avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Activitate mikibv

Activitate mikibv

Buna ziua!
Sunt in urmatoarea situatie: lucrez de aproape patru ani la o firma din alta localitate, eu fiind agent de vanzari "van sell" pentru zona din care face parte si judetul meu de resedinta; am fost platit la negru in tot acest timp adica pe langa salariul din CIM mai primeam o anumita suma si inca un procent din vanzari, tot la negru; de asemeni, s-a retinut lunar o suma drept garantie materiala, tot din acei bani calculati la negru, care in acest moment este consistenta; am acceptat acest sistem pentru ca regula era simpla "cui nu-i convine poate sa plece" si am nevoie de servici avand familie; acum mi-am gasit altceva de lucru si doresc sa plec, sunt constient si perfect de acord cu preavizul de 15 zile pe care trebuie sa-l acord firmei conform CIM, dar cand am spus sefului ca-mi dau demisia dar ca doresc sa-mi inapoieze si garantia (neavand lipsuri in gestiune sau alte probleme) am fost facut in fel si chip la telefon si intr-un final mi s-a spus, doar telefonic, ca voi fi concediat! Intre timp mi s-a interzis, din nou doar telefonic, sa mai reprezint firma prin vizite la clienti, sa mai fac facturi sau sa mai incasez bani. Am fost sunat apoi de cineva de la HR pentru a fi anuntat ca nu voi mai fi concediat dar mi se cerea sa-mi depun demisia - am spus din nou ca o depun doar daca mi se elibereaza si garantia, lucru refuzat din nou. Au trecut trei zile si nu s-a intamplat nimic, seful nu da niciun semn iar daca sun imi inchide. Mi-e teama sa nu se foloseasca de aceste tertipuri pentru a cere apoi desfacerea CIM pentru absenta nemotivata de la servici. As dori sa ma sfatuiti ce sa fac mai departe fiindca as vrea, totusi, sa-mi recuperez si banii de garantie si salariul aferent lunii Martie inca neincasat. Pot sa-i fortez cumva sa-mi dea banii? Are vreun rost sa fac sesizari la ITM sau Fisc sau ma ingrop si pe mine odata cu ei pentru prestarea muncii la negru? Pot macar sa anunt la ITM ca mi s-a interzis sa imi desfasor activitatea?
Multumesc pentru raspuns! Sunt perfect de acord ca a fost si este o taxa absurda impusa pentru a mai fura niste bani din buzunarele noastre, implicit din al meu in acest moment! Sunt curios cum se vor rezolva pana la urma acest gen de situatii - eu am renuntat la vanzarea masinii pentru ca devalorizarea din pricina varstei masinii combinata cu taxa ar insemna o pierdere prea mare.
in aceeasi situatie sunt si eu; in 2012 am cumparat masina care intrase in 2008 in tara si omul platise taxa de mediu sau cum ii spunea atunci; am dat pe ea 4000 de euro cand una neinmatriculata era cam 2500 si acum dupa un an aflu ca omul are dosarul pentru recuperare taxa pe rol aproape gata castigat zice el; deci asta e teapa pe fata sustinuta de legea romana sau cum? eu clar nu pot face nimic pentru ca nu am platit eu taxa si nu am ce bani sa-i iau statului dar din pret va trebui sa las binisor pentru ca cine o cumpara va trebui sa plateasca din nou taxa, nu? intrebarea sau intrebarile mele sunt: pe cine si pentru ce pot da in judecata? pe fostul proprietar pentru inselaciune frauda etc? pe statul roman care i-a dat inapoi niste bani care nu i se cuvin pentru ca deja ii luase de la mine in pretul masinii?? sau sa urmez calea mai putin legala si sa-mi scot banii altfel de la fostul proprietar, mai ales ca masina a fost un fel de mata in sac, cu o gramada de probleme ascunse ....... va rog sa-mi spuneti strict legal ce se poate face! va multumesc anticipat!