Buna ziua !
Intampin o situatie neplacuta in salonul pe care il detin, persoana angajata pe pozitia de coafor in ultima perioada nu-si mia da interesul la locul de munca, programul este luni vineri , iar sambata duminica este libera si din cate am aflat mai merge la un alt salon de unde isi ia comision pentru activitatea prestata.Persoana respectiva este angajata cu contract de munca norma intreaga perioada nedeterminata, activitatea fiind de prestari servicii si faptul ca nu pot sta nonstop sa o pazesc ,ea spune ca nu sunt clienti , eu conform contractului sunt nevoit sa o platesc la termenele stabilite, dar dupa cum am spus in ultima vreme nu mai vrea sa munceasca, cand am discutat cu ea a zis ca asta e .. daca nu sunt clienti nu sunt , ea nu vrea sa se straduie mai mult si nici nu vrea sa isi dea demisia, cum pot proceda? de 3 zile nu a mai venit la munca in urma discutiilor avute si la telefon mi-a comunicat ca nu isi da demisia si asteapta sa inchid punctul de lucru ca sa o disponibilizez si sa obtina astfel ajutor de somaj, in acest scop a si amenintato pe colega de la cosmetica sa plece si ea in felul asta sa nu mai am activitate la punctul respectiv sa nu pot plati cheltuielile si sa fiu nevoit sa inchid . Am citit in codul muncii adnotat la art.61 lit a.
"Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara; "
si ... ca abatere disciplinara pot fi : încălcarea programului de lucru, (nu a mai venit de 4 zile la munca) producerea de prejudicii angajatorului ( nu vrea sa efectueze manoperele pe care le-am cerut) , insubordonarea, neglijenţa, concurenţa neloială , si comportament agresiv cu ceilalti angajati proferarea de injurii si crearea unui mediu ostil de munca. Cum pot formula decizia de concediere in asa fel incat la o eventuala contestare a deciziei sa pot aduce aceste dovezi in instanta ?
Nu sunt de profesie jurist , avocat , dar ce am retinut eu din practica avocateasca este ca prima tactica si cea mai importanta este tergiversarea pe un termen cat mai lung, asta incerc si eu , chiar daca isi schimba dosarul este vorba de timp pierdut pentru acel angajat nerecunoscator. Va multumesc
Nu , deoarece plagerea catre ITM a facuto dupa perioada de contract , insa a mai fost un alt control in perioada in care se afla in salon si persoana respectiva a scris o declaratie , cum se face la controalele ITM in care a declarat si semnat ca munceste 2 ore/zi , dealtfel se poate proba si prin catalogul de prezenta de la cursurile pe care le frecventa la vremea respectiva , ca a fost prezenta la cursuri .
Despre exceptia ... respectiva , referitoare la faptul ca-mi solicita banii mie personal ce-mi puteti spune ?
Buna ziua!
Am un salon de infrumusetare si nu stiu daca in alte domenii exista problema aceasta, dar in acest domeniu fluctuatia personalului este una din problemele cu care ma confrunt.In incercarea de a-mi forma o echipa am contactat o scoala de masaj pentru a-mi recomanda un potential angajat, am ales o persoana pe care am angajato cu sfert de norma 2ore/zi , fiind in timpul cursurilor si frecventand si aceste cursuri. Greseala, sau maidegraba neglijenta mea este ca nu am inregistrat acest contract , din neglijenta repet , era incheiat pe 2 ore si pe termen determinat 3 luni , urmand ca in acest interval sa-mi fac o idee si potentialul maseur sa-si definitiveze cursurile si sa poata fi angajat cu norma intreaga. Afland aceasta omisiune a mea angajatul a facut reclamatie la inspectoratul teritorial de munca , de unde binenteles mi-am luat amenda , dar a mers si mai departe in instanta solicitand plata unui salariu pentru 8 ore de munca pentru perioada celor 3 luni.Ca si probe a depus la dosar contractul semnat (nedeclarat) in care se specifica in mod clar ca se incheie pentru 2 ore si cu salariul pe masura orelor lucrate. Instanta poate decide plata unui salariu integral daca exista acest contract? Inainte de asta , pot invoca o anumita exceptie ? Intreb asta deoarece actiunea este formulata impotriva mea perosoana fizica , e adevarat avand calitatea de administrator al societatii , totusi ma gandesc eu ca trebuia sa-si indrepte actiunea catre societate.