avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită ...

Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa moștenească el casa cu toate ca erau căsătoriți legal. Soțul ei a murit acum o luna și ea la 2 saptamani după moartea soțului a plecat și ea la cele veșnice. El(defunctul) are mai mulți frati...iar sora mea(soția lui) ma avea doar pe mine ca sora ..restul fraților noștri fiind morți. Eu locuiam impreuna cu cei doi...acum ca au murit amandoi..primul el și după ea. Frații lui spun ca au dreptul la un sfert din casa și eu la 3 sferturi. Este adevărat? Si cica a sa se facă succesiunea trebuie aduse acte sa dovedesc ca toți frații mei sunt morți. Cum sta treaba..au dreptul la casa și frații lui ..odată ce el a decedat primul... care este situația ca eu nu mai înțeleg nimic ???? Ce e de făcut???Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Marialuiza27 , utilizator 19:36, 17 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde de bunurile pe care le-au avut.
Ce bunuri au dobândit în comun și cum?
Ce bunuri proprii a avut fiecare?

Dacă legatarul (soțul) a decedat înaintea testatorului (sora), testamentul este caduc.
Ceilalți frati ai dvs, au copii?
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2022
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara.
Da, au dreptul si fratii lui.
Astfel se va dezbate succesiunea prima data dupa El (defunctul) si la mostenire va veni sotia supravietuitoare (sora dvs.) in concurs cu colateralii privilegiati (fratii defunctului) . Atunci cand se afla in concurs doar cu colateralii privilegiati, sotul supravietuitor va primi jumatate din mostenire. Iar jumatatea cealalta se va imparti in cote egale intre colateralii privilegiati.
Apoi, dupa decesul sorei dvs. se va dezbate mostenirea iar dvs. veti putea primi intreaga cota mostenita de sora dvs. deoarece fratii sotului, nu au vocatie succesorala de pe urma sorei dvs. Dar, daca mai exista si alti frati ai dvs. atunci veti imparti cu acestia sau, in cazul in care sunt decedati, vor veni copii lor la mostenire.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2022
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul este caduc pentru că beneficiarul testamentului (soțul) a murit înaintea testatorului (soția).

Mai simplu spus, e ca și cum nu ar fi existat niciun testament și se aplică dipozițiile moștenirii legale.

Moștenirea soțului (cel dintâi decedat) este culeasă de soția supraviețuitoare alături de frații și surorile defunctului.
Aceștia din urmă au 1/2 din moștenire (indiferent de numărul lor)
Iar cota soției supraviețuitoare (în concurs numai cu colateralii privilegiați) este 1/2. din moștenire.

Moștenirea soției supraviețuitoare o culegeți dvs. în calitatea de soră în viață, alături de nepoții de frate/soră predecedați, dacă există.

Nu ne-ați spus a cui era casa. (Bun comun sau propriu?)

Dacă era bun comun, atunci jumătate din ea intră în masa succesorală a soțului (primul decedat) iar frații acestuia vor avea în final 1/4 din casă (cota succesoarală de 1/2 din 1/2 - partea defunctului din bun).

Dacă era bun propriu (doar al EI, al soției), atunci în masa succesorală rămasă după cel dintâi decedat (soțul) intră nimic din casă. Iar 1/2 din nimic, tot nimic înseamnă.

De regulă, soții fără copii își lasă testamente reciproce. Existența doar a unui singur testament (al ei către el) ne-ar putea duce cu gândul că aceasta casă era doar proprietatea ei. Caz în care ar intra doar în moștenirea ei și ar merge la dvs și nepoții ei de frate/soră.

De verificat a cui era casa, mai exact. Și dacă nu cumva există și vreun testament al lui către ea.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2022
romascanu, moderator
Bună ziua ! Mulțumesc frumos pentru răspuns. Puteți sa îmi spuneți unde pot merge sa aflu ce testamente au fost făcute si la ce notar? Mulțumesc anticipat !
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Cand are sotia dreptul la casa mostenire de la parinti a sotului breaza54 breaza54 Buna ziua! Va prezint urmatoare situatie: suntem doi frati. eu am doi copii si fratele meu este casatorit dar nu are copii. Parintii au decedat si am ramas cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)