la o casa de batrini.
Poate ca pentru el este o solutie destul de buna deoarece cred ca asa poate sa duca o viata mai buna decat in conditiile in care este acum. Cea ce ma intereseaza pe mine sa aflu este DACA exista vre-o modalitate legala ca cei de la primarie sa anuleze testamentul facut cu 5 ani in urma.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:51, 24 Ianuarie 2009
Testamentul poate fi anulat doar pe cale judecatoreasca sau poate fi anulat de autor prin formularea unui nou testament
Primaria nu are nici o calitate sa anuleze testamentul, acesta se poate anula numai de catre cel care a facut testamentul in fata notarului sau pe cale judecatoreasca, depinde de la caz la caz.
Primăria (consiliul local) nu are calitate procesuală într-o acţiune în anularea testamentului.

Pe de altă parte, facerea unui nou testament nu-l anulează pe cel anterior. Eventual, îl revocă, în tot sau în parte.
-as intreba respectuos pentru a intelege mai bine - ccare este diferenta intre un testament anulat si cel revocat?
Testamentul nul (sau cel anulat) nu produce efecte juridice deoarece este întocmit cu încălcarea condiţiilor de fond sau de formă cerute de lege, cauzele de nulitate existînd la data încheierii lui.

Testamentul revocat este un testament valabil din punct de vedere al condiţiilor de fond (formă), dar devine ineficient prin voinţa testatorului, care îl lipseşte de efecte fie revocîndu-l în mod expres, fie întocmind un alt testament ale cărui prevederi nu pot fi conciliate cu prevederile celui anterior.

Nulitatea nu poate fi constatată (pronunţată, după caz) decît de instanţa de judecată. Revocarea ţine de voinţa testatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare testament mariuscazacu mariuscazacu a) Ce putere juridica are un testament care ar favoriza un mostenitor ? b) Poate fi anulat / desfiintat partial sau/si total de ceilalti mostenitori ? (vezi toată discuția)
Testament olograf arunarun arunarun Buna ziua, Iata o situatie: tanti batrana , nevazator grad I, fara rude ,la activ cu vreo 20 de testamente facute si desfacute. In prezent ,ultimul ... (vezi toată discuția)
Testament teo53 teo53 cine poate anula un testament? testamentarul poate sa-si anuleze actul de succesiune? si in ce conditii? (vezi toată discuția)